Leskowsky Hangszergyűjtemény

Digitális Iskolai Múzeumtúra

 

A Leskowsky Hangszergyűjtemény az ország egyetlen látogatható hangszergyűjteménye. A több mint kétezer darabot számláló kollekció a klasszikus, népi- és kísérleti hangszereket mutatja be a középkortól napjainkig. Öt kontinens húros, fúvós és ütőhangszerei szólalnak meg a látogató kezében. Zenei előképzettség nélkül is átélheted a hangok születését, a zene örömét!

A Leskowsky Hangszergyűjtemény segítségével megismerhetünk néhány, a 19. században is használt hangszert. Megtudhatjuk, mivel üzentek egymásnak a katonák. A rendhagyó foglalkozáson kiderül, hogy hogyan lehet megreformálni hagyományos hangszereket és a hangszerkészítők milyen újításokhoz folyamodtak az 1800-as évek vége felé. Lesz szó egészen ősi hangszerekről, melyeket afrikai törzsek gondoltak újra, valamint egészen modern instrumentumok is megszólalnak a szórakoztató előadás során.  

Nézzétek meg a Hangszergyűjtemény videóját, amit a jeles nap alkalmából készítettek!

 

Interaktív foglalkozás leírása:

A 20-25 perces foglalkozás során érdekes, furcsa, ritkán látott hangszereket mutatunk be, melyek részben a 19 századi Magyarországon népszerűek voltak és/vagy a reformáció, a megújítás, átalakulás nagyon jellemző rájuk. A program során lesznek interaktív részek (kérdés-felelet), valamint konkrét zenei aktivitást igénylő feladatok is, melyekben egy-egy osztály lesz egyszerre megszólítva. A program végén 9 kérdést teszünk fel, melyre a választ a chat felületen, vagy bármely más, azonnali válaszlehetőséget biztosító felületen várjuk.

  1. Miből készül a tülök? 
  2. Hogy hívják a tárogató ősét? 
  3. Melyik hangszerre hasonlít a tárogató? 
  4. Milyen hangszerekből áll a tölcséres hegedű? 
  5. Mi az a gramofon? 
  6. Melyik az egyik legősibb magyar népi hangszer? 
  7. Hány oktávos egy cimbalom?
  8. Hol használják a zenélő íjat?
  9. Milyen anyagból készül a Hang nevű ütőhangszer? 

A megoldókulcsot ITT találjátok

A múzeum weboldala:
http://hangszergyujtemeny.hu/

Az esemény szervezője: Mozaik Múzeumtúra
Az esemény koordinátora: Örökség Kultúrpolitikai Intézet
Az iskolai program szervezője: Felelős Szülők Iskolája