Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

Mozaik Múzeumtúra - Virtuális Roadshow

2020. július 28.

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

Vissza a virtuális feladatsorhoz

Kedves Látogató!

A Témapark a terület természeti, kőzettani és őslénytani értékeit bemutató kiállítás. A 2013-ban kezdődő beruházással lehetővé vált a kőfejtő természetes környezetének bővebb megismerése. Így már nemcsak a felszínen, hanem a barlangbelsőben kialakított tematikus parkban is szemlélődhetünk, utunkon ismeretterjesztő táblák segítik a tájékozódást.

A kőfejtő belső területe (barlang) egy többfunkciós, az ember és a természet formálta barlangszerű tér, amely egy nem szokványos kiállító- és játszóhelyet rejt.

 

 

 

A kiállítás két nagyobb egysége:

1. Őslénytani bemutató, amely a területen fejtett lajtamészkő keletkezésének körülményeivel foglalkozik: bevezető, időalagút, Miocén tenger csarnoka (életnagyságú ősbálna, őscápa, ősdelfin testrekonstrukciók, őscápa-állkapocs, fosszília másolatok, valódi kövületek, gerinces és gerinctelen ősmaradványok, filmvetítés, diorámák)

2. A lajtamészkő hasznosításával foglalkozó egység: mészkőfajták bemutatása, kőtömbök, lapidárium, kőbányászat csarnoka, kőfaragás csarnoka

A "Sziklai benge" tanösvény

A tanösvény névadó cserjéje, a sziklai benge (Rhamnus axatilis) ilyen nagy telepekben leginkább itt fordul elő. Az ösvényt bejárva a fertőrákosi kőfejtő, a Fertő melléke és a Fertő-Hanság Nemzeti Park természeti értékeivel találkozhatnak látogatóink. A kilátópontokon kialakított tematikus bemutatóhelyek segítségével nemcsak a természetvédelmi területen előforduló védett növény és állatfajokat ismerhetik meg, de csodálatos kilátás is nyílik a Fertő tóra és a páneurópai piknik helyszínére.

Barlangoló

A Fertőrákosi Kőfejtő nyitvatartási időszakában, minden szerdán, szombaton és vasárnap 11:00 és 15:00 órakor előzetes jelentkezés alapján úgynevezett Barlango-ló indul. A programon történő részvétel során a csoport nemcsak a Témaparkot és a „Sziklai benge” tanösvényt járja be, hanem a Barlangszínház látogatók számára egyébként nem nyilvános részeit is. Diákcsoportok számára érdekes a helyszín azért is, mert több mozifilm helyszínéül is szolgált már a kőfejtő, mint például A kőszívű ember fiai című film legemlékezetesebb jelenetei.

A „Barlangoló” a munkatársaink – alkalmanként a Soproni Petőfi Színház színészei – által vezetett túra, melynek során nemcsak végig járjuk a Témaparkot, hanem olyan különlegességekről, érdekességekről is hallhatnak a túra során a résztvevők, amelyek a kiállítási táblákon nem olvashatóak. A Témapark mellett kizárólag a Barlangoló keretében tekinthetünk be – szó szerint – a kulisszák mögé. Bejárhatjuk a színpadot, bemehetünk a zenekari árokba, megnézhetjük, milyen technikák működnek az előadások alatt, illetve, hogy hol öltöznek, készülődnek a fellépő művészek.

Kérdések:

20 millió évvel ezelőtt ezt a területet tenger borította,.

• Mi az őstenger neve?
• Mikor volt a Páneurópai piknik?
• Mikor fedezték fel a Lajta mészkő jó építési tulajdonságait,tehát mikor kezdődött a kitermelés?
• Honnan kapta a Sziklai Benge tanösvény a nevét?
• Melyik az az állatfaj,amely itt él és 2017-ben az Év agyarországi emlősállata címet kapta?
• Ki volt Hany Istók?
• Hány méter hosszú az időalagút?
• Melyik évben tartottak Tündérszép éjszaka néven opera előadást?
• Mikor volt az első színházi előadás a Barlangszínházban?

  

Információk a múzeumról:

9421 Fertőrákos, Fő u. 1.
Telefon: 99 / 530-400, 99 / 530-404, 99 / 517-517
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  
Telefon: 06/30-6164485

 

---------------------------------------------------------------------------------

 

A múzeum weboldala: https://www.fertorakosikofejto.hu/

Az esemény szervezője: Mozaik Múzeumtúra
Az esemény koordinátora: Örökség Kultúrpolitikai Intézet
Az iskolai program szervezője: Felelős Szülők Iskolája

Facebook esemény: Vakációzzunk a múzeumokkal! Virtuális Roadshow