Zsolnay Kulturális Negyed

A Zsolnay Kulturális Negyedben, Pécs új kulturális centrumában méltó módon él tovább a Zsolnay család egykor itt működő, világhírű kerámiagyárának öröksége.
Az elmúlt években egy nemzetközi viszonylatban is kivételes, a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében megvalósult beruházás során új „város” jött létre a városon belül. A jelenleg is működő gyár átköltözött a keleti épületrészekbe, az így felszabaduló területeken pedig olyan kulturális-művészeti övezet létesült, amely nemcsak Pécs turisztikai palettáján jelent új színfoltot, de a város lakói is tartalmas kikapcsolódást nyújtó létesítmény-együttessel gazdagodtak. Pécs kiemelkedő kulturális látványosságai és intézményei az egykori gyár megújult, átalakított épületeiben és azok környeztében, mintegy öt hektáron kaptak helyet.
Az itt létrehozott kiállítóterek között találjuk a Zsolnay-gyár aranykorának legszebb kerámiáit tartalmazó világhírű Gyugyi-gyűjteményt, a Rózsaszín Zsolnay Kiállítást, a Zsolnay Család- és Gyártörténeti Múzeumot, a Pécsi Galéria ezer négyzetméteres kiállítótermét, az interaktív technikai varázsteret, a Labort, a Planetáriumot, az E78 Rendezvényközpontot, valamint a méltán híres Bóbita Bábszínház és Bábmúzeumot. A negyed déli oldalának felújított épületeiben a Pécsi Tudományegyetem karai kaptak helyet. A közeli dombon eredeti pompájában tekinthető meg a Zsolnay Mauzóleum, a Zsolnay család nyughelye, ahol 42 oroszlán őrzi az eozin titkát.
A Zsolnay Kulturális Negyed egyben élő közterület is. A kellemes időtöltést szolgálják a Kézművesek Utcájának boltjai, a kesztyűs- és kerámiaműhelyek, valamint a vendéglátóhelyek, amelyek néhány gondtalan óra eltöltésének lehetőségét kínálják az épületeken belül vagy akár a szabadban. Akik itt akarnak megszállni, megtehetik, mivel kényelmes vendéglakások is várják a messziről érkezetteket.7630 Pécs, Zsolnay Vilmos utca 37.

Nyitva tartás:Egész évben. Hét–Vas: 9:00–01:00

+36 72 500 350
www.zsolnaynegyed.hu
info@zsn.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Iparművészet, népművészet

Ipat-, technika- és közlekedéstörténet

Sport, szabadidő