Pannon Csillagda

Mozaik Múzeumtúra - Virtuális Roadshow

2020. július 28.

Vissza a virtuális feladatsorhoz

A Pannon Csillagdáról

Magyarország első számú, komplex csillagászati ismeretterjesztő centruma. Csillagásztörténeti kiállítás a csillagászat és az űrkutatás történetéről, Galielitől a Mars utazásig, olyan kuriózumokkal, mint a meteoritsimogató, vagy az űrutazásban használt katapultülés. Az egyik legmodernebb technikájú, Hold- és a Mars-kutatással kapcsolatos, űrkutatást szemléltető kiállítás, melyen a 60-as években indult Hold-kutatás állomásain kívül a várhatón 2030-as években megvalósuló Marsra szállásig ránk váró kihívások is megismerhetők.

A Pannon Csillagdában található hazánk legmodernebb digitális planetáriuma. Félgömb alakú, 8 méter átmérőjű kupolára vetített kép, 3D élményben. Itt látható az első hazai gyártású planetáriumi film, mely a csillagok életútját, fejlődését és pusztulását, a különböző csillaghalmazok típusait és a galaxisunk, a Tejútrendszer világát mutatja be, „Csillagok birodalma” címmel.  A film külön érdekessége, hogy a különleges animációk mellett a Bakony és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park csillagfényes tájai is feltűnnek az alkotásban.

Hatalmas érdeklődéssel fut a Mars meghódításáról szóló kisfilm, melynek forgatási helyszínei között szerepelt a szicíliai Etna vulkán, a spanyolországi Rio Tinto folyó, valamint a Szahara, Földünk legősibb sivataga. E helyszínek nagy mértékben hasonlítanak a Mars bolygó egyes térségeire, ezért itt folynak azok a Mars analóg kutatások, melyek segítenek megérteni a vörös planéta titkait.

Látható még a távcsöves csillagászat atyja, Galilei életét és felfedezéseit bemutató rövidfilm, amely Firenze, Padova, Pisa, Velence és Róma eredeti helyszínein készült.

 

 

 

 

A kérdés, amire a választ keressük:

Miről lett igazán híres Galileo Galilei?

---------------------------------------------------------------

Információk:

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
8229 Csopak, Kossuth u. 16.


Telefon:
+36 87 555 260


Email:
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Ügyfélfogadás:
H-Cs: 7:30-16:30 | P: 7:30-13:30

---------------------------------------------------------------------------------

 

A múzeum weboldala:  https://www.bfnp.hu/hu/oldal/a-pannon-csillagdarol

Az esemény szervezője: Mozaik Múzeumtúra

Az esemény koordinátora: Örökség Kultúrpolitikai Intézet
Az iskolai program szervezője: Felelős Szülők Iskolája

Facebook esemény: Vakációzzunk a múzeumokkal! Virtuális Roadshow