DEMÓ 5 - Híres magyarok 2.

images/VMT_DEMO5_fbcover_1200x628pxkorrmmt.jpg

HÍRES MAGYAROK 2. – Digitális Edukációs Múzeumpedagógiai Órák (DEMÓ) általános - és középiskolás diákok számára
virtuális kiállításoktól a keresztrejtvényeken át a kreatív múzeumpedagógiai játékokig

A korábbi sikerek utána az Örökség Kultúrpolitikai Intézet és a Felelős Szülők Iskolája közös szervezésében immár az 5. alkalommal kerül megrendezésre a Digitális Edukációs Múzeumi Órák rendezvény! Az online múzeumpedagógiai eseményt február 9-én tartják a virtuális térben, Híres magyarok 2. tematikával a 3-12. évfolyamos diákok számára. A szervezők több mint 40 múzeum feladatait és játékait gyűjtik össze korosztályi bontásban, reál és humán csoportosításban. Tudósoktól, a művészeken át a hatalmas felfedezésekig számtalan neves magyar bemutatásával hatalmas tudásanyag kerül terítékre rendhagyó módon az iskolák számára. A program ingyenes, a jelentkezés az alábbi oldalon érhető el: DEMÓ 5 regisztráció.

Az előző években töretlen népszerűségnek örvendő Digitális Edukációs Múzeumi Órák sorozat legújabb eseményén a fókusz ezúttal a magyar történelemben jelentős szerepet játszó személyiségek bemutatásán lesz. A DEMÓ 5 nap magyarországi és határon túli múzeumok közreműködésével kínál alkalmat játékos, edukatív múzeumpedagógiai tartalmakon keresztül a magyar kulturális, történelmi, művészeti és tudományos értékek megismertetésére, bemutatására, elemzésére.

„Az elmúlt 2 évben sokat kísérleteztünk azzal, hogy a DEMÓ napok keretében a múzeumok által készített sokszínű digitális múzeumpedagógiai tartalmakat gyűjtöttünk csokorba, rendszereztük korosztályi és tematikus bontásban, majd tettük széles körben elérhetővé. Az eddigi tapasztalataink és a visszajelzések egyértelműen megmutatták számunkra, hogy erre a virtuális tudásmegosztásra és tartalmi bázisra óriási szükség és igény van. A múzeumpedagógia digitálisan nagyon is működik és könnyen integrálható mind az általános, mind a középiskolai oktatásba. Nagy öröm és hálás feladat számunkra immár 5. alkalommal azon dolgozni, hogy több mint 40 múzeum oktatási célú tartalmait gyűjtsük össze és tegyük elérhetővé a pedagógusok számára határon innen és túl.” – fogalmazott Makranczi Zsolt, a Mozaik Múzeumtúra program vezetője.

A változatos múzeumpedagógiai tartalmak és játékok korosztályi bontásban, egy rövid regisztrációt követően minden pedagógus számára ingyenesen elérhetőek lesznek virtuális feladatsorok formájában február 9-én a DEMÓ 5 napon, illetve a későbbiek folyamán is szabadon használhatóak majd oktatási célból. Azok a tanárok, akik február 6-án 12 óráig regisztrálnak, az esemény előtt minden tartalomhoz hozzáférést kapnak, így előre megtervezhetik és megszervezhetik a február 9-i Digitális Edukációs Múzeumi Órákat a saját diákjaik számára, bárhol is tanítanak határon innen vagy túl.

„Azt szeretem legjobban ebben a programban, hogy hihetetlenül sokrétűek a digitális múzeumpedagógiai tartalmak, legyen szó akár egy virtuális vártúráról, több száz éves időutazásról egy kisfilmen keresztül, vagy éppen egy online keresztrejtvényről. A résztvevő diákok úgy tanulhatnak játékosan, hogy közben a digitális kompetenciáik, a problémamegoldó- és együttműködési készségük, kritikai gondolkodásuk is fejlődik a feladatok által, amelyek igen meghatározóak a XXI. század oktatásában. Mindemellett azt is megtudhatják például, hogy milyen hangszereken játszhatott volna Petőfi, mennyire volt nehéz Kinizsi sodronyinge, mekkora szerepe volt Sisi hercegnőnek a kiegyezésben, vagy milyen volt a 19. században a korabeli Tinder, az akkori társasági élet és ismerkedési formák. Örömmel várjuk azon pedagógusok regisztrációját, akik 3-12. évfolyamos diákjaik számára szeretnének egy rendhagyó és unikális, virtuális múzeumi élményekkel teli oktatási napot szerezni.” – részletezi Vargacz Alexandra, a Felelős Szülők Iskolája ügyvezetője, a DEMÓ 5 program főszervezője.

A február 9-én a diákok a digitális térben kalandozhatnak majd előre megadott feladatok, virtuális séták, online kvízek, edukációs videók, online fejtörők és kreatív játékok sokaságában. A szervezők azonban abban is segítséget adnak, hogy 4 korosztályra bontva – 3-4. évfolyam, 5-6. évfolyam, 7-8. évfolyam, illetve 9-12. évfolyam – teszik közzé a feladatokat, illetve tematikusan is humán, valamint reál bontásokat készítenek.

„Nekem egyből beindult az agyam, hogy miként tudnám érdekessé, izgalmassá és különlegessé tenni a híres magyarok tematikát és mi mással, mint az ételekkel? Egy izgalmas videós előadással és egy Redmenta kvízzel készülök a diákoknak, és egy picit elkalandozunk abban, hogy a történelmet és ételeket miként lehet összekapcsolni. Hiszek abban, hogy a múzeumpedagógia és az élménypedagógia eszközei, a játékos tanulás sokkal hatékonyabb és sokkal több információ megragad így a diákok számára, mint a frontális oktatás keretein belül. Kiváló alkalom ez arra is, hogy a második felévet játékos, izgalmas feladatokkal kezdjük, mindenki bekapcsolódhat, akár a tanteremből, akár otthonról.” – teszi hozzá Balatoni József, „Jocó bácsi”, történelemtanár, a Mozaik Múzeumtúra iskolai programjának szakmai házigazdája.

A DEMÓ 5 programban résztvevő múzeumok és kiállítóhelyek:

Arany János Emlékmúzeum (Nagyszalonta ꟾ Salonta ꟾ Jud. Bihor ꟾ Románia), Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum (Budapest), Déri Múzeum (Debrecen), Dobó István Vármúzeum (Eger), Dornyay Béla Múzeum (Salgótarján), Esterházy-kastély (Kismarton ꟾ Eisenstadt ꟾ Ausztria), Ferenczy Múzeumi Centrum (Szentendre), Göcseji Múzeum (Zalaegerszeg), Gödöllői Királyi Kastély (Gödöllő), Herman Ottó Múzeum (Miskolc), Hadtörténeti Múzeum (Budapest), József Attila Városi Könyvtár és Múzeum (Makó), Kecskeméti Katona József Múzeum (Kecskemét), Kiskun Múzeum (Kiskunfélegyháza), Kuny Domokos Múzeum (Tata), Leskowsky Hangszergyűjtemény (Kecskemét), Ludwig Múzeum (Budapest), Magyar Földrajzi Múzeum (Érd), Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Budapest), Magyar Mezőgazdasági Múzeum (Budapest), Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum ꟾ MMKM Vegyészeti Múzeum (Várpalota) ꟾ MMKM Kohászati Gyűjtemény (Miskolc) ꟾ MMKM Műszaki Tanulmánytár, (Budapest), Magyar Nemzeti Múzeum (Budapest), MNM Esztergomi Vármúzeuma (Esztergom), MNM Palóc Múzeuma (Balassagyarmat), MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum (Budapest), Magyar Természettudományi Múzeum (Budapest), Munkácsy Mihály Múzeum (Békéscsaba), Néprajzi Múzeum (Budapest), Országgyűlési Múzeum (Budapest), RepTár - Szolnoki Repülőmúzeum (Szolnok), Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum (Győr), Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum (Szombathely), Szatmári Múzeum (Mátészalka), Soproni Múzeum (Sopron), Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Skanzen (Szentendre), Szent István Király Múzeum (Székesfehérvár), Szépművészeti Múzeum (Budapest), Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria (Budapest), Szlovák Nemzeti Múzeum ꟾ Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeum ꟾ Márai Sándor Emlékkiállítás (Alsósztregova ꟾ Dolna Strehová ꟾ Szlovákia), Szlovák Nemzeti Múzeum ꟾ Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeum ꟾ Madách Imre-kastély (Alsósztregova ꟾ Dolna Strehová ꟾ Szlovákia), Szlovák Nemzeti Múzeum ꟾ Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeum ꟾ Mikszáth Kálmán Emlékház (Mikszáthfalva / Szklabonya ꟾ Sklabiná ꟾ Szlovákia), Vörösmarty Emlékház (Kápolnásnyék), Wosinsky Mór Megyei Múzeum (Szekszárd), Zsidó Kiválóságok Háza (Balatonfüred)

A DEMÓ 5 facebook eseményét itt érhetik el:
A DEMÓ 5 beharangozó videója itt tekinthető meg:

A Mozaik Múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet szervezésében és lebonyolításában, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület szakmai együttműködésével valósul meg.

MozaikMuzeumtura.hu -VirtualisMozaikMuzeumtura.hu - Facebook - Instagram - YouTube