Országgyűlési Múzeum

 

Az Országgyűlési Múzeum a tankönyvben elsőre talán nehéznek tűnő, de a mindennapi állampolgári hétköznapokban is jól használható témákkal foglalkozik. Az ezeréves magyar történelem fontos eseményeit és törvényeit, a törvényhozás folyamatát, valamint az országgyűlések kialakulását és modern kori működését mutatja be. Négy állandó és egy időszaki kiállítótérben, a parlamentarizmus történetén túl, megelevenedik a történelem, legyen szó az 1956-os Kossuth téri sortűzről vagy a kétszeres miniszterelnök és házelnök, Tisza István vitatott személyéről.

 

 

A Múzeum feladata, hogy gyűjtse, megőrizze és a nyilvánosság elé tárja a magyar parlamentarizmus kialakulásának és fejlődésének a tárgyi, valamint dokumentációs emlékeit. Ennek értelmében a múzeum elkészíti és működteti a magyar törvényhozás, az országgyűlések történetét és a magyar parlamentarizmus fejlődésének az ívét bemutató történeti állandó kiállítást; az Országház építészetét bemutató kiállítást és a kőtárat; és az 1956-os Kossuth téri sortűz emlékhelyét a hozzá csatlakozó kiállítással.

 

Gyűjteményezése a klasszikus gyűjtési tevékenység mellett elsősorban a digitális adatbázis felállítására, bővítésére irányul a magyarországi közgyűjtemények bevonásával és együttműködésével. A múzeum gyűjteményezésében számít a nagyközönség támogatására is.

A múzeum tevékenysége során az 1949-ben felszámolt elődje nyomdokaiba lépve, annak előremutató ötleteit, népszerű kezdeményezéseit, eredményeit alapul véve a modern világszemlélet, a 21. század kihívásainak akar megfelelni.

 

A kiállításokhoz kötődő múzeumpedagógiai programokkal és más közművelődési rendezvényekkel a múzeum partneri kezet nyújt a közoktatás számára a korszerű történelmi és állampolgári ismeretek átadása, valamint az egészséges hazafias szellemű nemzettudat kialakítása vonatkozásában.1055 Budapest, Kossuth tér 1–3.

Nyitva tartás:április 1. – október 31. hétfő – vasárnap: 8:00 – 18:00 november 1. – március 31. hétfő – vasárnap: 8:00 – 16:00

+36 1 441 4343
https://www.parlament.hu/web/orszaggyulesi-muzeum/
muzeum@parlament.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
170
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Képzőművészet

Iparművészet, népművészet

Történelem, régészet