József Attila Emlékház - Balatonszárszó

Mozaik Múzeumtúra - Virtuális Roadshow

2020. július 28.

Vissza a virtuális feladatsorhoz

A balatonszárszói villasoron lévő, Európai Uniós forrásból 2012-ben megújt egykori Horváth-panzió ad otthont az új József Attila-kiállításnak. Ebben a házban töltötte utolsó napjait a súlyos betegségből lábadozó költő. 1937. december 3-án este innen indult arra a sétára, melyről nem tért többé vissza. 19 óra 35 perckor a balatonszárszói állomásról induló tehervonat halálra gázolta. A kiállítás a költő életének utolsó időszakát idézi fel, és abból visszatekintve állít emléket az egész életműnek a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából, valamint magántulajdonban lévő dokumentumok, fotók, tárgyak segítségével.

Az aktív befogadásra késztető, látványos, új belső térszerkezetben ritmikusan elrendezett anyag szellemi kozmosszá varázsolja az impozánsan tágas emlékezőhelyet. A térbe iktatott oszlopok, beugrók, pihenőszigetek révén részleteiben is bemutatja a költő tárgyi hagyatékát, lírai univerzumát, azt példátlanul sokrétű költészetet, melynek az eszmélkedés mellett az emlékezés volt a legfontosabb ihletője.

Az érzelmekre ható, ugyanakkor tényszerű, érdemi információkat és szenzációs dokumentumokat (például József Attila félben maradt Rorschach-tesztjének megfejtését), eddig még nem publikált fotókat is felmutató tárlat egyedi a maga nemében. Szerelemvágyról, szenvedésről, halálról szól, mégis minden korosztály érdeklődésére számot tarthat. A családdal érkezőknek olyan játékos-kreatív közös befogadást kínál, amelyek segítségével a gyerekek is sok mindent megérthetnek a tragikus sorsú költő életproblémáiból és költészetéből.

 

Nézd meg a videót és válaszold meg a kérdéseket!

A kérdések, amire a válaszokat várjuk:

 

Ki után lett elnevezve József Attila, kiről kapta a nevét? 

Kihez írta József Attila az Óda című szerelmes verset? 

Mit tett József Attila Kozmutza Flórával való 2. találkozásuk alkalmával? 

 

2. Vers utca – Egyedülálló irodalmi élmény a magyar tenger partján

A Vers utca 8 állomása felöleli a település kulturális és természeti értékeit, valamint a magyar költészet legnagyobb mestereinek műveiből válogat.

A 2016-os „Balatonszárszó kulturális és aktív turisztikai fejlesztése” című pályázaton belül 2020 nyarán megvalósításra került a „Vers utca” elnevezésű interaktív elemekkel gazdagított, Balatonszárszó természeti, kulturális és szellemi értékeihez kapcsolódó projekt.

Gyarmati László író, újságíró ötlete alapján, majd 10 éves várakozás után 2020 januárjában elkezdődhetett a projekt szakmai előkészítése, mely most áprilistól a megvalósítás folyamatába lépett.

 

A projektrészhez kapcsolódóan 3 db kültéri hangbokszos versmegálló került beszerzésre, valamint 5 db kétoldali táblás versmegálló. Hasonlatosan a 2017-ben átadott Megújulás útja sétaútvonalhoz, a különböző állomások itt is egy-egy tematikára épülve mutatják be településünk és a magyar költészet szépségeit. Olvashatók és meghallgathatók többek közt József Attila, Babits Mihály, Kányádi Sándor, Illyés Gyula, Radnóti Miklós ismertebb versei csakúgy, mint Faludy György, Fodor András, Rónay György, Csukás István, vagy éppen Lackfi János, Aranyosi Ervin, Varró Dániel és Kemény Zsófia költeményei. Tehát helyet ad a magyar költészet legnagyobbjai és klasszikusai mellett a kortárs és modern alkotásoknak is.

 

„Rendkívül nehéz feladat volt mindez, hiszen sajnos nem jeleníthettünk meg minden, a magyar irodalom szempontjából fontos és jelentős verset, így az állomásokat és a hozzájuk tartozó témákat leginkább Balatonszárszóhoz kapcsolódóan dolgoztuk ki:

A 8 állomásunk van, melyek mind egy-egy a helyszínekhez szorosan kapcsolódó témákat ölelnek fel:

1 – József Attila Emlékház: ARS POETICA/KÉPVERSEK (költői hitvallás, költészet és képpel megjeleníthető versek)

2 – Erzsébet park: HANGULATOK (természet, fák, szerelem, elmélkedés, állatvilág)

3 – Óratér: EXTRAVAGANZA (kortárs irodalom, meghökkentő modern gondolatok)

4 – Szökőkút: SZÁRSZÓ/IDŐ (versek Szárszóról, és az időről)

5 – Piac: ASZTALI ÖRÖMÖK (ételek, italok)

6 – Zenepavilon: BALATON (költők a Balatonról, modernek és klasszikusok)

7 – Csukás Színház: HETEDHÉT ORSZÁGON IS TÚL… (gyermekdalok és versek)

8 – Tóparti park/József Attila Emlékmű: LEGENDÁS VERSEK (pl. Szózat, Himnusz, Egy mondat a zsarnokságról, Föltámadott a tenger)

 

3 hangboxban 30 db hanganyagot találunk, melyek között több megzenésített. Kautzky Armand, Reviczky Gábor és Karancz Katalin színművészek hangja mellett Lackfi János, Varró Dániel, Bodrogi Gyula vagy éppen az Alma együttes előadásában is hallgathatók meg versek.”

 

A tematikus sétaútvonal csakúgy, mint a Megújulás útja egyedülálló élményt nyújthat mindazoknak, akik a versekben szellemi-lelki feltöltődést keresnek, ezekben örömüket lelik. Természetesen nem elhanyagolható a projekt oktatási szempontból sem, hiszen a településre látogató diákcsoportok akár rendhagyó irodalomóra keretén belül is felhasználhatják a sétautat, de a célunk az, hogy gyermekektől az idősekig mindenkit megszólíthassunk. A József Attila Emlékházzal, a József Attila Művelődési Házzal, a József Attila Általános Iskolával és a Csukás Színházzal karöltve így válhat Balatonszárszó a József Attila kultusz és az irodalmi hagyományok valódi őrzőjévé.

 

------------------------------------------------------------------------------

Információk:

Cím: 8624 Balatonszárszó, József Attila u. 7.
GPS: 8316612243652 | 17.8324279785156
Telefon: +36 30/ 8649-134 ; +36 84/ 343-199
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  

Nyitvatartás:

Elő- és utószezon

Április 11.-Június 30.
Szeptember 1.-Október 31.
Kedd – Vasárnap: 10:00-17:00 óráig / Hétfőn: ZÁRVA

Főszezon

Július 1.-Augusztus 31.
Mindennap/ 10:00-12:00 és 14:00-20:00 óráig

Téli szezon

November 1.-Április 10.
Szerda – Csütörtök: 12:00-17:00 óráig / Péntek – Szombat – Vasárnap/ 10:00-17:00 óráig / Hétfőn és kedden ZÁRVA

Nyitva tartási időn kívüli és csoportos látogatáshoz előzetes bejelentkezés szükséges!

-----------------------------------------------------------------------------------

 

A múzeum weboldala: https://balatonszarszo.hu/component/content/article/19-kultura/56-emlekhaz?Itemid=101

Az esemény szervezője: Mozaik Múzeumtúra
Az esemény koordinátora: Örökség Kultúrpolitikai Intézet
Az iskolai program szervezője: Felelős Szülők Iskolája

Facebook esemény: Vakációzzunk a múzeumokkal! Virtuális Roadshow