Mozaik Múzeumtúra


Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma

Zirc

A Bakonyi Természettudományi Múzeum 1972-ben hazánk első vidéki természettudományi szakmúzeumaként jött létre Zircen. Húsz évig a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság kötelékébe tartozott, majd húsz év önállóság következett, míg napjainkra a Magyar Természettudományi Múzeum filiáléja lett. Feladata a Bakony-hegység természettudományos kutatása, a gyűjtött anyag őrzése, tudományos feldolgozása és bemutatása, a tudományos eredmények közzététele. Gyűjtőterülete a természetföldrajzi értelemben vett Bakony-vidék, így gyűjtéseit öt megye területén végzi.
A Bakony természeti értékeit bemutató állandó kiállítás a zirci Ciszterci Apátság épületében található, és több egységből áll. A Bakony természeti képe című kiállítás diorámák segítségével mutatja be a hegység különböző élőhely-típusainak növény- és állatvilágát. A természet ékszerei című kiállításon a Bakony, Magyarország és a Kárpát-medence ásványai láthatók. A Jégkorszaki óriások a Bakonyban című tárlat fő szenzációja a Csajág határában megtalált két mamut csontváza. A múzeum 2006-ban ajándékozás útján jelentős trófeagyűjteményhez jutott. Ebből az anyagból jött létre a dr. Bativai Schüle Imre János trófeakiállítás.
A múzeum az állandó kiállítások mellett számos időszaki- és vándorkiállítást szervez, erdei iskolai és múzeumpedagógiai foglalkozásokat tart. Az intézmény azonban nemcsak ismeretterjesztéssel foglalkozik, hanem kutatási és gyűjteményezési feladata is van. Ezek egyike a több mint ötven éve működő Bakony-kutatás szakmai koordinálása. A kutatások során elért eredmények részben az intézmény saját kiadványaiban látnak napvilágot (Bakonyi Természettudományi Múzeum Közleményei, Bakony Természettudományi Kutatásának Eredményei monográfia-sorozat).
A múzeum erkölcsi és anyagi támogatásában kiemelkedő segítséget nyújt a több mint 25 éves közhasznú egyesület, a Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Köre. Az intézmény 2002-ben Pro Natura díjat, 2009-ben Zirc város oklevelét, Az év múzeuma 2010 pályázaton pedig a bíráló bizottság elismerő oklevelét vehette át.

TEMATIKA

8420 Zirc, Rákóczi tér 1. (kiállítás – Ciszterci Apátság 1. emelet)
Nyitva tartás:Egész évben. 9:00–17:00 Hétfői napokon csak bejelentkezéssel!

+36 88 575 300
www.bakonymuseum.nhmus.hu
btmzirc@nhmus.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLETE

Pecsétszám

1996

KiskönyvtárDr. Batívai Süle János trófeái

MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma
ZircA Bakony nővény- és rovarvilága

MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma
ZircJégkorszaki óriások a Bakonyban

MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma
ZircDenevérek a Bakonyban

MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma
ZircA Bakony természeti képe

A kiállítás tucatnyi diorámája életképeket villant fel a Bakony még mindig vadregényes és sokszínű világából. A pillanatfelvételek hangulatát megalapozó háttereket gerinctelen állatok serege teszi élővé. A növényzet és az állatvilág szerteágazó kapcsolatát is bemutató jeleneteket az igényesen kivitelezett festett képek helyezik térbe. A grafikák közül kiemelkednek Csapody Vera növényrajzainak reprodukciói.

MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma
ZircSzemere László emlékkiállítás

MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma
ZircA Bakony gombái

MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma
ZircA Bakony kisemlősei

MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma
ZircA természet ékszerei

MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma
Zirc