Mithras szentély

Mozaik Múzeumtúra - Virtuális Roadshow

2020. július 28.

Vissza a virtuális feladatsorhoz

Kedves Látogató!

A római kor legrégebbi emlékét Fertőrákoson itt, a Mithrasz szentélyben találjuk. A kicsiny, kultikus barlangot 1866-ban egy Malleschitz György nevű fertőmeggyesi kőfaragó fedezte fel, aki a bozóttal benőtt és évszázadok alatt feltöltődött boltozatos üreget id. Storno Ferenc soproni építésszel együtt kezdte el feltárni.

A föld kihordása után az üregből kis barlang lett, amelyet hátul egy függőlegesre faragott mészkőszikla zárt le. Ennek megtisztítása hozta a nagy felfedezést: a harmadfél méter magas, sziklakőbe faragott reliefen a bikaölő Mithrasz istenség alakja vált láthatóvá, akinek egy-egy géniusz áll a jobb és bal oldalán, az egyik felfelé, a másik lefelé tartott fáklyával.

A dombormű alsó szélén levő feljegyzés („fecit impendo suo”) azt mutatja, hogy valaki a saját költségén készíttette. Volt a barlagban még két fogadalmi kő is, ezeket a rövidített feliratok szerint két római tiszt állíttatta Mithrasz Napisten számára. Egy tanulmány szerint Julianus császár is mutatott be itt emberáldozatot, hogy trónra lépése előtt az istenséget kiengesztelje. A császár Mithrasz szentélyt sem Carnuntumban, sem Scarbantiában nem talált, mert a kisázsiai Napisten-kultusz eltért a hivatalos római vallástól. A szentély közelében téglából készült hamutartókat és mindegyikben pénzdarabokat is találtak, ez alapján az a III. sz. első felére datálható. S mivel biztosan voltak papjai, őrzői is, valamiféle település is fejlődhetett itt. A szentélyt Gratianus császár egyik rendeletére (378) le kellett volna rombolni, de ez elmaradt, s felügyelői is elhagyták. Az idővel a barlangból üreggé feltöltődött Mithrasz szentélyt a természet vette birtokba, másfél ezer évre sűrű bozóttal rejtve el azt az emberi szem elől, mígnem ismét láthatóvá és később látogathatóvá is vált e kimagasló tudományos jelentőségű emlék. 

 

  

Kérdések, amire a válaszokat keressük:

Ki volt Mithrasz?

Melyik kor emlékét őrzi a fennmaradt szentély?

.............................................................................................

Információk a múzeumról:

A Mithrasz szentély nyitvatartása:

2020. augusztus 31. napjáig Kedd-vasárnap: 10-18 óra között

Hétfő szünnap.

 

2020. szeptember 1. napjától 2020. szeptember 30. napjáig:

Péntek-Vasárnap: 10-16 óra között.

 

A belépés ingyenes!

---------------------------------------------------------------------------------

 

A múzeum weboldala: http://www.mithras.hu/

Az esemény szervezője: Mozaik Múzeumtúra
Az esemény koordinátora: Örökség Kultúrpolitikai Intézet
Az iskolai program szervezője: Felelős Szülők Iskolája

Facebook esemény: Vakációzzunk a múzeumokkal! Virtuális Roadshow