Nagyné Török Zsóka fazekas műhelye

Mozaik Múzeumtúra - Virtuális Roadshow

2020. július 28.

Vissza a virtuális feladatsorhoz

Fazekasműhely- Nagyné Török Zsóka Tiszafüred

   A Jászságból, Jászfényszaruról származom. Életem fontos állomásai voltak; Szolnokon a Varga Katalin Gimnázium ahol a rajztudásomat fejleszthettem, s ahol megszületett az elhatározásom a fazekas szakma tanulása irányába, majd Karcagon a fazekas szakmai képzés akkori fellegvárának számító szakiskola, ahol több Kántor Sándor tanítvány is a mesterem volt.  1984-ben kis segítséggel kerültem Tiszafüredre, erre a csodálatos helyre, amely földrajzilag is elbűvölt és a szakmai fejlődésemet is lehetővé tette. Itt alapítottam családot és a mai napig imádom ezt a vidéket!

1998-ban sikerült saját műhelyt létesítenem, azóta vagyok megszállottja magam szakmai fejlődésének olyan módon, hogy azzal másokat is boldoggá tegyek. Nyitott műhelyem van az első perctől, mert fontos célom, hogy az ide látogató emberek ne csak a táj szépségében gyönyörködhessenek, hanem Tiszafüred fazekas hagyományát bemutatva a túristák betekintést nyerhessenek e szép mesterség munkafolyamatába, vagy ha kedvük tartja ki is próbálhassák a korongozást, díszítést. Abban az időben az ilyen műhely ritkaság számba ment, mert az idősebb mesterek nem szívesen osztották meg a szakmai fogásokat, recepttitkokat. Én ezt saját bőrömön tapasztaltam ám ma már ez nem így van. Ma már országos kezdeményezésre „Nyitott Műhelyek hétvégéje” program is van, melynek keretében én is rendszeresen fogadom a látogatókat.

2006-ra kicsit kinőttem a műhelyem ezért bővíteni és komfortosítani kellett a nagy létszámú látogatottsága és a termelékenységem megnövekedése miatt is. Egy szép bemutató- kiállítótermet létesítettünk és ebben az évben megkaptam „AZ ÉV TURISZTIKAI SZOLGÁLTATÓJA A TISZA-TAVIRÉGIÓBAN ” díjat, kézműves szolgáltatások, bemutatók, attrakciók kategóriában.

A helyi Kiss Pál Múzeumban 2010-ben,2015-ben, 2019-ben is felkéréseket kaptam kiállításokra, amely nagy büszkeséggel tölt el.

Közben a határon túlra is elvitt a mesterségem és a szakmai hozzáállásom. Hollandia, Szerbia, Szlovákia, Lengyelország, Ausztria, Olaszország-Milánó EXPO-, Törökország-Istambul–Kézműves és Táncfesztivál, Románia-Nagyszeben. Nagyszebenben hét évben is nagy sikerrel szerepeltem az európa hírű ASTRA Múzeum és Skanzen Nemzetközi Fazekasfesztiválján. Minden évben a díjazottak között voltam szakmai és gasztronómiai versenyeken, amelyekről összefoglaló kiadvány is megjelent.

2015-ben munkám elismeréseként a „Tiszafüredért” elismerő címet adományozott részemre Tiszafüred Város Önkormányzata, 2016-ban pedig munkásságom elismeréseként felvettek a „Helyi Értéktár”-ba.

Hazánk 2019-ben a magyarországi fazekasságot, pontosabban a cserépedény-készítés magyarországi hagyományát jelölte az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. Az UNESCO –hoz benyújtott pályázat részét képező film egyik szereplőjeként, nagy izgalommal várom a pozitív elbírálást.  

Nyitvatartásom nagyon rugalmas, hiszen műhelyem mindig nyitva áll napszaktól függetlenül. Ez alól a hétvégék sem kivételek, ha a turista este hét óra után ér ide a bringájával, akkor is szívesen látom.

Úgy érzem, tevékenységemmel színesebbé teszem a térség turisztikai és kulturális életét.

 

 Nézzétek meg Nagyné Török Zsóka fazekas mester videóit, amelyekben bepillantást nyerhettek a szakma rejtelmeibe és Ti is elsajátíthattok ezek alapján bizonyos technikákat!

 

 

 

   

Információk:

Típus: Látnivalók / egyéb, kiállítóhely
Település: Tiszafüred

Cím: 5350 Tiszafüred, Szőlősi út 27

Telefon: +36705214460, +36709461024
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nyitva tartási időszak: január 1. - december 31.
Nyitva tartás: 08.00 - 18.00
Látogatható: minden nap
Belépődíj: nincs
Akadálymentesített: igen
Jelleg: néprajzi

---------------------------------------------------------------------------------

 

A múzeum weboldala: 

Az esemény szervezője: Mozaik Múzeumtúra
Az esemény koordinátora: Örökség Kultúrpolitikai Intézet
Az iskolai program szervezője: Felelős Szülők Iskolája

Facebook esemény: Vakációzzunk a múzeumokkal - Virtuális Roadshow