Heti tárlatmozaik - Dr. Kemecsi Lajos

/2016. szeptember 26. - 2016. október 2./

Heti kiállítás és múzeumi programajánlónkban ezúttal Kemecsi Lajosnak, a Néprajzi Múzeum főigazgatójának 5+1 ajánlását olvashatják.

A hazai múzeumok leginkább ismert és kedvelt programjai a kiállítások. Ezek közül válogatni számtalan szempont alapján lehet. Most, mint fiú gyerekek édesapja – s nem mint intézményvezető kívánok az érdeklődők figyelmébe ajánlani néhány tárlatot. (Ez persze így igen diszkriminatívan hangzik, hiszen miért ne érdekelhetnék a lányokat is ezek a kiállítások?)

/Fotó: Néprajzi Múzeum/

Kézenfekvő a fiúk érdeklődéséhez igazodva a Hadtörténeti Intézet és Múzeum (Budapest, I. kerület Kapisztrán tér 2-4.) Magyarország a Nagy háborúban 1914-1918. című új állandó kiállítását megnézni a budai várban. A tárlat a látványelemek terén a frontélet és hátország jellegzetességeire fókuszál. A háború tipikus, tömegesen gyártott cikkei közelről tanulmányozhatóak a tárlaton: fegyverek, egyenruhák, felszerelési tárgyak. A látogatók a kiállítás számos pontján (vasútállomás, lövészárok, hadifogolytábori barakk) belehelyezkedhetnek a magyar katona, illetve a hátországi állampolgár szerepébe, így kaphatnak képet a háborús mindennapokról. A fiatalabb korosztály érdeklődéséhez igazodik a kiállítási érintőképernyők bőséges digitális tartalma (szerepjáték) és az okostelefonok segítségével elérhető információk. A játékok között kvíz, egyenruhakirakó és térképes játékok is szerepelnek.

Még egy budapesti kiállítás lehetőségére hívom föl a figyelmet. Magam ugyan nem értek különösebben a műszaki kérdésekhez, de a fiatal fiúkat általában lenyűgözi a technika. A Magyar Közlekedési és Műszaki Múzeum által létrehozott Műszaki Tanulmánytár (Budapest, XI. kerület Prielle Kornélia utca 10.) olyan speciális kiállítótér, ahol a látogatók a kiállítás és a raktár között átmenetet képző termekben ismerhetik meg a hazai technikatörténet fejlődését több mint 16.000 (!) műtárgy segítségével. A tárlat az egyszerű háztartási eszközöktől a világhírű találmányokig mutatja be az elmúlt évszázadok és a közelmúlt műszaki tárgyait. Az érdeklődők előtt a Mobileum elnevezésű gépcsarnok is nyitva áll, ahol a látogatók interaktívan ismerhetik meg a magyar gépfejlesztés 150 évének legfontosabb jellemzőit.

Tatát tartom szülővárosomnak és szorosan kötődöm ma is Komárom megyéhez. Ezért választottam két vidéki helyszínt is – persze ügyelve a jelzett tematikára. A Magyar Nemzeti Múzeum filiájaként működő vértesszőlősi Őskori Előembertelep (Vértesszőlős, Múzeum utca) kiváló célpont a távoli múlt emlékei iránt érdeklődők számára. S persze nem csak a Samunak elnevezett előember tarkócsontjának másolatát láthatják a helyszínen, hanem számos interaktív megoldással segített hasznos ismeretet is szerezhetnek a látogató gyerekek és szüleik.

A közelben található a negyedik ajánlott helyszín a tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen (Tatabánya, Vágóhíd utca 1.). A szabadtéri bányászati múzeum kialakításánál az "öreg", XV-ös akna minden fontosabb külszíni létesítménye eredeti állapotában maradt meg, így a látogató már belépésekor képet kap egy bányaüzem külszínéről. A szabadtéri gépbemutatón a korszerű bányászati gépek és berendezések sok típusa látható, melyeknek működését szakavatott vezetők magyarázzák el. A skanzen egyik legkeresettebb látványossága egy bányász lakóház, de a gyerekek legjobban a  föld alatti bemutatóteret élvezik, ahová egy "lejtős aknán" sétálhatunk le.

A következő tárlat esetében egy kicsit kilépek a magam szabta korosztályi és tematikus keretek közül. Az első világháborúra emlékező kiállítások a centenáriumi megemlékezések miatt több múzeumban is elérhetőek. Egy olyan kis időszaki tárlatot ajánlok, ami „korhatáros” „16+-os”. A Kecskeméti Katona József Múzeum izgalmas és elgondolkodtató egyáltalán nem frivol megközelítésű tárlatot mutat be az első világháború egyik kevésbé ismert jelenségéről. A Cifrapalotában (Kecskemét, Rákóczi út 1,) látható Háború pillangói című kiállítás a tábori bordélyok működését idézi föl esetenként megdöbbentő részletek segítségével. Ez a kis alapterületű, s nem a látványos eszközökkel – prezentációs megoldásokkal működő tárlat jó példája annak, hogy milyen módon vállalhatnak szerepet a múzeumok esetenként igen súlyos társadalmi kérdések-jelenségek tárgyalásában.

+ 1

Az ajánlások végén hazabeszélek és a Néprajzi Múzeumban (Budapest, V. kerület Kossuth Lajos tér 12,) még látogatható mexikói papírkivágásokat bemutató időszaki kiállításunkat ajánlom. Mexikó a fesztiválok és ünnepek országa. A 2015-ben ajándékként kapott több mint kétszáz különleges, rituális kellék, festett és nyomott papírdíszek, vidám csontvázfigurák felhasználásával készült Angyalok és koponyák című kiállítás a Halottak napjától Szilveszterig mutatja be a különleges, kevert jellegű mexikói ünnepeket. A legutóbbi James Bond mozifilm nyitó jelenetében látott ünnepi felvonulás hangulatát is felidézik a Kossuth téri múzeumban kiállított tárgyak.