Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

A magyar játékkultúra teljes körű gyűjtésére és megismertetésére létrehozott múzeum 1981-ben nyitotta meg kapuit. Az intézmény több mint 30 000 tárgyat őriz, s bemutatásukon túl a játékok történetét, illetve a hagyományokban betöltött szerepét is kutatja. A játékkészítést mint népművészeti ágazatot kiemelten fontosnak tartó múzeum műhelyében alakult ki a Magyarországon azóta elterjedt játékkészítő- és kézművesfoglalkozások modellje. 
Az intézmény tárgyainak témavilága nagyon gazdag: az ősi eredetű csontjátékok, az egyszerű népi darabok és a polgári világ míves kivitelű gyári játékai mellett többek között gyermekirodalmi alkotások és könyvritkaságok is a múzeum tulajdonát képezik. A gyűjtemény izgalmas tárgyegyütteseket őriz a szomszédos országok, továbbá a lengyel, észt, mordvin, mexikói és japán nép játékkultúrájából is.
A kiállított játékok között különleges helyet foglalnak el az 1780-as években Németországban készült darabok, a legrégebbi azonban – egy Francois Boucher műalkotása alapján megalkotott mozaikrejtvény – az 1760-as évekből, egy francia műhelyből származik. A régi mesekönyvek és szakkönyvek közül a legidősebb egy 1650-es, bűvészettel foglalkozó nyomtatvány. A több egységre osztott tárlat néprajzi szekciójában is találunk érdekességet: a magyar és román mesterek készítette cserépsíp-gyűjtemény kapott itt helyet. Válogatást láthatunk továbbá 20. századi iparművészeti játéktervekből és napjaink kézműves játéktárgyaiból is.
Nem mindennapi tárgycsoportokat képeznek a 2010-es években felújított alkotások, mint például a táblás társasjátékok, a dombornyomásos öltöztető babák, a Margarete Steiff játékgyárában készült textiljátékok vagy a híres bűvész, Gács Rezső (Rodolfo) hagyatékából való plakátok. A múzeum rendszeresen szervez időszaki kiállításokat, melyek alkalmával különleges gyűjteményeket és a frissen restaurált tárgyakat mutat be.6000 Kecskemét, Gáspár András utca 11.

Nyitva tartás:Télen: Kedd–Szo: 10:00–16:00, III. 1.–X. 31.: Kedd–Szo: 10:00–17:00

+36 76 481 469
www.szorakatenusz.hu
muzeumesmuhely@szorakatenusz.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
348
Kiskönyvtár
433 Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

TEMATIKA

Iparművészet, népművészet

Néprajz, helytörténet

Sport, szabadidő

Gyermekjáték, pedagógia