Rómer Múzeum– Zsinagóga

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumhoz tartozó Vasilescu-gyűjtemény 2006 nyarán nyitotta meg kapuit az 1870-ben a historizmus szellemében épült, kiállítóhelyként teljesen felújított újvárosi neológ zsinagógában.
Az id. Vasilescu János gyűjteményén alapuló, művészettörténeti ritkaságnak számító állandó kiállítás anyagának zömét Ország Lili művei adják. A személyes kapcsolatnak köszönhetően a kollekció a művésznő munkásságának – mely a korai szürrealista művektől szigorú, konstruktív terű képi világba vezet – teljesen egyedülálló keresztmetszetét nyújtja.
A kollekció másik pillérét az Európai Iskola progresszív művészeinek munkái alkotják. Ezt az irányzatot Anna Margit, Korniss Dezső, Bálint Endre, Gyarmathy Tihamér és Martyn Ferenc ma már klasszikus alkotásai fémjelzik. Kortársaik közül kiemelkedőek továbbá Kondor Béla grafikái, valamint Vilt Tibor és Schaár Erzsébet plasztikái. A modern magyar művészet 20. század eleji avantgárd törekvéseit a gyűjteményben Kassák Lajos, Uitz Béla, Moholy-Nagy László, Mattis Teutsch János és Bortnyik Sándor néhány kvalitásos grafikája reprezentálja.
A gyűjtemény kiterjed az 1960–70-es években induló, a gyűjtő ízlésvilágába szervesen illeszkedő új művészgeneráció néhány olyan kiemelkedő egyéniségére is, mint Hencze Tamás, Nádler István, Keserü Ilona, Maurer Dóra vagy a szentendrei hagyományokat folytató Deim Pál, de megtalálhatók benne a fiatalabb generációhoz tartozó Bullás József munkái is.9025 Győr, Kossuth Lajos utca 5.

Nyitva tartás:Egész évben. Szer–Vas: 10:00–18:00

+36 20 425 2660
www.romer.hu
titkarsag@romer.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Képzőművészet