Laczkó Dezső Múzeum

Veszprém megyében már az 1873-as városi közgyűlésen felmerült a múzeumalapítás gondolata, a tervek azonban csak harminc évvel később váltak valóra, amikor is 1903-ban megalapították a megye első múzeumát. Az első tárlat alapjait Miháldy István plébános közel kétezer darabos őskori gyűjteménye alkotta. Az egyre bővülő kiállítás 1925-ben új helyre költözött, és itt található meg a mai napig.
A múzeum gyűjteménye felöleli Veszprém megye néprajzát, régészetét, történelmét, képző- és iparművészetét, irodalomtörténetét. A legrégebbi lelet a Kr. e. 5. évezredből származik, ettől az időszaktól követhető végig a terület kulturális öröksége az állandó kiállítás keretein belül.
A 2010-ben nyílt oktató és foglalkoztató terem lehetőséget nyújt múzeumpedagógiai programok megvalósításához. A fejlesztéseknek köszönhetően az általános és középiskolás csoportok az iskolai tananyaghoz kapcsolódóan, interaktív módon ismerhetik meg Veszprém és Veszprém megye történetét, föld- és néprajzát. A szintén újonnan kialakított látványkönyvtárban pedig többszáz éves ősnyomtatványokkal, továbbá magyar szépirodalmi művekkel és archív filmfelvételekkel ismerkedhet meg a látogató.
A Laczkó Dezső Múzeum szomszédságában áll a Bakonyi Ház, amely az egyik legkorábbi magyar szabadtéri néprajzi kiállítóhely. A múzeumi műtárgyakkal berendezett épületben a látogatók áttekintést kaphatnak a vidékre jellemző paraszti kultúra sajátosságairól.
Veszprém belvárosában magasodik a Vár egyetlen, a középkorból megmaradt tornya, a mai Tűztorony, amelynek kezelője a Laczkó Dezső Múzeum. A Tűztorony minden órában Csermák Antal Verbunkosát játssza, körerkélyéről pedig csodás kilátás nyílik Veszprém városrészeire.
A kiállításokon a múzeum 900 ezer darabot is meghaladó gyűjteményének nagyjából egy százaléka látható. 2011-ben nyitotta meg kapuit a közönség előtt a múzeum 710 négyzetméternyi alapterületű tanulmányi raktára, ahol tovább 20 000 tárgy vált megtekinthetővé.8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 10:00–18:00

+ 36 88 426 081/21-es mellék
www.ldm.hu
info@ldm.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1905
Kiskönyvtár

TEMATIKA

A ajánlatai

Szakmai konzultációs információs nap az Iskolai Közösségi Szolgálat Veszprém megyei lehetőségeiről

Szakmai fórum az iskolai közösségi szolgálat kérdése köré szervezve, veszprémi és Veszprém megyei múzeumi, közművelődési szakemberek számára. Előadások, bemutatkozók, majd szakmai tapasztalatcsere és jövőtervezés.

Laczkó Dezső Múzeum
Veszprém


Parasztház a város szívében

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum a „Parasztház a város szívében” című rendezvény keretében 2016. június 11-én, szombaton 13 órakor nyitja meg a felújított Bakonyi Ház új etnobotanikai kertjét és új állandó kiállítását.

Laczkó Dezső Múzeum
Veszprém


Szellem a tárgyban, a helyben, a képben

Mi a múzeum? Sokat vitatott probléma, hogy a múzeum olyan "emlékezet hely", ahova a tárgyak azért kerülnek, hogy ott mint emlékeket raktározhassuk őket, magyarán: hogy többé ne kelljen emlékezni rájuk. Ám ezzel el is szakítjuk e tárgyakat korábbi emlékezetüktől, személyes kötődésüktől, attól a múlttól, amit a tárgy korábban képviselt.

Laczkó Dezső Múzeum
Veszprém


Látványkönyvtár és tudásTár

A tudástár polcain ősnyomtatványok, több száz éves antikvák, első kiadású XVIII - XIX. századi magyar szépirodalmi és tudományos művek sorakoznak.

Laczkó Dezső Múzeum
Veszprém