Jósa András Múzeum

Nyíregyháza

A Jósa András Múzeum Szabolcs-Szatmár-Bereg megye megyei hatókörű városi múzeuma, amelynek kiemelt feladata a szabolcsi muzeológiai munka irányítása. A múzeum névadója nagykállói, majd nyíregyházi főorvos és szenvedélyes régész volt. Az 1868-ban általa alapított Szabolcs Vármegyei Régészeti Egylet gyűjteménye képezte az 1899. május 9-én megnyitott Szabolcs Vármegyei Múzeum gyűjteményének alapját. A közgyűjtemény ma egy 1925-ben épült, de 2006 és 2008 között belső tereiben felújított, neoklasszicista stílusú épületben fogadja a látogatókat. A múzeumalapító Jósa Andrásra a „...teli szeretettel az emberiség iránt...” című kiállítás emlékezik.
A Benczúr Gyula-emlékkiállításon megtekinthetjük a magyar történelmi festészet kiemelkedő alkotójának Gróf Károlyi Gyulát és Grófné Károlyi Gyulánét ábrázoló reprezentatív portéját, a gyűjtemény legértékesebb alkotása pedig a Millenniumi hódolat című kép egyik olajvázlata, amely azért is kiemelkedő jelentőségű, mert az eredeti kép megsemmisült a budai Várban pusztító 1945-ös tűzvészben.
Nyíregyházára 1891. november 1-jén vonult be a 14. császári és királyi huszárezred egy újonnan épült, nagy kaszárnyába. Az esemény századik évfordulójának tiszteletére nyitották meg a Nyíregyháza katonasága című állandó kiállítást.
Az Ősi mesterek nyomában című régészeti tárlaton a látogató végigkövetheti a mesterségek születését a legkorábbi időktől a középkorig, míg az Én elmentem a vásárba... című néprajzi kiállítás egy szabolcsi vásár forgatagát idézi fel. A múzeum önálló trezortermében állandó kiállítást szentel jelentős aranytárgy-gyűjteményének és Gencsy Tibor huszár főhadnagy közel száz darabból álló trófeagyűjteménye is megtekinthető itt.
Dr. Kovács Gyula és felesége, Péchy Mária 2006 nyarán adományozták a múzeumnak az életük során felhalmozott értékes lakberendezési, iparművészeti tárgyakat. A Péchy–Kovács Gyűjtemény az ő nagylelkű felajánlásuknak köszönhető műtárgyakat mutatja be.

TEMATIKA

4400 Nyíregyháza, Benczúr tér 21.
Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 9:00–17:00

+36 42 315 722
www.josamuzeum.hu
jam@jam.nyirbone.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLETE

Pecsétszám

1501

KiskönyvtárŐsi mesterségek nyomában - régészeti kiállítás

Jósa András Múzeum
NyíregyházaA Nyírség álmodója

Krúdy Gyula-emlékszoba

Az új állandó kiállításban bemutatjuk az író gazdag életműve dacára szegényes hagyatékából Nyíregyházán fellelt könyveit, bútorait, tárgyait és emlékeit.

Jósa András Múzeum
NyíregyházaA nyíregyházi huszárok

Jósa András Múzeum
Nyíregyháza"Én elmentem a vásárba..." - néprajzi kiállítás

Jósa András Múzeum
NyíregyházaSárga ördög - A Jósa András Múzeum aranyai

Jósa András Múzeum
NyíregyházaJósa András-emlékkiállítás

Jósa András Múzeum
NyíregyházaBenczúr Gyula-emlékkiállítás

Jósa András Múzeum
NyíregyházaPéchy-Kovács Gyűjtemény

Jósa András Múzeum
Nyíregyháza