Kiss Pál Múzeum

Mozaik Múzeumtúra - Virtuális Roadshow

2020. július 28.

Kiss Pál Múzeum és Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház Tiszafüred

Vissza a virtuális feladatsorhoz

KISS PÁL MÚZEUM

A Kiss Pál Múzeum épülete a Lipcsey család által a 19. század első felében épített klasszicista stílusú kúria, amely szép ősfás parkjával turisztikai szempontból kiváló elhelyezkedéssel rendelkezik a Tisza-tó fővárosában, Tiszafüreden.

Az intézmény az ország egyik legrégebbi vidéki múzeuma, 2017-ben ünnepelte 140. születésnapját. Egy régészeti egyletből jött létre 1877-ben (Tiszafüred-vidéki Régészeti Egylet), amelynek első gyűjteménye a helyi polgárok lelkes kutatásának és adakozásának volt köszönhető.

Ma a Múzeum és a telephelyeként irányított Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház a Tisza-tó szűkebb térségének, a Tisza bal partján lévő településeknek az egyetlen, működési engedéllyel rendelkező közérdekű muzeális intézménye. Területi múzeumként Tiszafüreden, Abádszalókon, Nagyivánon, Tiszaburán, Tiszabőn, Tiszaderzsen, Tiszagyendán, Tiszaigaron, Tiszaörsön, Tiszaroffon, Tiszaszentimrén, Tiszaszőlősön és Tomajmonostorán ez az intézmény gondoskodik a kulturális javak gyűjtéséről, nyilvántartásáról, megőrzéséről és restaurálásáról, valamint tudományos feldolgozásáról és kiállításokon való bemutatásáról.

Intenzív néprajzi és helytörténeti gyűjtés jellemezte az elmúlt évtizedeket, amelyek eredményeként számos értékes publikáció született Dr. Füvessy Anikó és Dr. Vadász István igazgatók tudományos kutatásai nyomán.

Az intézmény főépületében jelenleg két állandó kiállítás tekinthető meg, az egyik a 2001-ben megnyílt: Mesterek és mesterművek – Tiszafüred művészi kisipara és háziiparacímmel.

A kiállítás a XVII. század végi újratelepedéstől tekinti át Tiszafüred történetét, mezővárossá válását és céheinek alapítását.

A másik állandó régészeti kiállítás 2018 tavaszán nyílt meg és a Városunk 7000 éve rejtőzködő kincsei címet kapta, utalva arra a gazdag történelemre, amely egyrészt a föld mélyén, másrészt a megyei múzeum raktárakban rejtőzködött az elmúlt időszakban.

A Tariczky Endre és Milesz Béla által kiásott és féltőn óvott tárgyak újra visszakerültek a városba, méltó emléket állítva az egykor itt élő emberek gazdag kultúrájának. A Nyúzó Gáspár Fazekas Tájházban az egykori népszerű füredi mesterség a fazekasság tárgyi emlékei és eredeti lakókörnyezete tekinthető meg.

 

 

 

 

 

 

 

A kérdés, amire a választ keressük: A Kiss Pál Múzeum és a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház miről gondoskodik a térségben?

 

Információk:

CÍM
5350 Tiszafüred Tariczky sétány 8.

Mobil: 06 59 352 106

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

---------------------------------------------------------------------------------

 

A múzeum weboldala: www.kisspalmuzeum.hu

Az esemény szervezője: Mozaik Múzeumtúra
Az esemény koordinátora: Örökség Kultúrpolitikai Intézet
Az iskolai program szervezője: Felelős Szülők Iskolája

Facebook esemény: Vakációzzunk a múzeumokkal - Virtuális Roadshow