Dornyay Béla Múzeum

Salgótarján

A múzeum névadója, Dornyay Béla középiskolai tanár az 1920-as években kezdeményezte egy salgótarjáni múzeum alapítását. A város első múzeuma végül 1959-ben nyílt meg. Az intézmény napjainkban – mint megyei hatókörű városi múzeum – Nógrád megye módszertani központjaként működik.
Az intézmény 1980-ban költözött a jelenlegi, Magyar Géza által tervezett épületbe, melyet az 1927 utáni Magyarországon elsőként terveztek kimondottan múzeumnak. Az épület 2005-ben műemléki védettséget kapott. Az 1980-as évekre alakult ki a múzeum történeti tárgyi és dokumentációs gyűjteménye, valamint a képzőművészeti, irodalomtörténeti, numizmatikai kollekciók. 2011 óta zajlik az ipar- és technikatörténeti, régészeti és néprajzi gyűjtemények megalapozása.
A látogatókat két állandó kiállítás várja. A Nógrád az újkorban anyaga történeti áttekintést nyújt Nógrád megyéről, a köznemesi és vármegyei világtól a modernizáción át a háborúk és forradalmak koráig. A Dornyay Béla Múzeum Képtára pedig az intézmény képzőművészeti gyűjteményének legértékesebb egységére, a Mihályfi-gyűjteményre épül.
Mihályfi Ernő jeles publicista gyűjteményét főként a két világháború között tevékenykedő, kiemelkedő hazai, elsődlegesen avantgárd képzőművészek – például Uitz Béla, Derkovits Gyula, Mattis Teutsch János, Pór Bertalan – művei alkotják, de megtalálhatók benne sajátos életutat bejáró alkotóink (például Gulácsy Lajos, Mednyánszky László, Rippl-Rónai József) festményei, grafikái is.
A 2013 júniusában a Dornyay Béla Múzeum földszinti kiállítótermében megnyílt Városi Galéria a Salgótarjánban élő és helyi kötődésű képző- és iparművészek bemutatkozásának biztosít helyet.

TEMATIKA

3100 Salgótarján, Múzeum tér 2.
Nyitva tartás:Egész évben. Hét–Szo: 8:00–16:00

+36 32 520 700
www.dornyaymuzeum.hu
info@dornyaybelamuzeum.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLETE

Pecsétszám

1203

Kiskönyvtár

177 Nógrádi Múzeum


Üvegváros

A múzeum emeletén látható Üvegváros kétfunkciós, a vitrinekkel, nagyított fotókkal kialakított kiállítótérben hangtechnikával, prezentációs pulttal felszerelt oktatótér is helyet kapott, így a legmodernebb technikai eszközökkel, video-, hang- és képanyaggal mutatják be az öblösüveggyári hagyatékot.

Dornyay Béla Múzeum
SalgótarjánNógrád az újkorban

Egy határozottan mezőgazdasági jellegű vidék ipari tájjá változását tekinti át "A modernizáció világa" c. kiállítási fejezet. A megyében a 19. században kibontakozó iparfejlődés jelentős eredményekkel büszkélkedhet. Napjainkra azonban az ipari fejlődést meghatározó helyi szénbányászat megszűnt. Néhány, ma is jelentős iparág - a vas-, az üveg- és a gépipar - termékei színesítik a kiállítást.

Dornyay Béla Múzeum
SalgótarjánA Nógrádi Történeti Múzeum Képtára - Válogatás a Mihályfi-gyűjteményből

A gyűjtemény alapítója, Mihályfi Ernő 1898. szeptember 3-án született a Nógrád megyei Béren. Politikusként és újságíróként egyaránt tevékenykedett. Publicistaként kora számos képzőművészéről írt elemző tanulmányt, kritikát. Munkája során számos grafikussal, festőművésszel, szobrásszal kötött ismeretséget, barátságot, így művészetkritikusi tevékenysége során Mihályfi Ernő kiemelkedő műgyűjteményt hozott létre, szisztematikusan felkutatva a századfordulótól az 1960-as évekig terjedő időszak jelentős magyar alkotóinak műveit. E gyűjtemény átfogó és érzékletes képet nyújt a XX. század első felének legjellegzetesebb hazai művészeti tendenciáiról.

Dornyay Béla Múzeum
Salgótarján