Eseménynaptár

Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Mai nap megtekintése
Search
Keresés
Mozaik Múzeumtúra Roadshow - Gyula 
től(tól) 2018. Március 09. , Péntek
Címzett 2018. Március 10. , Szombat
   

A Mozaik Múzeumtúra 2018 tavaszi Roadshow-jának első állomása Gyula lesz, ahol számtalan érdekes programmal várnak kicsiket és nagyokat a gyulai múzeumok, kiállítóhelyek! A programok ingyenesek, vagy múzeumi belépővel látogathatóak!

Részletes program

2018. MÁRCIUS 9. PÉNTEK
Erkel Ferenc Emlékház – Gyula, Apor Vilmos tér 7.
Találkozás Erkel Ferenccel – rendhagyó tárlatvezetés
2018. március 9. péntek 17:00
Hogyan nézett ki Erkel Ferenc? Milyen személyisége volt? Milyen szokásai, szenvedélyei voltak? Találkozz vele személyesen, s fedezd fel, ki is volt valójában nemzeti himnuszunk megzenésítője! Belépővel látogatható.

Gyulavári Általános Iskola
Utazó múzeum program
2018. március 9. péntek 10:00
A gyulai kiállítóhelyeket interaktív előadással és játszóházzal viszik „helybe” a gyerekeknek a múzeum és a kiállítóhelyek munkatársai: Cseresznyés János és Kovács Anett történészek, Nagy Adrienn néprajzos, muzeológus, valamint Kukla Ildikó múzeumpedagógus. A Gyulavári Általános Iskola diákjai többek között fegyverbemutatóval, pennával történő levélírással, közös daltanulással, a Nemzeti Illat nevű parfüm megismerésével és megszagolásával, 19. századi ruhák felpróbálásával találkozhatnak. Az iskola tanulóinak szervezett program.

Gyulai vár – Gyula, Várkert 1.
Anna – változatok székely asszonysorsra
2018. március 9. péntek 15:00
A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum időszaki kiállításának Annája nem valós: a képzelet szülte. Az egyszeri asszony, akinek sorsára rávetül a helyi norma, de a világpolitika is, és aki nem alakítója, hanem elszenvedője a történelemnek. A tárlat múzeumpedagógiai programját iskolai csoportoknak ajánljuk. Belépővel látogatható.

Ladics-ház – Gyula, Jókai Mór u. 4
Gyertyafényes tárlatvezetés
2018. március 9. péntek 19:00 és 20:00
A paraszti és a főúri életet több emlékhely is bemutatja, a vidéki polgárság hétköznapjairól azonban talán egyedüliként szól a Ladics-gyűjtemény. Ezen az estén úgy lehet megismerni a gyulai polgári életet az 1770-es évektől öt generáción keresztül bemutató páratlanul értékes hagyatékot, ahogyan korábban sosem: gyertyafényben. Előzetes bejelentkezés szükséges: 06-70/310-6722. Belépővel látogatható.


2018. MÁRCIUS 10. SZOMBAT
Erkel Ferenc Emlékház – Gyula, Apor Vilmos tér 7.
Erkel Ferenc szellemi öröksége – tematikus tárlatvezetés
2018. március 10. szombat 10:30
Miért Erkel szerzeménye nyert a Himnusz-pályázaton? Miért őt tartják a magyar nemzeti opera megteremtőjének? Milyen szellemi örökséget hagyott az utókorra? Tudtad, hogy sakkfeladványokat is készített kora elsőszámú zeneszerzője? A tematikus tárlatvezetésen minderre fény derül. Belépővel látogatható.

Gyulai vár – Gyula, Várkert 1.
2018. március 10. szombat 10:00-20:00
A nap folyamán a 16. századi vár életébe csöppenhet a látogató. Bemutatjuk a középkorban már tenyésztett, s a várban is tartott haszonállatokat, lúdtollal írunk, kosztümös élményfotózás segítségével valóban utazhatsz az időben, kovácsmesterünk működő műhelyében avat be a mestersége rejtelmeibe és solymászkodni is fogunk a rendhagyó tárlatvezetések között. A programok 18 óráig belépővel, utána ingyenesen látogathatók.

Rendhagyó tárlatvezetés
2018. március 10. szombat 10:30
Béres István, Gyula város főépítésze a vár építészeti történetére koncentrálva mesél a műemlékről.

Anna – változatok székely asszonysorsra
2018. március 10. szombat 11:00
A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum időszaki kiállításának Annája nem valós: a képzelet szülte. Az egyszeri asszony, akinek sorsára rávetül a helyi norma, de a világpolitika is, és aki nem alakítója, hanem elszenvedője a történelemnek. A tárlat múzeumpedagógiai programját iskolai csoportoknak ajánljuk. Belépővel látogatható.

Solymászbemutató
2018. március 10. szombat 12:00
A hagyományos magyar vadászat és az ahhoz használt ragadozó madarak bemutatása a várban.

Történelmi séta a várban
2018. március 10. szombat 13:30
A tárlatvezetők az általuk viselt jelmez segítségével személyesítenek meg egykori történelmi alakokat.

Festő a várban
2018. március 10. szombat 15:00-20:00
Állj be a festő háta mögé, s figyeld, hogyan dolgozik! Kukár István művésztanár nem csak mutatja, munka közben el is mondja, milyen képalkotási szabályok szerint alkottak annak idején a XVI. századi festők.

Fegyverbemutató
2018. március 10. szombat 17:00
Mennyire volt nehéz viselet a páncél? Milyen erőben kellett lenni a kard forgatásához? Csak úgy tudod meg, ha ki is próbálod! A Kerecsényi Hagyományőrző Egyesület tagjai nem csak megismertetnek a XVI. századi fegyverekkel, de bajvívásuk után a vendégek kezébe is adják harci eszközeiket.

Középkori esti kavalkád a várban
2018. március 10. szombat 18:00-20:00
Tovább bővül a látványosságok köre, amivel egész nap találkozhattál: megelevenedik a középkori várudvar.
A XVI. századi zenéről az Ókörös Trió gondoskodik, velünk marad a Kerecsényi Hagyományőrző Egyesület, Czene Ferenc solymász és Kukár István művésztanár. Lesz kenyérlángos és liktárium kóstoló, s különleges Kápolnatárlat is. Este is tisztelegj a gyulai vár hősei előtt és kondítsd meg a kápolna harangját! A belépés díjtalan.

Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont – Gyula, Kossuth utca 15.
Tárlatvezetések a Hétköznapok és ünnepek egy alföldi kastélyban című kiállításon
2018. március 10. szombat 10:30 és 11:30
A történelem számára láthatatlan személyzet élete mindig nagy titok volt. Eddig. A gyulai Almásy-kastély állandó tárlata az épületben egykor lakott főurak életének színes világa mellett ugyanis az őket kiszolgáló személyzet mindennapjait is bemutatja. Belépővel látogatható.

Török kori holttestek nyomában
2018. március 10. szombat 13:00 és 14:00
A tárlat keretében egy valódi történelmi rejtélyre derülhet fény: a 2014-ben zajlott rekonstrukciós munkákhoz kapcsolódó régészeti feltárások eredményeként három fej nélküli csontváz került elő a kastély egyik pincéjének padlózata alól. Kik lehettek ők? Miként kerülhettek jeltelen sírjukba? Erre igyekszik választ adni az évszázadokon átívelő nyomozás. A belépés díjtalan.

Rendhagyó tárlatvezetés
2018. március 10. szombat 14:30
Béres István, Gyula város főépítésze a számára érdekes vagy épp izgalmas részletekre fókuszálva, főként a kastély építészeti történetére koncentrálva mesél az egykori főúri lakról. Belépővel látogatható.

Női szalon
2018. március 10. szombat 15:00-18:00
Aranyfonal, hímzett világ alkotóház: akárcsak a grófkisasszonyok, készíts tű- és illatpárnát, ismerd meg hímzéstechnikákat! A belépés díjtalan.

Sántáné a sátáné – boszorkányperek Gyulán és környékén
2018. március 10. szombat 16:00
Az előadás egy letűnt kor visszásságait, érdekességeit mutatja be. Kik voltak a boszorkányok? Hányféle boszorkányt lehetett megkülönböztetni és hogyan lehetett őket felismerni? Mi lett az 1722-ben boszorkányság vádjával vízbe merített Gréczi Jánosné sorsa? Boszorkányos ügyességgel meséli el Szilágyi Sándor történész. A belépés díjtalan.

Árnyszínház
2018. március 10. szombat 16:00-18:00
Soós Emőke, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház bábszínésze a gyulai kastély színháztörténeti helyiségében mesél és játszik gyermekkel és felnőttel. Belépővel látogatható.

Az eltemetett vár
2018. március 10. szombat 16:30
Liska András régész, a gyulai múzeum szakmai vezetője, a kastély Eltemetett vár című időszaki tárlatának kurátora a régészeti munka folyamatát, eszközeit, munkamódszereit mutatja be, külön szólva a gyulai vár egykori palánkerődítésének feltárásáról. A belépés díjtalan.

Múzeumok nyomában – kultúrtörténeti séta Gyulán
2018. március 10. szombat 12.00 és 16:00
Gyula belvárosában az ember lépten-nyomon különleges múltú épületekbe botlik. Az egyikben valamelyik aradi vértanút szállásolták el, egy másikban Jókai Mór hallgatta azt a családi történetet, mely alapján az Egy magyar nábob című regényét írta. Kocsis János idegenvezető azokat az épületeket mutatja be és azokat a történeteket meséli el, amelyek közül nem egy jelentősen kapcsolódik a magyar kultúrtörténethez.
Találkozó pont: Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont főbejárata. A részvétel díjtalan.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Hely Gyula
Kapcsolat  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Vissza