Ottományi Kiállítóház - Casa de Expoziții Otomani

Bihar megye turisztikai kínálatában a napjainkban Ottományi Kiállítóházként ismert épület története a 17 század vége felé kezdődik, amikor is Komáromy György az akkor vásárolt, ottományi telken egy több, mint ötven méter hosszú, tíz méter széles, teknőboltozatú, téglaépület építésébe kezdett. A család és leszármazottai a 19. század derekáig mondták otthonuknak a kúriát, akiktől a gazdag debreceni kereskedő, Várady Szabó Lajos vásárolta meg. A Váradyak a Jasztrabszky családnak adták el az ingatlant, akiktől Lovass István birtokába került. Lovass egy családi tragédiát követően 1938-ban a Román Államnak adta el kúriáját, majd Magyarországra költözött.

Az épületegyüttes teljes helyreállítását és felszerelését lehetővé tévő, megközelítőleg 960.000 euró értékű uniós projekt neve Táj- és víztörténetet bemutató, oktató és információs házak a Körös-, Berettyó- és Ér-völgyében. Célja a látogatók megismertetése az Érmellék természeti értékeivel, ezen túl pedig olyan eszközök és tárgyak bemutatására is vállalkozik, amelyek egykor meghatározóak voltak a vidéken. Megismerhető a halászok, a gyékényszékkészítő mesterek munkái, valamint az a kultúrtáj, amely az 1970-es évekig jellemezte a vidéket. Az állandó kiállítások közül elsőként az épület főfolyosóján kialakított történeti részleggel ismerkedhet meg a látogató, amely végigkísér Ottomány legfontosabb történeti emlékein az őskor vadregényes világától a jelen valóságáig.

Az épület mögött a „vizes pince” húzódik. Sajátossága, hogy nem bort tartottak benne, hanem funkcióját tekintve inkább a forrásvíz kinyersének egy sajátos helye. A lokális monda úgy tartotta, hogy a pincének vélt alagút, igazából egy menekülési útvonal volt, amely a szomszédos faluba vezetett.

A kétsoros udvarház egykori istállójába lett berendezve a helyi Önkéntes Tűzoltóegyesületet bemutató állandó kiállítás. Ló- és embervontatta szerkocsik, megalakulásuk története és régi egyenruhák várják az érdeklődőket.417446 Ottomány, 417446 Ottomány, 32. szám

Nyitva tartás:Hetfőtől - péntekig 8 - 16 Szombaton és vasárnap bejelentkezés alapján 8 - 18-ig.

tel.+40259463014 tel.+40786344414
www.salacea.ro
primaria.salacea@gmail.com kiallitohaz@gmail.com

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Iparművészet, népművészet

Történelem, régészet

Néprajz, helytörténet

Határon túli

Kiállítások