Thorma János Múzeum

A kiskunhalasi Révész György magángyűjteménye középkori tárgyakat és érméket tartalmazott. A Kiskunhalasi Református Egyház 1874-ben megvásárolta a gazdag kollekciót, hogy – a református líceum gyűjtésével egyesítve azt – megalapítsa a Halasi Múzeumot.

A II. világháború során az intézmény komoly károkat szenvedett. A kollekció újjászervezéshez Nagy Czirok László néprajzkutató látott hozzá, aki számos tárgy visszaszerzése mellett helyi magángyűjtemények felvásárlásával is bővítette az anyagot. Igazgatása alatt, 1951-ben nyílt meg a Thorma János nevét viselő múzeum, amely 1953-tól a város legnagyobb eklektikus stílusú polgárházában, a Kolozsváry–Kiss-házban kapott helyet.

A Kiskunhalas történetét bemutató állandó tárlat a város elmúlt négy évezredének régészeti, helytörténeti és néprajzi emlékeiből áll. Legértékesebb tételei közé tartozik egy avar kori üveg ivókürt, egy honfoglalás kori arany sírlelet, valamint az 1784-es kiskunhalasi céhlevél és városábrázolás. Jelentős a numizmatikai gyűjtemény, amely 19–20. századi váltópénzekkel és helyi érmékkel, jelvényekkel ismerteti meg a látogatót.

Szintén állandó kiállításon tekinthetők meg a névadó Thorma János képei. A festőművész jelentős szerepet vállalt a 20. századi modern magyar festészetre nagy hatást gyakorolt nagybányai művésztelep megalapításában és működtetésben. Az alapítók közül Thormát leginkább a történeti romantika foglalkoztatta; két leghíresebb alkotása az 1848–49-es szabadságharcot megidéző két nagyszabású történelmi tabló. A kiállítás a művész kevésbé ismert, utolsó korszakából származó képeket is bemutat: lírai hangvételű kompozíciókat, illetve természetbe festett nőalakok sorozatát.

A múzeum új szárnyában a Kiskunság népművészetét bemutató látványraktárt, a néprajzi gyűjtemény teljes kerámiaanyagát, valamint népi bútorok válogatott darabjait tekinthetik meg a látogatók.6400 Kiskunhalas, Köztársaság utca 2.

Nyitva tartás:XII. 1.–II. 28.: Hét–Pént: 8:00–16:00, III. 1.–XI. 30.: Hét: 8:00–16:00, Kedd–Szo: 9:00–17:00

+36 77 422 864
www.muzeum.halas.hu
muzeum@halas.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
334
Kiskönyvtár

TEMATIKA

A ajánlatai

Halas, a kiskun mezőváros

A kiállítás a város 17-19. századi helytörténeti emlékeit és néprajzi tárgyait mutatja be. Halas a 13-14. században a kun Csertán nemzetségnek volt a központja. A mezőváros a török uralom alatt többször elpusztult a környékbeli kun szállásokkal és magyar falvakkal együtt. Halas végleges újratelepülése 1628 körülre tehető. 1686-tól a várost Pest vármegye solti járásához számították.

Thorma János Múzeum
Kiskunhalas


Magyarországi pénzek - kiskunhalasi érmek, jelvények

A kiállításrész első fele a 19-20. századból származó ezüst, réz, alumínium anyagú váltópénzekkel ismertet meg. A tárlat második fele a kiskunhalasi numizmatikai emlékek teljességre törekvő bemutatója.

Thorma János Múzeum
Kiskunhalas


Thorma János festményei

Thorma János Kiskunhalason született 1870. április 24-én. Kisnemesi eredetű családjuk - birtokukat elvesztve - tisztes polgári-hivatalnoki életformát élt. A Thorma családban a gyermekeket a töretlen hazafiasság, a 48-as eszmék szellemében nevelték. Mikor Thorma a nagybányai minoriták iskolájába került, a gimnáziumi évek alatt, a gyermekkor mesévé színesedett elbeszélései immár konkrét történelmi ismeretekké hitelesedtek.

Thorma János Múzeum
Kiskunhalas


Kiskunhalasi mezőgazdasági eszközök

A szín alatt különböző nagyméretű földműveléssel és szőlőtermesztéssel kapcsolatos tárgyakat, közlekedési eszközöket láthatunk.

Thorma János Múzeum
Kiskunhalas