Diósgyőri Vár

Miskolc

A Szinva-patak mellett, a Bükk-hegység lábainál áll a 16. században épült gótikus stílusú várkastély, amely királyi székhelyként is szolgált Visegrád, Buda és Zólyom mellett. Nagy Lajos király halálát követően a vár előbb hat királyné (köztük Mátyás felesége, Beartix) vidéki rezidenciájaként – innen kapta „a királynék vára” elnevezést –, majd végvárként funkcionált. A 18. századtól kezdve egyre romlott az állapota; felújítása 1953-ban indult meg, s napjainkban is tart.
Az észak-nyugati toronyban a vártörténeti állandó kiállítás várja az érdeklődőket. Ennek különleges darabja egy Anjou-kori gótikus homlokzatú, kerámiafigurákkal díszített, teljes egészében renovált cserépkályha és egy éremverde, ahol magunk is elkészíthetjük a 15–16. századi pénzérmék másolatát. Az észak-keleti toronyban, a király egykori kandallós szobájában a – Nagy Lajos velencei háborúit lezáró – turini békekötés jelenete tekinthető meg korhű ruhákba öltöztetett viaszbábukkal rekonstruálva.
A kazamatákban Közép-Európa legtöbb figurát számláló panoptikuma kapott helyet, amely korabeli életképeket mutat be. A Rondellában középkori fegyver- és páncélkiállítás található, melynek egyik érdekessége egy 14. századi kőhajító ostromgép rekonstrukciója. Az alsóvárban találjuk a Királynék kertjét, ahol a kor gyógy- és fűszernövényei mellett egy 16. századi ágyú másolata is látható.
A várban történelmi tárgyú időszakos kiállítások is megtekinthetők. A tágas belső udvar nagyszabású kulturális rendezvényeknek, színházi előadásoknak és koncerteknek (Középkori Forgatag, Diósgyőri Várszínházi Esték, Borsodi Fonó Nemzetközi Folklórfesztivál) szolgál helyszínéül.

TEMATIKA

3534 Miskolc, Vár utca 24.
Nyitva tartás:V. 1.–IX. 30.: 9:00–18:00, X. 1.–IV. 30.: 9:00–17:00

+36 46 533 355
www.diosgyorivar.hu
diosgyorivar@adymuvhaz.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLETE

Pecsétszám

512

Kiskönyvtár

002 Diósgyőr, Királyi Vár


Virágzó Középkori Élet - Panoptikum

Diósgyőri Vár
Miskolc - DiósgyőrTurirni Békekötés Ratifikálását Megörökítő Történelmi Panoptikum

Diósgyőri Vár
Miskolc - DiósgyőrFegyver- és Pácéltörténeti Kiállítás

Diósgyőri Vár
Miskolc - DiósgyőrÉremverde és Csontraktár

Diósgyőri Vár
Miskolc - DiósgyőrVártörténeti kiállítás és kilátótorony

Diósgyőri Vár
Miskolc - Diósgyőr