Eseménynaptár

Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Mai nap megtekintése
Search
Keresés
2019. Május
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
29 30
1
2
3

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow következő állomása Békéscsaba lesz, ahol izgalmas programokkal várjuk a múzeumbarátokat!

 

Részletes program

Utazó múzeum- Múzeum és régészet

2019. május 3. délelőtt

Nagy-Laczkó Balázs archeológus előadása érdekes régészeti felfedezésekről, különleges tárgyakról és az ásatások folyamatáról az Erzsébethelyi Általános Iskolában. Mit csinál a régész a múzeumban? Mi történik a tárgyakkal a feltárás után? Hogyan derül fény a leletek múltjára? Ezekre és még számos izgalmas kérdésre ad választ a muzeológus.

 

Munkácsy Mihály Emlékház - 5600 Békéscsaba, Gyulai út 5.

Rendhagyó tárlatvezetés Pincétől a Padlásig

2019. május 3. 10.00

A Munkácsy Mihály Emlékházat ismerhetik meg a látogatók ezúttal minden olyan terét bejárva, melyeket csak ritkán nyitnak meg a közönség előtt. Munkácsy Mihály gyerekkorába enged bepillantást a különleges tárlatvezetés. Bemutatja a híres festő csabai rokonságát, a Reök családot, és rajtuk keresztül a kor nagypolgári miliőjét. Ajánlott korosztály: 10-99 éves korig.

 

Interaktív művészeti ismeretterjesztő kézműves foglalkozás

2019. május 3. 11.00

A foglalkozás során a nagypolgári élet kellékeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Milyenek lehettek a kor luxuscikkei? Hogyan "készült" a darázsderék? Milyen volt a 19. századi etikett? Mindez gyakorlatban is kiderül a rendhagyó foglalkozás során! Ajánlott korosztály: 6-14 éves korig.

 

Munkácsy Mihály Múzeum – 5600 Békéscsaba, Széchenyi u. 9.

Andy Warhol Ezüstgyárában I.

2019. május 3. 13.00

Az Andy Warhol Ezüstúton a bölcsőtől a ....-ig című, időszaki tárlatban indulunk felfedezőútra Gyarmati Gabriella művészettörténésszel. A tárlatvezetés során nem csak a híres művész életútját kísérhetjük figyelemmel, hanem a korszak popkultúrája, jelentős amerikai eseményei is kiemelt szerephez jutnak. Ajánlott korosztály: 14-99 éves korig.

 

Andy Warhol Ezüstgyárában II.

2019. május 3. 14.00

Lonovics László festőművész rendhagyó előadása. A prezentáció azt a sokszorosító grafikai eljárást mutatja be, amellyel a híres Warhol-nyomatok is készültek: a szitanyomás technikáját. Ezt követően az érdeklődőknek lehetőségük nyílik saját nyomatok készítésére is. Ajánlott korosztály: 14-99 éves korig.

 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

#FF66002019. Május 03. , Péntek 10:00Mozaik Múzeumtúra Roadshow - Békéscsaba

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow következő állomása Békéscsaba lesz, ahol izgalmas programokkal várjuk a múzeumbarátokat!   Részletes program Utazó múzeum- Múzeum és régészet 2019. ...

Mozaik Múzeumtúra Roadshow - Békéscsaba
Békéscsaba

4
5
6
7
8

A Mozaik Múzeumtúra 2019. május 8-án, az Újbudai Petőfi Sándor Általános Iskola diákjaihoz érkezik, ahol a Zsidó Kiválóságok Háza jóvoltából a gyerekek tabletek és Kahoot vetélkedő segítségével ismerkedhetnek a zsidó származású tudósok életével, munkásságával, vendég lesz Einstein vagy éppen Zuckerberg. Ugyanekkor a magyar katonai repüléstörténet különböző fejezeteit eleveníti majd fel VR (virtuális valóság) szemüvegeken keresztül a Reptár – Szolnoki repülőmúzeum. A Bélyegmúzeum 13 millió bélyegből álló gyűjteményének ízelítője is jelen lesz a Petőfi Iskolában. A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum a magyar sport igazi aranykorát, az 1950-es éveket mutatja majd be, míg a Katonai Emlékpark Pákozd az 1848/49-es szabadságharc témakörét állítja középpontba. A kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény a világ legizgalmasabb, legkülönlegesebb zenei instrumentumaival érkezik, hogy a közös zenélés örömét adja át egy önfeledt hangszerbemutatón. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum a vendéglátós szakma legizgalmasabb trükkjeibe avatja be a gyerekeket és az is kiderül, milyen hasznos dolgot tanulhatunk ma a békeidők mestereitől. Balatoni József, alias Jocó bácsi, az ország egyik legnépszerűbb történelem tanára pedig történelmi, irodalmi kérdésekkel, feladatokkal és megfejtendő anagrammákkal teletűzdelt játékos vetélkedőt vezet a diákok körében.

Sajtómegnyitó:

2019. május 8. (szerda), 09:00 (aula)

Edukációs program:

május 8. (szerda) 09:20-13:00 (az iskola területén)

Köszöntőt mond:

dr. Pereszlényiné Kocsis Éva, az Újbudai Petőfi Sándor Általános Iskola intézményvezetője

dr. Gálné Csabai Klára, a Klebelsberg Központ Dél-Budai Tankerületi Központ igazgatója

L. Simon László országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális bizottsága alelnöke

A Mozaik Múzeumtúra programot bemutatja:

Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója

Az iskolai edukációs programsorozatot ismerteti:

Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapító-ügyvezetője

#3333FF2019. Május 08. , Szerda 9:00Mozaik Múzeumtúra iskolai programja az Újbudai Petőfi Sándor Általános Iskolában

A Mozaik Múzeumtúra 2019. május 8-án, az Újbudai Petőfi Sándor Általános Iskola diákjaihoz érkezik, ahol a Zsidó Kiválóságok Háza jóvoltából a ...

Mozaik Múzeumtúra iskolai programja az Újbudai Petőfi Sándor Általános Iskolában
Újbudai Petőfi Sándor Általános Iskola

9

A Mozaik Múzeumtúra 2019. május 15-én, a XV. kerületi Kossuth Lajos Általános Iskola diákjaihoz érkezik.

Az iskolai edukációs program során nem a gyerekek kirándulnak a múzeumokba, hanem kivételesen a kiállítóterek és a múzeumpedagógusok költöznek az iskolák termeibe egy napra. A játékos múzeumpedagógiai foglalkozások az élménypedagógia valamennyi elemét felvonultatják. Cél, hogy a diákok játszva, szórakozva jussanak ismeretanyaghoz, vagy felelevenítsék a tankönyvekből korábban már elsajátított tananyagot és megtapasztalják a tanulás örömét.

A Mozaik Múzeumtúra iskolai sorozata során a helyszíneken megjelenő múzeumok az ország különböző területeiről érkeznek. Valamennyi helyszínen legalább 5 múzeum és múzeumpedagógusaik bizonyítják be a gyerekeknek jó hangulatú, tartalmas foglalkozásokon, hogy tanulni könnyedén, örömmel, akár okos eszközök segítségével is lehet.

#3333FF2019. Május 15. , Szerda 9:00Mozaik Múzeumtúra iskolai programja a budapesti Kossuth Lajos Általános Iskolában

A Mozaik Múzeumtúra 2019. május 15-én, a XV. kerületi Kossuth Lajos Általános Iskola diákjaihoz érkezik. Az iskolai edukációs program során nem ...

Mozaik Múzeumtúra iskolai programja a budapesti Kossuth Lajos Általános Iskolában
Kossuth Lajos Általános Iskola, Budapest XV. kerület

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow-jának következő állomása Szekszárd lesz, ahol sok-sok izgalmas programmal várják a múzeumbarátokat!

 

Részletes program

Múzeum az iskolában

08:00-12:00

Foglalkozások a PTE Illyés Gyula Gyakorló Általános Iskolában és a Baka István Általános Iskolában.

A PTE Illyés Gyula Gyakorló Általános Iskola diákjai délelőtt tavaszi mintás tányéralátétet, virágkosarat fognak készíteni, megismerkednek a régészek munkájával és bepillantanak a rovásírás rejtelmeibe. A Baka István Általános Iskola tanulói zenés-mesés és Babits Mihály verséhez kapcsolódó drámajáték foglalkozáson vesznek részt, illetve madárkákat varrnak.

 

Wosinsky Mór Megyei Múzeum, főépület - 7100 Szekszárd, Szent István tér 26.

Városi kultúrtörténeti séta

11:00  

Kaczián János helytörténész, nyugalmazott levéltári főtanácsos vezetésével. Találkozás a Wosinsky Mór Megyei Múzeum előtt. Útvonalunk a Garay tér és a Béla tér nevezetességeit érinti.

 

Wosinsky emléknap

14:00

Koszorúzás Wosinsky Mór mellszobránál a múzeum előtti téren, ezt követően pedig a Múzeumbarát Óvoda, Múzeumbarát Iskola és Wosinsky Emlékplakett ünnepélyes átadása következik.

 

Rendhagyó tárlatvezetés

15:00

Vitéz Attila műgyűjtő a Képes várostörténet című kiállításban kalauzolja az érdeklődőket.

 

A Csurgó Zenekar koncertje

16:30

A jól ismert Csurgó Zenekar zenés-táncos műsora a múzeum előtti téren.

 

Interaktív kutyás játszóház

17:00

A múzeumba érkeznek a Csiga-Biga Alapítvány terápiás kutyái.

 

Bűvészet a múzeumban

18:00

Egy múzeumi teremőr másik arca: Kovács József bűvész szórakoztatja a nagyérdeműt.

 

A Jótündér segít!

18:30

Nyomkövető jelkereső csapatjáték a szekszárdi cserkészcsapat szervezésében a múzeum melletti parkban. Öt fős csapatok jelentkezését várjuk 9-99 éves korig (jöhetnek családok, barátok, osztálytársak). A programon való részvétel regisztrációhoz kötött: jelentkezni május 15-ig lehet a 74/316-222 telefonszám 21-es mellékén Andrásné Marton Zsuzsánál.

 

Pincétől a padlásig

19:00-21:00

Mi történik a múzeumban sötétedés után? Mindez kiderült a zseblámpás kalandtúrán, amelyet Czövek Attila, Dr. K. Németh András régészek és Fuksz Márta néprajzkutató vezetnek.

 

Wosinsky Mór Megyei Múzeum, Vármegyeháza - 7100 Szekszárd, Béla király tér 1.

Mi is az a kalligráfia?

15:00

Vincze Erika kalligráfus tárlatvezetése és foglalkozása az időszaki, Fecit című kiállításban.

 

Rendhagyó tárlatvezetés

16:00

Lovas Csilla muzeológus rendhagyó tárlatvezetése A régi vármegyeháza világa című kiállításban.

 

Családi szoborkereső

17:00-20:00

Fedezzétek fel a város szobrait a Béla király téren és a Tájak, települések, emberek című kiállításban!

 

Mi újság a Béla téren?

18:00

Dr. Vizi Márta régész tárlatvezetése.

 

A Szekszárd Jazz Quartett koncertje

20:00

Hangulatos környezetben, a Vármegyeháza udvarán.

 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

#FF66002019. Május 17. , Péntek 8:00Mozaik Múzeumtúra Roadshow - Szekszárd

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow-jának következő állomása Szekszárd lesz, ahol sok-sok izgalmas programmal várják a múzeumbarátokat!   Részletes program Múzeum az iskolában 08:00-12:00 Foglalkozások a PTE ...

Mozaik Múzeumtúra Roadshow - Szekszárd
Szekszárd

Megújult a Múzeumkert! A 24. Múzeumok Majálisán több mint száz múzeum és kiállítóhely veszi birtokba a kertet és a múzeum klasszicista épületét. 2019. május 18-án és 19-én a Nemzeti Múzeum ismét büszke házigazdája a majálisnak: színes programokkal, koncertekkel, kézművesvásárral, fesztiválhangulattal várja a családokat, érdeklődőket.

A majálison természetesen a Mozaik Múzeumtúra is részt vesz!

Egy felfedező játékra hívjuk a gyerekeket és családjaikat, amelyben a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállításainak műtárgyain és a Majálison bemutatkozó intézményeken keresztül ismerkedhetnek a Mozaik Múzeumtúra Roadshow állomásaival, illetve a Néprajzi Múzeum jelenkorkutató tevékenységével. Ebben segíti a kicsiket és nagyokat egy színes felfedezőlap és a Néprajzi Múzeum demonstrációs gyűjteményének kézbe fogható, felpróbálható tárgyai is. A játék alapja egy mese, amelynek fonalát a gyerekek és felnőttek szőhetik tovább. Adott idő áll rendelkezésre a percekből és évszámokból adódik minden újabb lépés, ezért Idő-járat a program címe.

Másik programunkon a Mozaik Múzeumtúra Tudássétányon a vállalkozó szellemű látogatók tesztelhetik tudásukat. A különböző múzeumok sátrait összekapcsoló pontgyűjtő kirándulás kihagyhatatlan élményt nyújt. A játékban résztvevő múzeumok szórakoztató és tudásfejlesztő feladatokkal készülnek, és számtalan ajándék várja az érdeklődőket.

Mindenkit szeretettel várunk a Mozaik Múzeumtúra standnál!

#33CC002019. Május 18. , Szombat Mozaik Múzeumtúra a 24. Múzeumok Majálisán

Megújult a Múzeumkert! A 24. Múzeumok Majálisán több mint száz múzeum és kiállítóhely veszi birtokba a kertet és a múzeum ...

Mozaik Múzeumtúra a 24. Múzeumok Majálisán
Magyar Nemzeti Múzeum, 1088 Budapest Múzeum krt. 14–16.

Megújult a Múzeumkert! A 24. Múzeumok Majálisán több mint száz múzeum és kiállítóhely veszi birtokba a kertet és a múzeum klasszicista épületét. 2019. május 18-án és 19-én a Nemzeti Múzeum ismét büszke házigazdája a majálisnak: színes programokkal, koncertekkel, kézművesvásárral, fesztiválhangulattal várja a családokat, érdeklődőket.

A majálison természetesen a Mozaik Múzeumtúra is részt vesz!

Egy felfedező játékra hívjuk a gyerekeket és családjaikat, amelyben a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállításainak műtárgyain és a Majálison bemutatkozó intézményeken keresztül ismerkedhetnek a Mozaik Múzeumtúra Roadshow állomásaival, illetve a Néprajzi Múzeum jelenkorkutató tevékenységével. Ebben segíti a kicsiket és nagyokat egy színes felfedezőlap és a Néprajzi Múzeum demonstrációs gyűjteményének kézbe fogható, felpróbálható tárgyai is. A játék alapja egy mese, amelynek fonalát a gyerekek és felnőttek szőhetik tovább. Adott idő áll rendelkezésre a percekből és évszámokból adódik minden újabb lépés, ezért Idő-járat a program címe.

Másik programunkon a Mozaik Múzeumtúra Tudássétányon a vállalkozó szellemű látogatók tesztelhetik tudásukat. A különböző múzeumok sátrait összekapcsoló pontgyűjtő kirándulás kihagyhatatlan élményt nyújt. A játékban résztvevő múzeumok szórakoztató és tudásfejlesztő feladatokkal készülnek, és számtalan ajándék várja az érdeklődőket.

Mindenkit szeretettel várunk a Mozaik Múzeumtúra standnál!

#33CC002019. Május 18. , Szombat Mozaik Múzeumtúra a 24. Múzeumok Majálisán

Megújult a Múzeumkert! A 24. Múzeumok Majálisán több mint száz múzeum és kiállítóhely veszi birtokba a kertet és a múzeum ...

Mozaik Múzeumtúra a 24. Múzeumok Majálisán
Magyar Nemzeti Múzeum, 1088 Budapest Múzeum krt. 14–16.

A Mozaik Múzeumtúra 2019. május 21-én Dunakeszire érkezik, a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola diákjaihoz.

Az iskolai edukációs program során nem a gyerekek kirándulnak a múzeumokba, hanem kivételesen a kiállítóterek és a múzeumpedagógusok költöznek az iskolák termeibe egy napra. A játékos múzeumpedagógiai foglalkozások az élménypedagógia valamennyi elemét felvonultatják. Cél, hogy a diákok játszva, szórakozva jussanak ismeretanyaghoz, vagy felelevenítsék a tankönyvekből korábban már elsajátított tananyagot és megtapasztalják a tanulás örömét.

A Mozaik Múzeumtúra iskolai sorozata során a helyszíneken megjelenő múzeumok az ország különböző területeiről érkeznek. Valamennyi helyszínen legalább 5 múzeum és múzeumpedagógusaik bizonyítják be a gyerekeknek jó hangulatú, tartalmas foglalkozásokon, hogy tanulni könnyedén, örömmel, akár okos eszközök segítségével is lehet.

#3333FF2019. Május 21. , Kedd 9:00Mozaik Múzeumtúra iskolai programja Dunakeszin, a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában

A Mozaik Múzeumtúra 2019. május 21-én Dunakeszire érkezik, a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola diákjaihoz. Az iskolai edukációs program során nem ...

Mozaik Múzeumtúra iskolai programja Dunakeszin, a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában
Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola, Dunakeszi

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow-jának következő állomása Komárom lesz, ahol több helyszínen is várják a múzeumbarátokat sok-sok izgalmas programmal!

Részletes program

2019. 05. 24. 8.00 - 18 óráig

Arany17 Rendezvényközpont - Komárom, Arany János utca 17.

Együttműködő partner: Komáromi Városgazda Nonprofit Kft.

Bemutatkozik a Duna Menti Múzeum

Az észak-komáromi, szlovákiai oldalról érkező Duna Menti Múzeum különleges múzeumpedagógiai foglalkozással érkezik a Roadshow-ra. Janicsár Mónika foglalkozásának címe a „Láss-alkoss-gyarapíts: a Duna mente növény- és állatvilága az őskortól napjainkig” címet viseli, ahol a szóban forgó élővilágot gipsz, agyag, papír, és filc segítségével fedezhetik fel a gyerekek.

Andromeda és Pegaszosz

Árnyjáték gyerekeknek. Játsszák: Győrfi Anna és Győrfi Mónika

08:30, 09:30, 10:30 és 11:30-tól

A Bábuci Bábszínház előadását a Komáromi Klapka György Múzeum római kori mennyezetfestménye ihlette, amelyben szerepel szépséges, megmenteni való királylány, szárnyas lovon repülő hős, félelmetes tengeri szörnyeteg és a rápillantókat kővé változtató rusnya, kígyóhajú lény.

Az előadásra óvodás vagy alsó osztályos gyerekeket várunk. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges az alábbi címen, vagy telefonszámon: krisztinahor@gmail.com; 06 20 4780109

 

Múzeumpedagógiai kavalkád

08:30 és 12:00 óra között folyamatosan

Foglalkozások:

  • Római istenek festése (levegőre száradó gyurma és gipszfestés, 6 éves kortól)
  • Ékszerkészítés újrahasznosított anyagból (12 éves kortól)

Római gyűjteményhez kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások:

  • Puzzle eredeti római freskókkal; római pénzfestés, párosító: régi és mai tárgyak; memóriajáték; színezők és még sok más remek játék! (6 éves kortól)

A foglalkozásokra előzetes regisztráció szükséges az alábbi címen, vagy telefonszámon: krisztinahor@gmail.com; 06 20 4780109

 

Villámleckék a római korról

08:30, 09:30, 10:30 és 11:30-tól

  • Számadó Emese: Higiéniai viszonyok a római korban
  • Burai László: Legendák és valóságok a római hadseregben

A két villámelőadáson kiderül, hogy mely elképzeléseink tévesek a római kori mindennapi életről és a hadseregről. A fejünkben gyakran a látványos filmekből származó képek vannak, azonban a modern kori kutatások kimutatták, hogy számos elképzelésünk idejétmúlt. A két villámleckén ezekre derül fény.

Az előadásokra felső osztályosok jelentkezését várjuk. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges az alábbi címen, vagy telefonszámon: krisztinahor@gmail.com; 06 20 4780109

 

Igmándi erőd - 2900 Komárom, Igmándi Erőd

Együttműködő partner: Monostori Erőd Nonprofit kft.

A tiszti szalon fogságában: szabadulószoba

09:00 órától óránként, utolsó csapat: 17:00

Betörni az ezredparancsnok irodájába nem kihívás… de vajon mi történik, ha kívülről rátok zárul az ajtó?

A szabadulószobára főleg 16 év feletti, 5-10 fős csoportok jelentkezését vérjuk. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges az alábbi címen, vagy telefonszámon: krisztinahor@gmail.com; 06 20 4780109

 

Hogyan harcoltak a gladiátorok?

14:30 és 16:30, az erőd udvarán. Rossz idő esetén a kőtárban.

A Familia Gladiatoria a római gladiátorjátékok hiteles bemutatására alakult 1986-ban. A küzdelmek bemutatása közben erkölcsi konfliktusokat és ma is érvényes megoldásaikat mutatják be. Fellépésükkel közkinccsé teszik a legújabb történeti, régészeti adatokat valamint az erkölcsi, vallástörténeti értékeket.

 

Rendkívüli idegenvezetés az erődben és a római kőtárban

14:00-tól óránként 18:00-ig

Ismerjétek meg az Igmándi Erőd titkait egy igazán érdekes idegenvezetés alkalmával! Találkozó: a kőtár ajtajában.

 

Múzeumpedagógiai kavalkád az erődben

14:00-18:00-ig

Foglalkozások:

  • Római istenek festése (levegőre száradó gyurma és gipszfestés, 6 éves kortól)
  • Ékszerkészítés újrahasznosított anyagból (12 éves kortól)

Római gyűjteményhez kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások:

  • Puzzle eredeti római freskókkal; római pénzfestés, párosító: régi és mai tárgyak; memóriajáték; színezők és még sok más remek játék! (6 éves kortól)

 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

#FF66002019. Május 24. , Péntek Mozaik Múzeumtúra Roadshow – Komárom

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow-jának következő állomása Komárom lesz, ahol több helyszínen is várják a múzeumbarátokat sok-sok izgalmas programmal! Részletes program 2019. 05. ...

Mozaik Múzeumtúra Roadshow – Komárom
Komárom

A Mozaik Múzeumtúra 2019. május 27-én, a XVI. kerületi Lemhényi Dezső Általános Iskola diákjaihoz érkezik.

Az iskolai edukációs program során nem a gyerekek kirándulnak a múzeumokba, hanem kivételesen a kiállítóterek és a múzeumpedagógusok költöznek az iskolák termeibe egy napra. A játékos múzeumpedagógiai foglalkozások az élménypedagógia valamennyi elemét felvonultatják. Cél, hogy a diákok játszva, szórakozva jussanak ismeretanyaghoz, vagy felelevenítsék a tankönyvekből korábban már elsajátított tananyagot és megtapasztalják a tanulás örömét.

A Mozaik Múzeumtúra iskolai sorozata során a helyszíneken megjelenő múzeumok az ország különböző területeiről érkeznek. Valamennyi helyszínen legalább 5 múzeum és múzeumpedagógusaik bizonyítják be a gyerekeknek jó hangulatú, tartalmas foglalkozásokon, hogy tanulni könnyedén, örömmel, akár okos eszközök segítségével is lehet.

#3333FF2019. Május 27. , Hétfő 9:00Mozaik Múzeumtúra iskolai programja a Lemhényi Dezső Általános Iskolában

A Mozaik Múzeumtúra 2019. május 27-én, a XVI. kerületi Lemhényi Dezső Általános Iskola diákjaihoz érkezik. Az iskolai edukációs program során nem ...

Mozaik Múzeumtúra iskolai programja a Lemhényi Dezső Általános Iskolában
Lemhényi Dezső Általános Iskola, Budapest

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow következő állomása Sárospatak lesz, ahol izgalmas programokkal várjuk a múzeumbarátokat!

 

Részletes program.

Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma – Sárospatak, Szent Erzsébet út 19.

Rendhagyó rajzóra a Rákóczi-várban

10:30

A múzeumpedagógiai foglalkozás során a gyermekek megtudhatják, miként kapcsolódik a festészet a Rákóczi-várhoz és megismerkedhetnek a festészet alaptechnikáival. Saját, választott technikával vászonra vihetik az egykori Rákóczi birtok egy szép szegletét.

Ajánlott korosztály: 5-12. osztályosok. A foglakozás időtartama: 90 perc

A foglalkozásra előzetes regisztráció szükséges az alábbi címen: szabo.eszter@rakoczimuzeum.hu vagy 0647/311-083/111-es mellék telefonszámon.

 

Lorántffy Zsuzsanna élete a Rákóczi-várban, avagy „töri óra” egy kicsit másképp

11:00

Szakmai vezetés Lorántffy Zsuzsanna példamutató életéről, a palotaszárnyban található „Rákócziak dicső kora…” kiállításban.  A hallgatóság bepillantást nyerhet a vár életében meghatározó szerepet játszó Lorántffy Zsuzsanna mindennapjaiba. Megismerhetik, mint magánszemélyt, ezáltal a történelemben meghatározó alakja könnyebben megjegyezhető lehet a fiatalok számára.

Ajánlott korosztály: 1-12. osztályosok. A szakmai vezetés időtartama: 30 perc

A szakmai vezetésre előzetes regisztráció szükséges az alábbi címen: szabo.eszter@rakoczimuzeum.hu vagy 0647/311-083/111-es mellék telefonszámon.

 

A tokaji obszidián - avagy a fekete üveg útja a nyersanyagtól az őskori ember túlélését jelentő eszközéig

12:30

A kíváncsi füleknek lehetőségük van megismerkedni egy varázslatos nyersanyaggal, melynek nem csak a látványa különleges, de a története is. Megtudhatják, hogy az őskori ember a fekete üvegből hogyan volt képes a túlélést jelentő eszközeit előállítani.

Ajánlott korosztály: 4-12. osztályosok. A program időtartama: 30 perc

A programra előzetes regisztráció szükséges az alábbi címen: szabo.eszter@rakoczimuzeum.hu vagy 0647/311-083/111-es mellék telefonszámon.

 

Az angolpark kincsei – rendhagyó „biológia óra” egy kis tesivel ötvözve

13:30

Ismerd meg legidősebb lakóit a kertnek! Egy gyönyörű séta keretében szakmai vezetést kap a hallgatóság a 6 hektárt magába foglaló angol kertünkben. A vezetés közben megismerkedhetnek az kert élővilágával, s annak legidősebb fáival. A foglakozás végén a játszóteret is birtokba vehetik a gyermekek, így a biológia órát egybehozzuk a testnevelés órával.

Ajánlott korosztály: 1-6. osztályosok. A foglakozás időtartama: 45 perc

A foglalkozásra előzetes regisztráció szükséges az alábbi címen: szabo.eszter@rakoczimuzeum.hu vagy 0647/311-083/111-es mellék telefonszámon.

 

Az 5 szintes Vörös-torony titkai, rendhagyó „töri óra” egy kis tesivel ötvözve

15:00

Egy rendkívüli tárlatvezetés során a gyermekek bejárhatják az öt szintes Vörös-torony zegzugait, és megismerhetik a történetét, miként kapcsolódik a Perényi családhoz, s hogyan lett Sárospatak Rákóczi örökség.

A vezetés egyben felfogható tornaórának is, hiszen a tornyot a pince szintjétől a legtetejéig bejárják a vállalkozó szelleműek.

Ajánlott korosztály: 2-12. osztályosok. A tárlatvezetés időtartama: 75 perc

A tárlatvezetésre előzetes regisztráció szükséges az alábbi címen: szabo.eszter@rakoczimuzeum.hu vagy 0647/311-083/111-es mellék telefonszámon.

 

Törökország Sárospatakon – Rodostó Kassán

16:30

Egy izgalmas előadás keretein belül megismerkedhetünk a Kelet – szlovákiai Múzeum tulajdonában lévő Rodostói házzal. Az épület tökéletes másolata annak a háznak, melyben Rákóczi 15 évig tartó rejtélyes száműzetését töltötte, s ami helyet ad egy gazdag Rákóczi-kiállításnak.

Az előadás időtartama: 60 perc. Az előadásra előzetes regisztráció nem szükséges.

 

A programokra szeretettel várunk minden érdeklődőt!

#FF66002019. Május 31. , Péntek Mozaik Múzeumtúra Roadshow – Sárospatak

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow következő állomása Sárospatak lesz, ahol izgalmas programokkal várjuk a múzeumbarátokat!   Részletes program. Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma ...

Mozaik Múzeumtúra Roadshow – Sárospatak
Sárospatak, Rákóczi-vár

1 2
Mutassa az összes kategória eseményeit