A Modern Magyar Képtár állandó kiállítása és Nemzetközi Gyűjteménye

Pécs

A Papnövelde utcai egykori Vármegyeháza barokk épületében tekinthető meg a Janus Pannonius Múzeumhoz tartozó Modern Magyar Képtár állandó tárlata, amely a tág értelemben vett 20. századi magyar képzőművészettel ismerteti meg a látogatót.
A minden jelentős stílusirányzatot bemutató anyag a nagybányai festészet képviselői (Hollósy, Ferenczy), a századforduló nagy egyéniségei (Rippl-Rónai, Gulácsy) és a Nyolcak alkotásai mellett a húszas évek avantgárdját, valamint a Római Iskola (Aba-Novák) és a szentendrei művészek (Vajda, Ámos, Barcsay, Kmetty) harmincas évekbeli munkáit is felvonultatja. Az Európai Iskola Korniss, Gyarmathy, Anna Margit és Martyn Ferenc 1940-es évekbeli alkotásai révén van jelen. A 20. század második felének új fejleményeit az ötvenes, hatvanas években még alkotó „klasszikus” művészek (Ország Lili, Korniss Dezső) és a velük párhuzamosan jelentkező neoavantgárd első generációjának tagjai (Bak Imre, Fajó János, Nádler István) képviselik.
A Modern Magyar Képtár Nemzetközi Gyűjteménye külföldön élő magyar származású művészek képeit tartalmazza, többek között olyan jeles alkotókét, mint Victor Vasarely, Bán Béla és Zlatko Prica. A Nemzetközi Gyűjtemény részét képezi a Káptalan utca 4. alatt található Amerigo Tot Múzeum, Martyn Ferenc Múzeum és Nemes Endre Emlékszoba is.
Az épület földszintjén található Amerigo Tot Múzeumban a szobrász (eredeti nevén: Tóth Imre, 1909–1984) változatos stílusban készült, Pécs városa számára ajándékozott alkotásait tekinthetjük meg. A fiatalon Itáliába költözött mester itt elhelyezett művei a teljes életpályát átfogják.
A Martyn Ferenc (1899–1986) festő, szobrász, grafikus és illusztrátor életművét bemutató kiállítás 2011-ben nyílt meg. A művész a modern magyar képzőművészet meghatározó alakja, aki nyugat-európai útjai során behatóan megismerkedett az avantgárddal, a háború után pedig a nonfiguratív irányzatok egyik vezető egyéniségévé vált.
A pécsváradi születésű Nemes Endre (1909–1985), a Prágában, majd Svédországban élt szürrealista művész munkásságának különböző stílusú, időszakosan cserélődő gyűjteménye is itt tekinthető meg. Festményeit gépies, hideg világ, szokatlan figurák, bábok jellemzik.

TEMATIKA

7621 Pécs, Papnövelde utca 5.
Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 10:00–18:00

+36 72 891 328
www.pecsimuzeumok.hu
jpm@jpm.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLETE

Pecsétszám

212

KiskönyvtárMúzeumok Éjszakája 2019 - Modern Magyar Képtár - JPM

Megpörkölte már a lábát a Szent Iván Éji tüzekkel? Idén ugye már hallani sem akar róla... Nos, akkor mi megmutatjuk Önnek, hogy másképp is el lehet tölteni az év legrövidebb éjszakáját! Június 22-én fővárosi és vidéki múzeumok, intézmények lesik a tartalmas szórakozásra vágyó közönség kívánságait.

Janus Pannonius Múzeum - Modern Magyar Képtár II.
Pécs