Bartók Béla Emlékház

Bartók Béla utolsó magyarországi otthona 1981. óta a világhírű magyar zeneszerző emlékét megidéző és személyes tárgyait bemutató emlékház. A pasaréti Csalán utcában található, szecessziós jegyeket is magán viselő kertes villát 1924-ben egy belga tulajdonos építette, majd adta bérbe családja hasznára. A minden külső zajra roppant érzékeny, s mindig csendre áhítozó alkotó 1932 nyarán költözött e számára ideális zöldövezetű lakásba.
Amikor a zeneszerző születésének centenáriuma tiszteletére eldöntötték az emlékhely alapítását, Fazekas György építész tervei alapján jelentős belső és külső átalakításokat végeztek az épületen. A földszinti részt fogadótérré, az első emeleti szobákat hangversenyteremmé alakították, a három szintet pedig egy modern külső lépcsőházzal kötötték egybe, s egyúttal a kor divatjának megfelelően mintegy új külsőt húztak az eredeti épületre. Az emlékkiállítást - Bartóknak a család által letétként elhelyezett személyes tárgyait, értékes népművészeti bútorait, kerámiáit, szőtteseit, valamint eredeti dolgozószobájának teljes berendezését - a második emeleten lehetett megtekinteni.
2006-ban, a zeneszerző születésének 125. évfordulója alkalmából a kiállítás jelentős bővítését, valamint a ház teljes felújítását ajánlotta fel Vásárhelyi Gábor, a zeneszerző magyarországi jogörököse. A felújítás során Virághalmy Ágnes belsőépítész-iparművész Varga Csaba építész közreműködésével, a tetőtér beépítése mellett, kívül és belül is igyekezett visszaadni az épület eredeti szépségét. A felújítás során Virághalmy Ágnes nagy gondot fordított arra, hogy a ház, amennyire lehet, kapja vissza azt állapotot, ahogy akkor nézett ki, amikor Bartók Béla e ház lakója volt. Ennek megfelelően a ház homlokzatáról eltávolította az elé húzott rácsos vasszerkezetet, a ház külsején visszaállította az eredeti stukkókat, díszeket, az eredetiek alapján rekonstruálta az ablakokat. Az 1981-ben hozzátoldott lépcsőházban a belsőépítész, Kós Károly kovácsoltvas mintakorlátja alapján, kicserélte a lépcsőház oda nem illő csőkorlátjait. Felkérésére a főbejárat szárnyas kapuját Pölöskei József iparművész készítette el. A belsőépítészeti alkotás részeként megújult a koncertterem belső tere is, a 2. emeleten lévő három szobában Bartók életében e házban lévő bútorait bemutató kiállítóteret alakított ki, valamint a padlástérben hét ablakos és négy állóvitrines kiállítóteret tervezett, mely tematikus rendben mutatja be Bartók személyes gyűjtéseit, jellegzetes használati tárgyait, összességében immár a tárgyi hagyaték teljességét.
A ház gondosan kialakított kertjében két jelentős szobor is látható: Varga Imre Európa-szerte elhíresült, Párizsban és Londonban is kiállított egészalakos Bartók-szobra, valamint Mamikon Yengibarjan csodaszarvast imitáló alkotása. A ház előterében kialakított lépcsőzetes theatron szabadtéri kiskoncertek megrendezését is lehetővé teszi.1025 Budapest, Csalán út 29.

Nyitva tartás:
Kedd-Vasárnap: 10:00–17:00

+36 1 394 2100
www.bartokmuseum.hu
info@bartokemlekhaz.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
183
Kiskönyvtár

TEMATIKA