Múzeumok az otthonunkban - 2020. Április

2020. március 11-én rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetett a kormány az ország teljes területére a koronavírus-járvány okán, ami miatt először korlátozták, majd be is zárták a kulturális intézményeket, így a múzeumokat is. Páratlan összefogás eredményeként számos múzeumi anyagot elérhetővé tettek, virtuális kiállításokat hoztak létre, amik egyszerre szólnak a tanulni vágyó diákoknak és a múzeumbarátoknak is. Ezek közül csemegéztünk.


Szabadon elérhetőek a Néprajzi Múzeum régebbi tárlatai virtuális formában, így a „A magyar nép hagyományos kultúrája” című állandó kiállítása is. A tárlat a magyar parasztság egykori életébe enged betekintést a 18.századtól egészen az I. Világháborúig. Az intézmény munkatársai többezer fotót, szöveges és írásos dokumentációt gyűjtött össze és osztott meg a weboldalukon, amely nem csak a történelmet kedvelőknek lehet kedves, de a diákok otthoni tanulását is elősegítheti.


Virtuális tanösvény néven oktatási segédanyagot osztott meg a Magyar Természettudományi Múzeum. A háttéranyagok tökéletes segítség lehet az alsósoknak és a felsősöknek egyaránt. Többek között az erdőről, a rovarokról és a vizek élővilágáról is megtudhattuk részleteket.


Bár az idei érettségi időpontja egyelőre bizonytalan, a felkészítésben kiemelt szerepet kaphatnak a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállításai. Számos írónk. költők izgalmas életébe pillanthattok bele korabeli levelezéseken, verseken és dokumentumokon keresztül, mellette pedig a Pál utcai Fiúk és a vörösingesek egymással szembeni hadakozásait élvezhetitek.

 

Természetesen nem csak a fővárosi múzeumok osztottak meg virtuális tartalmakat, vidéken is számos intézmény állt a kezdeményezés mellé. 

 

Múzeumozz otthonról! Szól a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum virtuális mozgalma. A járvány ideje alatt színvonalas és érdekes otthonról elérhető tartalmak megosztásával segíti a távoktatást és a kultúraközvetítést. Megtudhattok részleteket a békés megyei székhelyvárosról, a híres épületeikről és a névadó Munkácsy Mihályról is.


Otthon a szobádból is lehet múzeumozni! Erre hívja fel a figyelmet a Ferenczy Múzeumi Centrum, akik szórakoztató tartalmakat, fejtörőket osztottak meg, mellette pedig heti rendszerességgel tartanak oktató jellegű virtuális múzeumpedagógiai órákat. Látogass el az oldalukra, és próbáld ki a kreatív játékokat.


Pécs méltán híres a kulturális életéről. A Janus Pannonius Múzeum a Digitális barangolás című projekt keretén belül mutatja be a város szépségeit, kiállításait, kulturális eseményeit, hogy a karantén időszakában se feledkezzenek el, a Baranya megyei székhely szépségeiről.


Fontos, hogy tartsuk be a járvány alatt az előírtakat, maradjunk otthon, és élvezzük a múzeumok virtuális kiállításait, hogy aztán újult erővel mondhassuk, hogy múzeumba menni jó!