Advent a múzeumokkal - december

images/szavak-debrecen.png

A keresztény kultúrkörben a szeretet ünnepét, karácsonyt megelőző negyedik vasárnaptól tekintjük az adventi időszakot. A múzeumok – idén online térben -, de szeretnének segíteni elővarázsolni a karácsonyi hangulatot, számos adventtel kapcsolatos játékban, kiállításban vehettek részt.

Advent elvitelre a Kiscelli Múzeumtól. A múzeum hagyományos ünnepi eseménye idén adventi kalendáriummá alakult át. Huszonnégy, a karácsonyhoz és az ünnepi időszakhoz kapcsolódó különleges tárgyat válogattak ki gyűjteményeikből, melyek fotója egy-egy Budapest utcáin, terein, épületein elrejtett kiscellis ablakban jelenik meg. (Kiscelli Advent TO GO)

Keressétek meg a városba kihelyezett ablakokat, fedezzétek fel bennük a tárgyakat, ismerjétek meg a főváros rejtett kincseit.

A helyszínen készült fotók, szelfik beküldésének határideje: 2020. december 31.

Varázslatos mese vár rátok a Magyar Mezőgazdasági Múzeummal. A múzeum advent első vasárnapján tette elérhetővé a Fénycsalogató című karácsonyi kisfilmet. Nézzetek szét a csatornájukon, hisz érdekességeket találhattok az adventi koszorúról és különböző karácsonyi kézműves foglalkozásokról.

Játékos kedvű kicsiket és nagyokat vár Debreceni Irodalom Háza. December 1-jétől 24-ig mindennap ünnepi tartalommal lepnek meg Benneteket a Szavak Kalendáriuma című játékos programjukban. Kövessétek a kalendáriumot, egy kis szelet napi csodáért.

A kézzel készített ajándékuknak különleges varázsuk van. December 20-ig részt vehettek a tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum online adventi kézműves foglalkozásán. Az elkészült alkotásokról készített fényképeket, a videó hozzászólásban is megoszthatjátok velük vagy elküldhetitek e-mailben is, a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

Rendhagyó, virtuális programmal készül az adventre a zalaegerszegi Göcseji Múzeum. December elsejétől mindennap megnyitnak egy ablakot a közösségi oldalon és elmesélik a kiválasztott műtárgy történetét.

A tárgyleírások helyett az intézmény munkatársai a műtárgyakhoz kapcsolódó személyes élményeiket, megható vagy derűs történeteket teszik közzé. Kövessétek a múzeumot a közösségi oldalakon.

Végül az adventi csoda mellé Magyar Nemzeti Múzeum különleges online kiállítását ajánljuk. Magyar Fantasy Múzeum - A Magyar Nemzeti Múzeum Tudásközvetítő Főosztálya ezúttal a fantázia birodalmának leghíresebb képviselőit hívja segítségül, hogy a valódi világ igazi tárgyainak hiteles történeteiről mesélhessen.

Lépj be az online térben most megnyílt Magyar Fantasy Múzeumba, hogy ezúttal a varázslat, a természetfölötti erők nézőpontjából vizsgáld meg a Nemzeti Múzeum tárgyait.

A tárgyakért keresd a múzeum instagram profilját!

A Mozaik Múzeumtúra minden munkatársa nevében mindenkinek boldog, áldott, békés ünnepeket kívánunk!