Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum – Esterházy-palota

Győr

Jogelődje révén a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum az ország legkorábbi alapítású vidéki múzeuma. Az intézmény jelenleg kilenc állandó és két időszaki kiállítóhelyet kezel.

A három utca közé ékelődő, belső udvaros épülettömb a XVIII. század második felében nyerte el mai formáját. Építtetője, gróf Esterházy Gábor közepkori eredetű apró házak összeépítésével alakíttatta ki impozáns városi palotáját. 1997-re készült el az épület teljes felújítása, 2005 óta pedig az egyik legszínvonalasabb magyar magángyűjtemény, a Radnai-gyűjtemény otthona.

Dr. Radnai Béla (1891–1962) ezer darabot is meghaladó, páratlan gyűjteményének törzsét az 1920-as évektől szerveződő Gresham-kor tagjainak és művészbarátainak két világháború közötti festészeti, szobrászati es grafikai alkotásai képezik.

A gyűjteményben megtalálhatók emellett a szecesszió és a posztimpresszionizmus érzésvilága által áthatott Rippl-Rónai József érett, késői munkái, valamint az expresszionizmus és a kubizmus tapasztalatait szociális helyzetelemző képein összegző Derkovits Gyula festményei is. Személyes kapcsolatai révén Radnai olyan kiváló művészektől vásárolt meghatározó műveket, mint Szőnyi István, Egry József vagy Medgyessy Ferenc.

A gyűjtő figyelme a kevésbé reprezentatív műfajokra is kiterjedt. Előszeretettel gyűjtötte Ferenczy Béni, Madarassy Walter, Pátzay Pál, Medgyessy Ferenc érméit és kisplasztikáit, valamint a fiatal generációhoz tartozó, akkor még szinte ismeretlen Bartha László, Elekfy Jenő, Gallé Tibor, Halápy János, Hincz Gyula, Koffán Károly és Szalay Lajos rajzait, vízfestményeit.

Fruhmann Antal győri kályhásmester végrendeletében lakóházát és műhelyét a város múzeumára hagyta; a Kiss János utca 9. szám alatt működő kályhamúzeum egyedülálló az országban. A győri születésű Kovács Margit kerámiaművésznek az Apáca utca sarkán álló, klasszicista stílusban épült Kreszta-házban kialakított állandó kiállítás állít emléket.

A múzeum lapidáriuma a Bécsi kapu tér 5. szám alatt, a Sforza-félbástya kazamatáiban és udvarán látható. Az erődítmény kazamata-folyosója a Győrben és környékén előkerült római kori sírköveknek, szarkofágoknak, mérföldköveknek és egyéb kőemlékeknek, valamint Horváth József téglagyűjteményének ad otthont.

A Vasilescu-gyűjtemény állandó kiállításkent 2006 nyarán nyitotta meg kapuit az 1870-ben, a historizmus szellemében épült es erre a célra teljesen felújított újvárosi neológ Zsinagógában. A Napóleon ház és a Rómer-ház időszaki kiállításoknak ad otthont.

TEMATIKA

9021 Győr, Király utca 17.
Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 10:00–18:00

+36-96/322-695
www.romer.hu/esterhazy-palota
titkarsag@romer.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLETE

Pecsétszám

KiskönyvtárMúzeumok Éjszakája 2019 - Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

Megpörkölte már a lábát a Szent Iván Éji tüzekkel? Idén ugye már hallani sem akar róla... Nos, akkor mi megmutatjuk Önnek, hogy másképp is el lehet tölteni az év legrövidebb éjszakáját! Június 22-én fővárosi és vidéki múzeumok, intézmények lesik a tartalmas szórakozásra vágyó közönség kívánságait.

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum - Esterházy-palota
GyőrRadnai-gyűjtemény - Magyar művészet 1900-1950.

Dr. Radnai Béla Medgyessy Ferenccel és a Gresham-kör néhány művésztagjával, valamint a hozzájuk kötődő műgyűjtőkkel kötött barátsága révén került közelebbi kapcsolatba a két világháború közötti időszak magyar képzőművészetének kiváló képviselőivel. A 20-as évektől kezdte vásárolni műveiket, de haláláig számtalan korábbi és későbbi munkával is gyarapította kollekcióját.

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum - Esterházy-palota
Győr