Szent István Király Múzeum - Állandó Régészeti Kiállítás, Középkori Romkert

Székesfehérvár

A Szent István Király Múzeum központjaként funkcionáló, barokk stílusban épült egykori jezsuita, majd ciszterci rendház épülete 1978-ban került az intézmény kezelésébe. A 2012 óta Székesfehérvár fenntartásában működő múzeum állománya már a nyolcvanas évek elején meghaladta az egymillió tárgyat, ezzel az ország három legnagyobb gyűjteményének egyikévé vált. Kollekciói közül ma a több mint 1 250 000 tárgyból álló régészeti anyag a legkiterjedtebb, de jelentős a történeti, numizmatikai és néprajzi, továbbá a képzőművészeti kollekció is. A régészeti gyűjteményből különösen fontos a nadapi bronzkori kincslelet és az aranyékszerekben gazdag igari avar fejedelmi sír, míg a középkort leginkább kőfaragványok képviselik. A régészeti állandó tárlatokon kívül az intézmény időről időre összegző jellegű időszaki kiállításokon mutatja be a múzeumban zajló kutatások eredményeit. A székesfehérvári Koronázó téren található Középkori Romkert a magyarság egyik legfontosabb nemzeti emlékhelye. A Szűz MáŹria tiszteletére emelt egykori kiŹráŹlyi préŹpostŹsáŹgi tempŹlomot Szent István kezdte el építeni 1015 körül. Az évszázadok során több ízben bővített, átépített és felújított háromhajós bazilika a középkori magyar állam legszentebb helye volt, hiszen a királyok koronázási helyeként szolgált. A koronán kívül itt őrizték az ország kincstárát, levéltárát és a méltósági jelvényeket is, a hódoltsági időkben azonban lőporraktárnak használták a bazilikát, így az a város 1601. évi ostroma során felrobbant. A 19. század végén folytatott ásatások során a bazilikának mintegy háromnegyed része került felszínre. A Műemlékek Országos Bizottsága 1936?37-ben ismét feltárta a templomot és konzerváltatta azt; a romkert felavatására 1938-ban került sor. A romterületre zarándokolva a bazilika pillérmaradványait és a szentélyt lezáró apszis alapköveit láthatjuk, továbbá a Pipo-tornyot és a bazilika déli oldalán elhelyezkedő kerengő egy részét. Kőlapok jelzik több királyi pár sírhelyét, az előkerült csontvázakat magában foglaló osszáriumot pedig kőkereszttel díszített dombormű jelöli. A honfoglalás 1100. évfordulójára, 1996-ban restaurálták Aba-Novák Vilmosnak a mauzóleumban látható nagyméretű történelmi szekkóját, amely a Szent Korona és a Szent Jobb történetét mutatja be. A Középkori Romkert áprilistól október végéig látogatható.

TEMATIKA

8000 Székesfehérvár, Fő utca 6.
Nyitva tartás:I.4-IV.30., X.1-XII.22.: Kedd-Pént 10:00-14:00, Szom-Vas 14:00-18:00, V.1-IX.30.: Szer-Pént 10:00-16:00, Szom-Vas 12:00-18:00

+36 22 315 583
www.szikm.hu
titkarsag@szikm.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLETE

Pecsétszám

712

Kiskönyvtár

309-310 Nemzeti Emlékhely


Fényfestés a Mauzóleum homlokzatán

A vetítés megtekinthető 2017. szeptember hónapban, pénteki és szombati napokon, 20.00 illetve 21.00 órakor.

Középkori Romkert - Nemzeti Emlékhely
SzékesfehérvárMúzeum+ Avantgárd

A nyári szünet utáni első Múzeum+ témája az avantgárd. A kifejezés eredetileg a 20. század elejének formabontó művészeti törekvéseit jelentette.

Magyar Nemzeti Galéria
BudapestRómai Fesztivál a Flórián téren

Megelevenedik az Ókor a Flórián téren! Szeptember 17-én minden érdeklődő részese lehet az időutazásnak, ugyanis ezen a napon életre kel az ókori Aquincum katonavárosa. Nemcsak a római polgárok életébe kóstolhatunk bele, de bepillantást nyerhetünk egy valódi legió tábor életébe, vagy akár egy gladiátorküzdelembe is!

Budapesti Történeti Múzeum - Aquincumi Múzeum
BudapestVarázs lakott a kezeiben

Kiállítás Kass János grafikusművész olvasókönyvi illusztrációiból

Kass János (1927–2010) – a Szegeden született grafikusművész Budapesten és Lipcsében tanult. Sokoldalú munkássága felölelte a képzőművészet számos területét: a könyvtervezést, a könyvillusztrációt, a rézkarcokat, a linómetszeteket, a szitanyomatokat, a bélyegtervezést, de készített szobrokat, és fotózott is. Művészeti tevékenységéért megkapott minden jelentős magyar kitüntetést.

Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeuma
KecskemétVarázs lakott a kezeiben

Kiállítás Kass János grafikusművész olvasókönyvi illusztrációiból

Kass János (1927–2010) – a Szegeden született grafikusművész Budapesten és Lipcsében tanult. Sokoldalú munkássága felölelte a képzőművészet számos területét: a könyvtervezést, a könyvillusztrációt, a rézkarcokat, a linómetszeteket, a szitanyomatokat, a bélyegtervezést, de készített szobrokat, és fotózott is. Művészeti tevékenységéért megkapott minden jelentős magyar kitüntetést.

Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeuma
KecskemétSanghay-Shanghai: Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között

A kiállítás célja, hogy a Shanghaiban élő magyarok Hopp Múzeumba került kínai hagyatéka (bútorai és viseletei) révén bepillantást engedjen a két világháború közötti Shanghai világába, valamint a magyarországi művészetben a keleti hatások bemutatásával megjelenítse az eddig kevéssé vagy egyáltalán nem kutatott területeket. Fő motívumok a „keleti” tánc és öltözék.

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
Budapest