Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár

Budapest

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeumot 1965-ben alapították, majd néhány évvel később egyesítették az Országos Orvostörténeti Könyvtárral. A múzeum épülete a mára teljesen átalakult Tabán hőskorának hírmondója. A 18. század végi, később copf stílusban felújított egyemeletes ház belesimul a Várhegy déli lankáiba, s a múzeum hátsó traktusának helyt adó, később hozzátoldott modern épületrész kívülről szinte láthatatlan.
Az intézmény Képek a gyógyítás múltjából című állandó kiállítása koronként taglalja az orvoslás különféle módszereit. A múzeum erőssége, hogy a gyógyítás történetét kulturális jelenségként vizsgálja és mutatja be, így az orvostörténeti mellett gyógyszerészet-történeti, embertani, sőt ipar- és képzőművészeti szakgyűjteménnyel is rendelkezik. Könyvtára Közép-Európa egyik legnagyobb tudománytörténeti anyagával rendelkezik.
A termeken végigsétálva 20. század eleji patikaberendezést, miniatűr fogászati rendelőmodellt, korabeli eszközöket és leírásokat vehet szemügyre a látogató, de Semmelweis Ignác személyes tárgyait, például dolgozószobájának berendezését is megtekintheti, hiszen a múzeumot szülőházában rendezték be. Semmelweis tehetős és népes hienc családba született, s a Monarchiában orvosként praktizált; legnagyobb felfedezése, hogy a gyermekágyi lázat a fertőtlenítés hiánya okozza. Életművét az UNESCO 2013-ban a Világemlékezet részévé nyilvánította.
Az utóbbi években a múzeum egyik legnépszerűbb tárlata a szerte az országban bemutatott A sebesült Görgei című kiállítás volt, amely a ’48-as honvédtábornok komáromi fejsérülésének és gyógyításának történetét mutatta be, nemzetközi orvostudományi kontextusba helyezve a beavatkozást. De hasonlóan nagy sikert aratott itthon és külföldön is az Erényöv titkos történetei. Mítosz és valóság című tárlat, amely a középkori erényöv napjainkig létező hamis elképzésének kialakulását tárta a látogatók elé.  
Érdekesség, hogy a rendszerváltás utáni első magyar miniszterelnök, Antall József korábban muzeológusként, főigazgató-helyettesként, majd főigazgatóként dolgozott itt. Mellszobra 2003 óta áll az épület mellett.

TEMATIKA

1013 Budapest, Apród utca 1–3.
Nyitva tartás:Lásd a múzeum weboldalán!

+36 1 373 3533, +36 1 201 1577
www.semmelweis.museum.hu
semmelweis@museum.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLETE

Pecsétszám

125

KiskönyvtárA magyar öntészet története

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény
BudapestMechwart András emlékezete

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény
BudapestSzabadtéri kiállítás (panteon és nagyméretű öntvények)

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény
BudapestAz itt felejtett öntöde - A Ganz-törzsgyári kéregöntöde eredeti berendezései

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény
BudapestA Ganz törzsgyári kéregöntöde eredeti berendezései

Az állandó kiállításon megtekinthetők a Ganz törzsgyári kéregöntöde eredeti berendezései: vasolvasztó kúpolókemencék, csapolóüstök, öntőüstök, forgódaruk, formázószekrények, kézi szerszámok. Történeti bemutatókon végigkísérhetjük a magyar öntészet történetét - Kárpát-medence színesfém, vas- és acélöntészetének tárgyi és írásbeli dokumentumain keresztül -, valamint megismerhetjük a formázás, olvasztás, öntés és kikészítés technikai lépéseit.

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény
BudapestAz öntöttvasművesség virágkora

A kiállítás az öntöttvas dicséretéről, a 19. század második felétől az I. világháborúig virágkorát élő öntöttvasművességről szól. A polgári és paraszti otthonok művészi kivitelű öntöttvas kályhái, az íróasztali készletek, falra és vitrinbe szánt dísztárgyak többségét a történelmi Magyarország határainkon kívül eső területén öntötték.

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény
Budapest19. századi magyar öntöttvasművesség

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény
BudapestFémöntészeti emlékeink

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény
BudapestVas- és acélöntészetünk története

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény
BudapestGanz Ábrahám emlékkiállítás

A Ganz Ábrahám emlékkiállítás keretén belül az alapító életének dokumentumai - díszpolgári oklevele, kitüntetései - tekinthetők meg. Betekintést kapunk a korabeli sajtó beszámolóin keresztül a gyár életébe is.

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény
Budapest