Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

Budapest

Múzeumunkat 1919-ben alapította a cégtulajdonos, világutazó, műgyűjtő és mecénás Hopp Ferenc (1833-1919), aki végrendeletében mintegy 4000 darabból álló keleti gyűjteményét keleti művészeti múzeum alapítása céljából az államra hagyta. A gyűjtemény a tulajdonos Andrássy úti villájában került elhelyezésre és kiállításra, amely 1923-tól kezdve múzeumként működik; alapításakor és ma is Magyarország egyetlen keleti művészeti múzeuma.  A Hopp-villa körül kialakított kert korának ismert pesti keleti hangulatú kuriózuma volt, s ma is szerves része a múzeum hétköznapjainak, hiszen programjaink zömének helyszínét adja.

Hopp Ferenc keleti műtárgyait világ körüli utazásai során és korának nagy világkiállításain vásárolta. A keleti művészetek iránti érdeklődése elmélyülésével gyűjteménye fejlesztéséhez az akkor ifjú művészettörténész-orientalista Felvinczi Takács Zoltán - később a múzeummá alakuló gyűjtemény első igazgatója - tanácsait is igénybe vette. A Múzeum megalakulása után a gyűjtemény adományok, vásárlás és más múzeumok keleti anyagainak áthelyezésével gyarapodott. A gyűjtemény ma mintegy 30 000 műtárgyból áll, s kínai, japán, indiai, délkelet-ázsiai, nepáli, tibeti, mongol, koreai és közel-keleti tárgyanyagot ölel fel.

Múzeumunkhoz tartozik az ország egyetlen keleti művészeti szakkönyvtára, valamint az egyetlen ilyen profilú adattár, amely nemcsak kiállításaink és egyéb tevékenységeink dokumentációját őrzi, hanem a keletkutatással, a keleti műgyűjtés történetével és keleti utazókkal, utazásokkal kapcsolatos értékes archív fotó- és dokumentumanyagot is. 

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum épületében jelenleg aktuális időszaki kiállításunk látogatható, amelynek változó tematikája ázsiai gyűjtőkörünk egészét igyekszik időről-időre végigjárni. A gyűjtemény ennél nagyobb léptékű bemutatására egy tervbe vett állandó kiállítás ad majd lehetőséget.

 

TEMATIKA

1062 Budapest, Andrássy út 103.
Nyitva tartás:K-V 10:00-18:00

+36 1 469 77 59, + 36 1 322 8476
www. hoppmuseum.hu
hoppmuseum@hoppmuseum.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLETE

Pecsétszám

118

Kiskönyvtár

802 Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum


Hommage á Hudec László

Előadás, pódiumbeszélgetés, workshop

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban 2017. szeptember 21-én nyíló Sanghay-Shanghai, Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között című új kiállításunkban kiemelt szerepet kap Hudec László felvidéki magyar építész munkássága, akinek a nevéhez több jelentős, jelenleg is használatban lévő shanghaji épület köthető.

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
BudapestSanghay-Shanghai: Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között

A kiállítás célja, hogy a Shanghaiban élő magyarok Hopp Múzeumba került kínai hagyatéka (bútorai és viseletei) révén bepillantást engedjen a két világháború közötti Shanghai világába, valamint a magyarországi művészetben a keleti hatások bemutatásával megjelenítse az eddig kevéssé vagy egyáltalán nem kutatott területeket. Fő motívumok a „keleti” tánc és öltözék.

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
BudapestUkiyo-e - japán fametszetek gróf Vay Péter gyűjteményéből

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
BudapestAmikor kinyílt Ázsia kapuja

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
BudapestHamvas őszibarack és mohamedánkék - Kínai kerámiakiállítás

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
Budapest