Vasúti Lámpamúzeum

Mozaik Múzeumtúra - Virtuális Roadshow

2020. július 28.

Vissza a virtuális feladatsorhoz

Haragovics József vasúti lámpákból álló magán gyűjteményét tekinthetik meg a látogatók Fertőszéplakon, a múlt század elején épült tornácos parasztházban. Ilyen, vagy ehhez hasonló gyűjtemény nincs Közép-Európában. A kiállított tárgyak megtekintése során megismerkedhet a látogató azzal a hatalmas változással, amely a vasúti közlekedés hőskorától napjainkig végbement, és láthatja a világító eszközök fejlődését.

Régi korok szépségét idézik a gondosan megmunkált lámpák, amelyek 32 ország különféle vasútjain voltak használatosak. Közel 300 db különböző lámpát tekinthet meg a látogató, amelyek a világ számos vasúttársaságát jellemzik, Hollandiától Mongóliáig, illetve az Egyesült Államokig, Új-Zélandtól,Kubáig.

A lámpák formáját, funkcióját, világítástechnikai megoldását tekintve minden lámpa valamiért egyedinek mondható. Olyan ritkaságokat találhatunk itt, amelyek a formatervezés vagy a kivitelezés remekművei. Láthatunk lámpát, amely nemcsak világít, de elektromos áramot fejleszt és felforr rajta a teavíz, vagy amelyet inkább könyvnek gondolnánk, mintsem világító eszköznek.

A gyűjtő közel 40 év alatt regénybe illő módszerekkel gyűjtötte össze a kiállítás darabjait. Aprólékos munkával újította fel minden, az enyészettől megmentett tárgyat. A lámpák arról árulkodnak, hogyan lesz az ócska kacatból ipartörténeti remekmű.

Nézd meg az alábbi edukációs videót és válaszold meg az alábbi kérdéseket: 

 

A kérdések, amire a válaszokat keressük:

Milyen anyaggal működött az a lámpa, amit az 1900-as évek elején New Yorkban használtak? 

Milyen színnel világít a kubai vasutas lámpa? 

Hány lámpából álló gyűjtemény tekinthető meg a Vasúti Lámpamúzeumban?

 

Információk a múzeumról:

Cím:

---------------------------------------------------------------------------------

 

A múzeum weboldala: http://www.vasutilampamuzeum.lks.hu/

Az esemény szervezője: Mozaik Múzeumtúra
Az esemény koordinátora: Örökség Kultúrpolitikai Intézet
Az iskolai program szervezője: Felelős Szülők Iskolája

Facebook esemény: Vakációzzunk a múzeumokkal! Virtuális Roadshow