Hírességek múzeumtúrája – Giró-Szász Krisztina

Ismert személyekkel készített interjúsorozatunkban ezúttal Giró-Szász Krisztinával beszélgettünk. A KorTárs című művészeti magazin műsorvezetőjével a Ludwig Múzeumban találkozunk, múzeumtúrája állomásaiként pedig – nem meglepő módon – napjaink művészeti alkotásait bemutató kiállítótereket választott.

Bővebben...

A közoktatási intézmények is csatlakoztak a Mozaik Múzeumtúrához

A Mozaik Múzeumtúra programot megvalósító Örökség Kultúrpolitikai Intézet, valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szakmai együttműködésének eredményeként minden általános és középiskolába eljutottak a Mozaik Múzeumtúrával kapcsolatos legfontosabb információkat tartalmazó szórólapok és plakátok. A KLIK megyei igazgatóságai továbbá 500-500 darab (összesen 10 000) matricagyűjtő füzet elosztásában segédkeztek. Az ingyenes példányokat kiemelkedően teljesítő tanulók és osztályközösségek kapták meg.

Bővebben...

Hírességek múzeumtúrája – Lackfi János

Ismert személyekkel készített interjúsorozatunk következő alanya Lackfi János, József Attila-díjas költő, író, műfordító. A beszélgetésből kiderül, hogy számára a múzeumlátogatások mindig családi programot jelentenek. Ez is közrejátszott abban, hogy - nagycsaládos édesapaként - négy olyan múzeumot választott, amelyek nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek számára is nagy élményt nyújtanak.

Bővebben...

Hírességek múzeumtúrája – Pál Feri atya

Ismert személyekkel készített interjúsorozatunk következő alanya Pál Feri atya római katolikus pap, mentálhigiénés szakember, akit arra kértünk, állítsa össze saját négy helyszínből álló múzeumtúráját. Állomásai között találunk a gyermekekhez kötődő kiállítást éppúgy, mint fontos történelmi és irodalomtörténeti helyszíneket.

Bővebben...

Tavasztól újabb múzeumok csatlakoztak a Mozaik Múzeumtúrához!

Továbbra is érdemes csatlakozni a Mozaik Múzeumtúrához, mert a tavasszal kinyitó intézményekkel szinte minden régióban bővültek a lehetőségek. Márciustól csatlakozott a matricagyűjtő pontokhoz. Észak-Magyarországról az egri Gárdonyi Géza Emlékház és a monoki Kossuth Lajos Emlékház; Dél-Alföldről a gyulai Szűz Mária Kegy- és Emléktárgyak Gyűjteménye, valamint két kalocsai intézmény, a Magyar Fűszerpaprika Múzeum és a Viski Károly Múzeum; Dél-Dunántúlról a pécsi Jakováli Haszan-dzsámi; Közép-Dunántúlról az esztergomi Keresztény Múzeum, a Herendi Porcelánművészeti Múzeum, az iszkázi Nagy László Emlékház, a kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Emlékkiállítás, a pákozdi Katonai Emlékpark és a székesfehérvári Bory-vár; Közép-Magyarországról a budapesti Vasúttörténeti Park és a gödöllői Királyi Kastély Múzeum és a nagykőrösi Arany János Közérdekű Múzeális Gyűjtemény; Nyugat-Dunántúlról pedig a celldömölki Kemenes Vulkánpark valamint a szombathelyi Vasi Múzeumfalu.

Bővebben...

Hírességek múzeumtúrája – Szente Vajk

Ismert személyekkel készített interjúsorozatunk következő alanya Szente Vajk színész, rendező és műsorvezető, akit megkértünk, ossza meg velünk, melyik négy múzeumot látogatná meg a Mozaik Múzeumtúra keretében. Szente Vajk jelenleg legtöbb idejét a Madách Színházban tölti, így velünk is itt beszélgetett.

Bővebben...

Hírességek múzeumtúrája – Nguyen Thanh Hien

Ismert személyekkel készített interjúsorozatunk következő alanya Nguyen Thanh Hien énekesnő és zeneszerző, akit arra kértünk, ossza meg velünk, hogy áll össze az ő múzeumtúrája. A festészet nagy rajongójaként a felvétel helyszínéül Hien a budapesti Szépművészeti Múzeumot választotta.
A különleges hangulatú múzeumban, a festmények között mesélt az énekesnő arról, hogy milyen élmények és érzések kötik őt a kiválasztott múzeumokhoz, kikkel szokott múzeumba járni, és mi alapján választ úti célt, ha kulturális kikapcsolódásra vágyik. Ha kíváncsi vagy Hien múzeumtúrájára, itt megnézheted a négy állomást! Te követnéd az ő útvonalát?

Bővebben...

Mozaik Múzeumtúra az Utazás Kiállításon!

A Hungexpo idei Utazás-kiállításán a Mozaik Múzeumtúra programmal is részletesebben megismerkedhettek a látogatók. Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet és a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület közös standjánál a február 1-től május 31-ig tartó múzeumnépszerűsítő program matricagyűjtő füzeteit és a 300 múzeum és kiállítóhely Magyarországon című kiadványt is beszerezhették. Számos érdeklődő kapott választ kérdéseire a kiállításon, sokan közülük a matricagyűjtő játékhoz is csatlakoztak.

L. Simon László kormánybiztos, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke a program célkitűzéseiről a helyszínen elmondta: „A Tájak-Korok-Múzeumok Egyesülettel való együttműködés új utakat nyithat meg a jövőben mindkét szervezet számára.” Az Utazás Nagyköveteként pedig a rendezvény háziasszonya, Kandász Andrea is megosztotta velünk a programhoz kapcsolódó gondolatait.

Bővebben...

Hírességek múzeumtúrája – Gundel Takács Gábor

Ismert személyekkel készített interjúsorozatunk következő alanya Gundel Takács Gábor újságíró, műsorvezető, sportriporter, akit arra kértünk, ossza meg velünk, hogy áll össze az ő múzeumtúrája. Bizonyára nem véletlen, hogy az ismert televíziós személyiség múzeumtúrája első állomásként az MTVA Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumát jelölte meg.

A Bródy Sándor utcai épületben készült interjúból kiderül, mely intézményeket ajánlja a túrázok figyelmébe „Gundi”, aki arról is mesélt, hogy milyen személyes és szakmai kötődések fűzik a kiválasztott múzeumokhoz. Ha kíváncsi vagy milyen gondolatok és élmények kapcsán válogatta Gundel Takács Gábor múzeumtúrájának állomásait itt megnézheted! Te követnéd az ő útvonalát?

Bővebben...

Programajánló a Mozaik Múzeumtúra honlapján

A Mozaik Múzeumtúra honlapja újabb funkcióval bővült, amelynek segítségével a résztvevő 300 múzeum és kiállítóhely aktuális programjairól tájékozódhatnak az érdeklődők, a museum.hu ajánlásával. A hazai múzeumokat összefogó legnagyobb portál által ajánlott programok időrendben sorolják fel az aktuális múzeumpedagógiai foglalkozásokat, időszaki kiállításokat, tárlatvezetéseket, előadásokat. A jobb sávban található programajánló-dobozban a kiválasztott eseményre kattintva bővebb információt kaphatunk a programról, annak helyszínéről és idejéről. Az új funkció lehetőséget teremt arra, hogy a Mozaik Múzeumtúra résztvevői a múzeumlátogatást izgalmas, a résztvevő intézményekben megvalósuló programokkal kössék össze.

Bővebben...

A 300 múzeum és kiállítóhely című kiadvány is szerepel a legjobb művészi selfie-t készítők KULTnyereményei között

Az önarcképre utaló selfie kifejezés előfordulása egyetlen év alatt 17.000 százalékkal nőtt az angol nyelvű szövegekben, a KULTer.hu ennek apropóján rendezi meg a portál profiljához illő fotópályázatot! A versenyre bárki jelentkezhet egy magáról baráti, szociális közegében készített önarcképpel, amely kifejezi a saját (szub)kulturális világát, életvitelét! A kép készülhet például egy kiállítóteremben; egy figura beadásakor gördeszkásokkal és BMX-esekkel; könyveid társaságában; szerepjátékozás közben vagy a kedvenc zenekarod koncertjén, amint éppen a tömeg fölé magasodsz.

Bővebben...

Hírességek múzeumtúrája

Kíváncsi vagy, hogy nézne ki az ismert televíziós műsorvezető múzeumtúrája? Tudni szeretnéd, melyik négy múzeumot látogatná meg a népszerű énekesnő? Érdekel, melyik múzeumhoz kötődik leginkább a neves költő? A Mozaik Múzeumtúra videóinterjúiból mindez hamarosan kiderül!

Ismert személyiségeket kérdeztünk arról, hogy állna össze az ő múzeumtúrájuk, hova járnak legszívesebben, mely intézményekhez fűzik őket szorosabb emlékek, mely kiállítóhelyeket ajánlják a többi túrázónak. Az interjúk folyamatosan megjelennek és elérhetőek lesznek a honlapon, a Mozaik Múzeumtúra hivatalos Facebook oldalán és Youtube csatornáján is. Kivel mással indulhatna a sorozat, mint Rátonyi Krisztinával, a Mozaik Múzeumtúra szóvivőjével? Nézd meg Te is itt, melyik négy múzeumot ajánlja az MTV népszerű műsorvezetője!

Bővebben...