Déri Múzeum

Digitális Edukációs Múzeumi Órák - DEMÓ

2020. május 18.

Az arany egyszarvú - Adybandi ébresztése 

 

A Déri Múzeum Debrecen egyik legnevezetesebb közgyűjteménye. A történeti formákkal épült múzeum – előtte Medgyessy Ferenc szobraival – Debrecen belvárosának ékessége. A felújított múzeumot 2012 márciusában adták át. A Városi Múzeum gyűjteményének gyarapodását 1920-ban Déri Frigyes (1852-1924) bécsi selyemgyáros hatalmas kollekciójának (iparművészeti, művészeti, népművészeti, kelet-ázsiai és numizmatikai anyagok) adománya lendítette fel. A debreceni Déri Múzeum legnagyobb vonzereje Munkácsy Mihály világhírű trilógiája (Ecce homo, Krisztus Pilátus előtt, Golgota). 1995-ben vált újra együtt láthatóvá a három kép a múzeumban, amely kisebb-nagyobb megszakításokkal ma is láthatók. Munkácsy ezzel a trilógiával fejezte ki a keresztény Európához való tartozásunkat.

A mai DEMÓ napon a Déri Múzeum egyik állandó kiállítási helyével, az Arany Egyszarvú Patikával ismerkedhettek meg, amely az egyik legszebb magyar gyógyszertári gyűjtemény.

Miután megnézted az Arany Egyszarvú Patikáról szóló videót, kattints az ALÁBBI JÁTÉKRA és teszteld tudásod, válaszold meg a kérdéseket.
Kattints az Arany Egyszarvú testén található sárga tenyér ikonra és válaszold meg a „patika”, valamint a „világrészek-világjárványok” feladathoz tartozó kérdéseket!

--------------------------------------------------------------------------------------------

A következő feladathoz nézd meg a videót, majd olvasd el a leveleket, melyek a költő és rajongója érzéseiről tanúskodnak. A levelezést az Ady Endre és Kíváncsi Illi levelezése című dokumentumban találod.

Készíts képregényt a videóban bemutatott műtárgyak és a levelezésben olvasottak alapján a kapcsolatukról. A képregény lehet kézzel rajzolt, de montázs is, sőt digitálisan is elkészítheted egy online program segítségével az alábbi útmutató alapján.
Ha szeretnéd megmutatni nekünk az elkészült képregényedet, küldd el online az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre! Örömmel osztanánk meg online felületeinken.

Ady Endre és Kíváncsi Illi levelezése

Hogyan készíts képregényt

---------------------------------------------------------------------------

A múzeum weboldala: http://www.derimuzeum.hu/

 

Az esemény szervezője: Mozaik Múzeumtúra
Az esemény koordinátora: Örökség Kultúrpolitikai Intézet
Az iskolai program szervezője: Felelős Szülők Iskolája

Facebook esemény: DEMÓ – Digitális Edukációs Múzeumi Órák