Kecskeméti Katona József Múzeum

Digitális Edukációs Múzeumi Órák - DEMÓ

2020. május 18.

Bűvészkedjünk együtt 

1898-ban Kecskemét város közgyűlése határozatot hozott a városi múzeum és könyvtár létrehozásáról. A városi múzeum gyűjteménye a városháza épületében kapott helyet, és dr. Szilády Károly főlevéltárnokot bízták meg az új intézmények ügyeinek intézésével. A magyar drámairodalom nagy alakjáról, Katona Józsefről elnevezett intézményben jelenleg régészeti, történeti és néprajzi gyűjtemény található. A közel százezer tárgyat tartalmazó régészeti gyűjteményen belül jelentős a bronzkori leletanyag, kiemelkedő jelentőségű az avar és a honfoglalás kori emlékanyag, valamint itt találhatók a világszerte jól ismert kunbábonyi avar fejedelmi kincsek is.

Kiállítóhelye a Márkus Géza által tervezett szecessziós stílusú Cifrapalota, Kecskemét város egyik legfigyelemreméltóbb épülete, valamint különleges intézménye a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely.

A Kecskeméti Katona József Múzeum, — ahol a régi az új megfér egymás mellett —; valódi kincseket, műremekeket, és kultúránk ezerszínű formában megjelenő fontos darabjait őrzi.

Ez a nyitottság vonzotta ide Rodolfo mester (1911-1987) hagyatékát az 1990-es évek kezdetén. A világhírű bűvész lánya, Gács Judit és férje Gálvölgyi János voltak az adományozók.

A reflektor most a virtuális kiállításban is felfedezhető, sokoldalú és egyedülálló gyűjteményből néhány különlegességre irányul. Játék, illúzió, valódi bűvészmutatványok, hihetetlenül kalandos történetek. Mindezzel a múzeum munkatársai a Kecskeméten őrzött kulturális örökség páratlan gazdagságából mutatnak be egy szeletet.

 

 

Bűvészkedjünk együtt! - Kártyalapon átjutó érem

 

Bűvészkedjünk együtt! - Nézz meg egy dominót!

A sok érdekességet tartalmazó virtuális kiállítás elérhető az ALÁBBI LINKEN!


A múzeum weboldala: https://muzeum.kecskemet.hu/

Az esemény szervezője: Mozaik Múzeumtúra
Az esemény koordinátora: Örökség Kultúrpolitikai Intézet
Az iskolai program szervezője: Felelős Szülők Iskolája

Facebook esemény: DEMÓ – Digitális Edukációs Múzeumi Órák