Szent István Király Múzeum

Székesfehérvár

Az ország egyik legnagyobb múzeumi gyűjteményével rendelkező múzeum Székesfehérvár belvárosának több pontján is várja az érdeklődőket. Az intézmény az alábbi helyszínekkel vesz részt a játékban: Központi épület - Rendház. (Székesfehérvár, Fő utca 6.) A barokk stílusban épült egykori jezsuita, majd ciszterci rendház épülete 1978-ban került az intézmény kezelésébe. Az épület földszintjén római kori kőtárat tekinthet meg a látogató. Az első emeleten négy kiállítás illeszkedik egymáshoz, melyek a neolitikumtól kezdődően a török kor végéig mutatják be Fejér megye régészti emlékeit. A kiállítás február 5-től szerdától péntekig 10-14 óráig, szombaton és vasárnap 10-18 óráig tekinthető meg. Március 1-től szerdától vasárnapig 10:00-18:00 óráig.

A Fekete Sas Patikamúzeum (Székesfehérvár, Fő utca 5.) állandó kiállításán a jezsuita faragóműhely által 1758-ban készített barokk stílusú patikaenteriőrt és patika felszerelést tekinthet meg a látogató. bemutatásra. Keddtől péntekig 10-14 óra között, szombaton és vasárnap 14-18 óra között tart nyitva a múzeum.

Állandó Néprajzi Kiállítás (Székesfehérvár, Országzászló tér 3.) az intézmény gazdag néprajzi gyűjteményére támaszkodva mutatja be a megye hagyományos néprajzi keresztmetszetét oly módon, hogy közben a paraszti kultúrában használt tárgyak sorát követheti végig a látogató. Az épület második emelete az időszaki kiállításoknak ad otthont. Megtekinthető szerdától vasárnapig 10-18 óra között.

Az Új Magyar Képtár (Székesfehérvár, Megyeház utca 17.) kortárs képzőművészeti gyűjteménye az ország legjelentősebb kollekciói közé tartozik. Kronologikus sorrendben ad áttekintést a legfontosabb képzőművészeti jelenségekről, a XX. század közepétől napjainkig. Megtekinthető keddtől péntekig 10-14 óra között, szombaton és vasárnap 14 és 18 óra között. Március 1-től szerdától vasárnapig: 10:00 -18:00 óráig.

A Csók István Képtárban (Székesfehérvár, Bartók Béla tér 1.) a látogató az Aba-Novák pannó mellett időszaki kiállításokat is megtekinthet. Látogatható: hétfőn 13-18 óra, keddtől péntekig10-18 óra, szombaton pedig 10-15 óra között.

A Szent István Király Múzeumhoz tartozik még a Palotavárosi emlékeket bemutató Skanzen, és a Budenz házban kiállított Ybl Ervin gyűjtemény. A kiállítások előzetes bejelentkezés után tekinthetőek meg. E kettő kivételével az intézmény összes kiállítóhelyén kaphat matricát a látogató.

Az intézmény kiállítóhelye még a Középkori Romkert Nemzeti Emlékhely, valamint a táci Gorsium Régészeti Park.

TEMATIKA

8000 Székesfehérvár, Fő utca 6.
Nyitva tartás:Egész évben. szerdától vasárnapig: 10:00 -18:00 óráig

+36 22 315 583
www.szikm.hu
szikm@iif.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLETE

Pecsétszám

708

Kiskönyvtár100 éve született Kresz Mária

Dr. Kresz Mária, vagy ahogy nevezték, Panni néni idén 100 éve született és 30 éve halt meg.

Szent István Király Múzeum
SzékesfehérvárRégészeti kiállítás

Az 1992-ben megnyitott régészeti kiállítás a Rendház első emeletén kapott helyet. Négy önálló egységből áll, amelyek a neolitikumtól a török kor végéig mutatják be Fejér megye régészeti emlékeit.

Szent István Király Múzeum
SzékesfehérvárVörösmarty Mihály - Emlékpont

A Vörösmarty-család fehérvári, katolikus ága ‒ amelyből a költő származott ‒ a török alóli felszabadulás évében, 1688-ban házingatlant szerzett a Belvárosban. Vörös Gergely veszprémi porkoláb a Megyeház u. 7. szám alatti, későbbi kanonokházat kapta meg.

Szent István Király Múzeum
Székesfehérvár