Mozaik Múzeumtúra

Tarts velünk, és fedezd fel Magyarország sokszínű kulturális kínálatát!

A Mozaik Múzeumtúra egy, a Néprajzi Múzeum által megvalósított, a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott nagyszabású múzeumnépszerűsítő program, amelynek elsődleges célja, hogy megismertesse a szélesebb nyilvánossággal a magyarországi múzeumok sokszínű kulturális kínálatát, növelje a hazai múzeumok és kiállítóhelyek látogatottságát. A program elsődleges célcsoportja a 8–16 év közötti fiatal korosztály, de bízunk benne, hogy a felnőtt lakosságot is sikerül megszólítanunk. A megvalósítandó program a 2014-ben elindított Mozaik Múzeumtúra folytatása, a program megvalósításában a Néprajzi Múzeum közreműködő partnere az Örökség Kultúrpolitikai Intézet Nonprofit Kft.

 

Célok

A program célja, hogy a 2014-ben elindított Mozaik Múzeumtúra bevezető kampányának tekinthető, hat hónapos program eredményeit és az arra kapott visszajelzéseket figyelembe véve, megújult reprezentációs és marketingeszközökkel megszólítsa és (további) látogatásokra ösztönözze a múzeumok már meglévő, valamint potenciális közönségét, a jövő múzeumlátogatóit.

2016 őszén megújulva folytatódott a Mozaik Múzeumtúra program, melynek célja (múzeumok népszerűsítése – múzeumlátogatások növelése) és kiemelt célcsoportja (8–16 éves korosztály) változatlan maradt. Tartalmilag azonban jelentősen megújult a program, amihez számos új intézmény csatlakozott.

 

A program főbb elemei

» Mozaik Múzeumtúra könyvek

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet a 2014-es Mozaik Múzeumtúra program keretében indította el Magyarország múzeumait bemutató hiánypótló reprezentatív sorozatát. A könyvsorozat célja, hogy átfogó képet nyújtson a hazai múzeumi szféráról, felmutatva annak sokszínűségét, jól ismert és rejtett értékeit, érdekességeit, s a benne szereplő intézmények közelebbi megismerésére, felkeresésére ösztönözze olvasóját. 300 múzeum és kiállítóhely Magyarországon címmel jelentő meg az első kötet, amit annak angol nyelvű (300 Museums and Exhibiton Spaces in Hungary), illetve kibővített (500 múzeum és kiállítóhely a Kárpát-medencében) változata, valamint a négy nagy tavunkra fókuszáló (150 kiállítóhely és a kulturális látnivaló Magyarország tavainál) kötet követett. Bízunk benne, hogy kiadványaink hasznos útikalauzként szolgálnak majd az érdeklődők számára, legyen szó rutinos múzeumlátogatókról, tartalmas hétvégi kikapcsolódást kereső családokról vagy az osztálykirándulás programját tervező pedagógusokról. További infó: Mozaik Múzeumtúra könyvek

» Matricagyűjtő játék

A 2014-ben lezajlott program leghangsúlyosabb eleme a Matricagyűjtő játék jelentősen átalakulva, határidő nélkül, egyszerűbb szabályokkal és online felületen indul újra. A játékba a weboldalunkon, illetve a Mozaik Múzeumtúra mobil alkalmazásban lehet regisztrálni.

A játékosok a weboldalunkról vagy a játékban részt vevő múzeumok előtt kihelyezett megállító táblán található QR-kód segítségével tölthetik le okostelefonjukra a játékhoz szükséges alkalmazást, az ugyancsak az intézményekben elhelyezett információs táblán található egyedi azonosító beolvasásával pedig azt igazolhatják, hogy valóban jegyet váltottak az adott múzeumba/kiállítóhelyre, megtekintették az ott látható tárlato(ka)t. Az információs táblán található egyedi azonosító beolvasását követően a virtuális matricagyűjtő-albumukban egy, az intézményről készült matrica jelenik meg.

A játékban 12 múzeum meglátogatása és matricájuk begyűjtésével léphetnek egy-egy szinttel feljebb a játékosok. 12 matrica elérése után bronz-, 24 matrica begyűjtését követően ezüst-, 36 matricával pedig aranyfokozatú múzeumtúrázóvá válnak.

A játékban most már nincs régiós megkötés, illetve határidő, ezért minden játékos az általa kedvelt tematikájú múzeumokat látogathatja meg, a saját tempójában. Az egyetlen szabály, hogy egy múzeum matricáját szintenként csak egyszer lehet megszerezni, azaz 12 különböző múzeum meglátogatására van szükség a következő szintre lépéshez.

Összefoglalva:

  • TÖLTSD LE a Mozaik Múzeumtúra mobil alkalmazást a weboldalról (Android, iOS)vagy a múzeumok előtt kihelyezett Megállító Táblán található QR kód segítségével és regisztráld be adataidat!
  • KERESD MEG a Mozaik Múzeumtúra Információs Táblát, a játékban részt vevő múzeumokban!
  • OLVASD BE a mobil alkalmazás segítségével, az információs táblán található egyedi QR-kódot!
  • GYŰJTSD össze a 12 különböző matricát és TELJESÍTSD a szinteket!

» Mozaik Múzeumtúra mobil alkalmazás

A mobil alkalmazás egyrészről a matricagyűjtő-játék nélkülözhetetlen eszköze, de ezen felül részletesen ismerteti a programban részt vevő közel 400 múzeumot, amelyek között tematika, település vagy abc szerint kereshetünk, sőt az alkalmazás nyitóoldalán aktuális múzeumi programok jelennek meg. Bővebben: Mozaik Múzeumtúra alkalmazás

» Mozaik Múzeumtúra Roadshow

Az országjáró roadshow kiemelt célja a Mozaik Múzeumtúra Program, azaz a magyarországi múzeumok, a múzeumlátogatás és a programhoz kapcsolódó matricagyűjtő-játék népszerűsítése. A rendezvénysorozat helyszínein egész nap változatos, sokszínű programokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várjuk a látogatókat. 2016. őszén Kecskemét, Székesfehérvár, Miskolc, Pécs, Győr és Debrecen voltak a roadshow helyszínek, 2017. tavaszán Eger, Sopron, Szombathely, Szolnok, Szeged, Veszprém lesz a menetrend. A roadshow-k részletes programjait weboldalunk Hírek menüjében, illetve a Facebook oldalunkon találod!

» Iskolai edukációs program

Programunk friss kezdeményezése az iskolai edukációs rendezvények szervezése, melyben partnerünk a Felelős Szülők Iskolája. Fontosnak tartjuk, hogy a programunk célcsoportját alkotó fiatal korosztályt az iskolai környezetükben is megszólítsuk: játékos vetélkedőkkel, feladatokkal, kitelepülő múzeumpedagógiai foglalkozásokkal kívánjuk felhívni a figyelmüket a Mozaik Múzeumtúra programra, a múzeumok sokszínű kínálatára, valamint a múzeumba járás örömeire.

» Mozaik Múzeumtúra budapesti kulturális, oktatási és családi rendezvényeken

2017 tavaszán programunk bemutatkozik több budapesti kulturális, oktatási és családi rendezvényen is, így terveink szerint jelen leszünk a „Legyen élmény a tanulás!” oktatási rendezvényen, Gyermeknapi családi fesztiválon, valamint a Múzeumok Majálisa és a Múzeumok Éjszakája kulturális rendezvényeken.

» Speciális Múzeumtúrák

A Mozaik Múzeumtúra elemét képezik a speciális múzeumtúrák is, amelyekbe a múzeumokat egy közös szempont: aktuális témához való kapcsolódásuk, közös tematika, vagy földrajzi elhelyezkedésük alapján válogatjuk össze. Az 1956-os emlékévhez kapcsolódóan április végéig tart az ’56-os Múzeumtúra elnevezésű programunk, melybe az 1956-os tematikájú budapesti kiállításokat gyűjtöttük egybe. A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja. A Tájak-Korok-Múzeumok Egyesületével közösen pedig idén is szervezünk egynapos városnéző múzeumtúrákat, amelyek során egy-egy város múzeumait kulturális látnivalóit keressük fel.

 

A különböző programjainkról részletes tájékoztatást a weboldalunk Hírek menüjében, illetve a Facebook oldalunkon találsz.

 

Csatlakozz a Mozaik Múzeumtúra programhoz, játssz velünk és kövess minket, hogy ne maradj le egy eseményünkről sem!