Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma

Esztergom

A magyar államiság megteremtőjének is tekinthető Géza fejedelem volt az első uralkodónk, aki állandó székhelyet választott magának: Esztergomot, ezen belül pedig a Várhegyet. Első királyunk, az 1083-ban szentté avatott István e helyen született, itt keresztelték, és itt is koronázták meg. A magyar egyházszervezet kialakításakor az érsek székhelye ugyancsak Esztergom lett.
A Szent Adalbert tiszteletére emelt székesegyházat 1010-ben említik először. III. Béla uralkodásának idején épült fel az új királyi rezidencia a kápolnával és a lakótoronnyal. 1241–42 telén a mongolok lerombolták a királyi várost, de a várat Simon ispán katonái meg tudták védeni. Az Árpád-ház kihalását követő trónutódlási harcokat a vár is megsínylette, de 1450–53 között Széchy Dénes érsek újjáépítette a székesegyházat és elkezdte a palota kiépítését is, amit Vitéz János érsek reneszánsz stílusban folytatott. A vár jellege döntően 1526 után változott meg, hiszen Mohács után az erődítési munkálatok váltak sürgőssé. 1543-ban török kézre került, és végleg csak 1683-ban sikerült felszabadítani. Az összesen kilenc nagyobb ostromot átélt erősség a 18. századra teljesen rommá vált, így adta vissza 1761-ben Mária Terézia Barkóczy Ferenc érseknek.
A királyi palota „újrafelfedezésére” 1934–1938 között került sor. Az ásatás Lepold Antal kanonok és Gerevich Tibor professzor irányításával folyt, a helyreállítást a Műemlékek Országos Bizottsága végezte. A palota elpusztult részeit 1997 és 2000 között részlegesen helyreállították, a Fehér-torony tetején található új teraszt pedig 2009-ben adták át a látogatóknak.
Az Esztergomi Vármúzeum állandó és időszaki tárlatokkal várja az érdeklődőket. A látogatók megszemlélhetik a feltárt királyi palota helyiségeit, a kiállításokon pedig megismerhetik a vár történetét. 2014-től látogathatóvá válik a királyi várkápolna, majd 2015-től a Studiolo, benne a híres Erények freskóval, amit vélhetően a fiatal Botticelli festett.
A Lipót-terasz remek helyszínt biztosít a különböző kulturális és gasztronómiai programokhoz, az Esztergomi Várszínház pedig júniustól augusztusig várja a kultúra szerelmeseit. A Rondella-galéria elsősorban a város kortárs művészeinek munkáiból nyújt kiállítási kínálatot egész évben.

TEMATIKA

2500 Esztergom, Szent István tér 1.
Nyitva tartás:XI. 1.–III. 31.: 10:00–16:00,IV. 1.–X. 31. 10:00–18:00 Hétfőn zárva!

+36 33 415 986
www.varmegom.hu
varmegom@invitel.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLETE

Pecsétszám

1110

Kiskönyvtár

016 Királyi vár; 169 A vár története; 685 Várhegy; 692 Várkápolna


Múzeumok Éjszakája 2019 - MNM Esztergomi Vármúzeuma

Megpörkölte már a lábát a Szent Iván Éji tüzekkel? Idén ugye már hallani sem akar róla... Nos, akkor mi megmutatjuk Önnek, hogy másképp is el lehet tölteni az év legrövidebb éjszakáját! Június 22-én fővárosi és vidéki múzeumok, intézmények lesik a tartalmas szórakozásra vágyó közönség kívánságait.

Magyar Nemzeti Múzeum Vármúzeuma
EsztergomVas és arany. Díszfegyverek a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből

Magyar Nemzeti Múzeum Vármúzeuma
EsztergomAz esztergomi vár története

Magyar Nemzeti Múzeum Vármúzeuma
EsztergomKőtár

Magyar Nemzeti Múzeum Vármúzeuma
EsztergomAz esztergomi várhegy története

Magyar Nemzeti Múzeum Vármúzeuma
EsztergomA dénártól a forintig. Fejezetek a magyar pénzverés történetéből

Magyar Nemzeti Múzeum Vármúzeuma
Esztergom