Fraknó Vára

A 13. századtól határvédő szerepet betöltő fraknói vár, amely sikeresen állt ellen a török rohamoknak, 1622-ben került az Esterházy család birtokába. Ezt követően kezdődtek meg bővítési munkálatai, melyek során erődítményből kincstárrá, levéltárrá és a hercegi csapatok fegyverarzenáljának őrző- helyévé alakították át.

Az épület ma a pazar családi gyűjtemény értékes darabjait tárja a látogatók elé. A 17. század óta itt őrzött „művészeti és csodakamrák” a műgyűjtés történetének kezdeteit mutatják be. Ezekben a különös terekben megjelenik mindaz a tudásanyag, amely a  kor tudományos és művészeti világa számára ismert volt. A helyiségek aprólékosan kidolgozott építészeti részletei között régi bútorok, gondos kivitelezésű csontfaragványok, műtárgyak, korabeli órák és automata szerkezetek  is láthatók. Az izgalmas vizuális összhatást a világ számos pontjáról származó egzotikumok és preparátumok fokozzák, melyek legszembetűnőbb példája a plafonról lelógatott krokodil.

A 20. század viszontagságait elszenvedő gyűjtemény nemesfémekből készült műremekei gondos kutatómunka és restaurálás után a budapesti Iparművészeti Múzeum falai közül kerültek vissza a fraknói vár kiállítótereibe. A műtárgyak mellett Közép-Európa legjelentősebb, barokk festményekből álló családi ősgalériája is megtekinthető itt. A képtárat, melynek a családtagokról készített portréi az Esterházyak évszázadairól mesélnek, Esterházy Pál alapította. Az ábrázolt rokonsági szálak azonban túlmutatnak a vér szerinti kapcsolatokon; így került a képcsoportba Drakula gróf, a bibliai Ádám, Noé és a hun Attila is.

Az egymásba nyíló kiállítóterekben páratlan barokk ezüstbútor- gyűjtemény található. Az Esterházy családnak a hadtörténetben betöltött szerepét a gazdag fegyvergyűjtemény szemlélteti. A hadászati eszközök tárlatán a harci viseletek mellett dísz- és vadászfegyverek is láthatók; utóbbiak az Esterházyak műgyűjtés melletti másik szenvedélyéről vallanak. A várban rendszeresen indítanak vezetéseket, a gyermekek számára pedig változatos ismeretterjesztő programokat kínálnak.7212 Fraknó / Forchtenstein, , Melinda Esterhazy Platz 1.

Nyitva tartás:
2021. 02.08-tól hétfő, szerda, csütörtök 11:00-13:00;
péntek - vasárnap 11:00-15:00;
2021.03.26-10.31. hétfő és szerda, vasárnapig 10:00-16:00;
A vezetéseken való részvétel, kizárólagos előre egyeztetés alapján történik.

+43 262 681 212
https://esterhazy.at/hu/
burg-forchtenstein@esterhazy.at

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Történelem, régészet

Vár, kastély

Néprajz, helytörténet

Határon túli

Kiállítások