ITT JÁRTÁL MÁR?


MAGYAR GÉNIUSZ VÁNDORKIÁLLÍTÁS

1. állomás: Kecskeméti Katona József Múzeum ꟾ Cifrapalota – 6000 Kecskemét, Rákóczi út 1. – 2022. április 23. – 2022. május 22.

A Magyar Géniusz Program a Petőfi 200 emlékév keretében, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége koordinálásával valósul meg. A magyar kulturális örökség tárgyi és szellemi hagyatékának tekintélyes részét a vidéki múzeumok őrzik, ezen műtárgyakat azonban többnyire csak a mikrorégióban élők ismerik. A Magyar Géniusz című nagyszabású vándorkiállítás a vidék géniuszait reprezentálja, a vidéki muzeális intézmények legértékesebb és legkülönlegesebb műtárgyait. 67 intézmény 154 darab, történeti, régészeti, néprajzi és művészettörténeti műtárgya mesél a kiállításon a látogatóknak az elmúlt két évezredről.

Magyar Géniusz vándorkiállítás
Fotó/Forrás: © magyargeniuszkiallitas.hu

A Magyar Géniusz vándorkiállítás programban részt vevő múzeumok válogatásának alapvető szempontja az volt, mely műtárgyat tartják a muzeális közgyűjtemények az identitásukat jelképező értéknek. Géniusz éppúgy egy magyar gondolat, egy érzés, ahogyan nemzeti hőseink tettei, lángelméink alkotásai, vagy akár a helyi tradíciókat éltető, népi tárgyak is. A téma forradalmian új, hiszen a magyar kultúra örökségét, a vidék legjelentősebb műtárgyanyagát még soha egy helyen és egy időben nem láthattuk. A vándorkiállítás 2022 áprilisában indul Kecskemétről, majd Gyula, Debrecen, Győr, Szombathely, Szekszárd és Eger után végül Budapestre érkezik 2023 év végén. A rendkívül heterogén tárgyanyag úgy kerül kontextusba, hogy miközben külön-külön is megőrzik saját történetüket, egymással is beszélgetnek. A kiállítás esszenciálisan foglalja magába múltunk kincsestárát és korunk értékrendszerét.

Magyar Géniusz vándorkiállítás
Fotó/Forrás: © magyargeniuszkiallitas.hu


Helyszínek
1. Kecskemét ꟾ 2022. április 23. – 2022. május 22.
2. Gyula ꟾ 2022. június 25. – 2022. július 24.
3. Debrecen
4. Győr
5. Szombathely
6. Szekszárd
7. Eger
8. Magyar Nemzeti Múzeum (Budapest)