Gödöllői Királyi Kastély

Digitális Edukációs Múzeumi Órák - DEMÓ 2

2020. június 4.

A Gödöllői Királyi Kastély rövid története

 

A XVIII. század egyik legtekintélyesebb magyar főura, Grassalkovich I. Antal 1735 körül kezdte meg a gödöllői kastély építését. A barokk stílusú, kettős U-alakú épületnek a Grassalkovich-család férfiágának 1841-es kihalása után több tulajdonosa is volt, míg 1867-ben a magyar állam vásárolta meg. A felújított és átalakított kastély a magyar nemzet koronázási ajándékaként került I. Ferenc József és Erzsébet királyné használatába. Az épület 1920-tól Horthy Miklós kormányzó rezidenciájaként működött. A II. világháború végén a bevonuló német majd az orosz csapatok a berendezés nagy részét elszállították ill. elpusztították. Az 1950-es évektől a kastély déli részében szovjet laktanya, míg az északiban szociális otthon kapott helyet. Az állagmegóvási munkálatok 1985-ben indultak meg. 1996 nyarán nyílt meg az első állandó kiállítás, amely fokozatosan bővült.

Jelenleg 27 terem, a helyreállított lovarda és istálló, valamint a barokk színház, ill. a kormányzó részére tervezett bombabiztos óvóhely látogatható. A kastélyt körülvevő, romantikus kertként helyreállított park a Duna-Ipoly Nemzeti Park része.

A királyi pár főleg tavasszal és ősszel tartózkodott Gödöllőn, ahol szívesen hódoltak közös szenvedélyüknek a lovaglásnak és a vadászatoknak. Ezekre az eseményekre Erzsébet királyné, származástól függetlenül, a legjobb lovasokat hívta meg. Az alábbi videóban a királyné mutatja be a kastély lovardáját, ahol gödöllői tartózkodásaikor rengeteg időt töltött, és az un. barokk istállót, ahol a lovait tartották.

Kérdés, amire figyelj: 
Hogy hívták a lovat, amit Erzsébet királyné a Renz Cirkusz műlovarnőjének ajándékozott?

---------------------------------------------------------------------------

A múzeum facebook oldala:
https://www.facebook.com/Godolloikastely/

Az esemény szervezője: Mozaik Múzeumtúra
Az esemény koordinátora: Örökség Kultúrpolitikai Intézet
Az iskolai program szervezője: Felelős Szülők Iskolája

Facebook esemény: DEMÓ 2 – Digitális Edukációs Múzeumi Órák