Eseménynaptár

Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Mai nap megtekintése
Search
Keresés
Vakációzzunk a múzeumokkal! | Fertő tó 
2022. Július 28. , Csütörtök,  8:00 -  5:00
   

Mozaik Múzeumtúra - Virtuális Roadshow

A Fertő tó Magyarország északnyugati részén található, hosszúsága 35 km, területe 309 km2. Az Ausztria és Magyarország határán fekvő szikes tó Közép-Európa legnagyobb nádas tava, és a harmadik legnagyobb állóvize. A tó mai nevét sáros, mocsaras vize után kapta; a „fertő” szó sekély, iszapos, kénhidrogénes állóvizet jelent. A tó területének háromnegyede Ausztriához tartozik.

A Fertő vidékének jellegzetes a növény- és állatvilága. A szikes talajon sókedvelő növények élnek: a kamilla, a sziki őszirózsa, a kisvirágú sziki pozdor, a Fertő tavi mézpázsit. A tó és környéke Közép-Európa egyik legnagyobb madárrezervátuma és a költöző madarak vonulási útvonalának kedvelt pihenőhelye. Nagy számban költenek itt a vízi madarak: a nagykócsag, a nyári lúd, a vörös gém, a kanalas gém, a búbos vöcsök, a barna rétihéja és a barkós cinege.

A Fertő tavat és az azt övező tájat, településeit 2001-ben vette fel az UNESCO a világörökségek közé. A táj a világörökségi címet népi építészetével, műemlékeivel, kontinuus régészeti emlékeivel, szőlő- és borkultúrájával, változatos növény- és állatvilágával érdemelte ki. A Fertő / Neusiedlersee kultúrtáj világörökségi terület magában foglalja a Fertő-Hanság Nemzeti Park Fertő-táji teljes területét, továbbá Fertőrákos települést a műemléki jelentőségű területként védelem alatt álló településmaggal együtt, a Páneurópai Piknik emlékhelyhez vezető útig, valamint a nagycenki Széchenyi-kastély védett műemléki környezetét – beleértve a kastélytól Széchenyi Béla és Erdődy Hanna síremlékéig vezető védett hársfasort (“Nagy allé”) is –, Fertőd belterületét, a fertődi Esterházy-kastély védett műemléki környezetét, Fertőd tó felé eső területét a Pamhagenbe vezető útig, továbbá Sarródot és Fertőbozt, valamint Fertőszéplak, Hegykő, Fertőhomok, Hidegség, Balf (Sopron) települések beépített és tó felé eső területeit. A magterületen kívüli pufferzónát Nagycenk, Hidegség, Fertőhomok, Hegykő, Fertőszéplak közigazgatási területei alkotják.

A „Vakációzzunk a múzeumokkal!” című virtuális roadshow ismeretterjesztő kisfilmeken, virtuális kiállításokon keresztül mutatja be a Fertő tó körüli legszebb látnivalókat, gazdag műemlékállományát, különösen értékes néprajzi örökségét, a kiemelkedő jelentőségű múzeumokat és a Fertő-Hansági Nemzeti Parkot.

Vissza