Múzeumba menni jó – 2020. november

images/ludwig.jpg

 Az év végéhez közeledve rövidülnek a nappalok, egyre gyakoribb a hűvös, esős időjárás, azonban ez se szegje kedvünket, a múzeumok most is gondoltak ránk, számos különleges kiállítással várnak.

A novemberi komor, esős idő és a közeledő karácsonyi hangulat tökéletes lehetőséget nyújt egy kis lakásfelújításra, hisz a közérzetünket is építi egy-egy változás a közvetlen környezetünkben. Ha épp nincs dekor ötleted, irány a Kiscelli Múzeum Határtalan Design című kiállítása, amely a régió egyik legjelentősebb, dinamikusan fejlődő tárlata. Az összművészeti rendezvénysorozat ezúttal több mint 140 cseh, dán, észt, holland, magyar, német, lengyel, olasz, osztrák, portugál, román, spanyol, svájci és szlovák dizájnerének, ékszertervezőjének és képzőművészének a munkáit mutatja be október 10-től egy hónapon át a Kiscelli Múzeumban.

Az elmúlt évek egyik legjelentősebb, legígéretesebb tudományos újdonságának a hálózatkutatás és hálózati vizualizáció bizonyult. A Ludwig Múzeum kiállítása, a Rejtett mintázatok a nagyrészt Barabási Albert-László fizikus és hálózatkutató tevékenységéhez köthető ún. Barabási-hálózatokat felhasználó kutatások elmúlt 25 évének bemutatása köré szerveződik. A hálózati vizualizáció alakulásának-fejlődésének nyomon követésével – a Barabási kutatólabor meghatározó projektjeinek bemutatása révén – az átfogó módszer képzőművészeti alkalmazásához juthat el az érdeklődő. A kiállítás tervei között szerepel olyan új, jelenleg is folyó kutatások-feldolgozások bemutatása, mint a globális művészeti háló (Art Network) megjelenítése, amely a művészek és intézmények közötti kapcsolatokat ábrázolja.

Összművészeti előadássorozaton vehettek részt a fővárosban, a Szépművészeti Múzeumban. Az alapötlet az irodalom, a képzőművészet és a színház találkozását mutatja be. Az intézmény kortárs magyar szerzőket kér fel, hogy írjanak egy-egy irodalmi szöveget a múzeum gyűjteményének egy-egy inspiráló alkotásáról. A művek mind térben és időben végig vezetnek a múzeum állandó gyűjteményein. A kiállításra tökéletesen igaz a neve; a hely, ahol a művek életre kelnek.

Rippl-Rónai József életmű-kiállítását tekinthetitek meg a nyíregyházi Jósa András Múzeumban. A tárlaton közel 160 alkotáson keresztül ismerhetitek meg a festő színes, változatos világát, életét, művészetét.

Október közepén nyílt meg a sziklától a kőbaltáig, az erdőtől a sivatagig című kiállítás a Herman Ottó MúzeumMiskolci Galéria Rákóczi-házában. A vándorkiállítás az ember és a természet kapcsolatát mutatja be, legelső eszközeink segítségével. A fogadó város Miskolc azért is játszik különleges szerepet, mert szép számban kerültek elő környékbeli kőkori leletek is.

Végezetül a képzelt utópikus jövőképet mutatja be a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet. A Future Perfect – Befejezett jövő című kiállításon először láthatóak együtt a hatvan 68-as, 89-es jövő-romjaira fókuszáló művek, mintegy kijelölve a populáris modernizmusnak nevezett korszak kezdő- és végpontját. A kiállítás átfogó igénnyel és friss munkákkal kiegészítve mutatja be Fridvalszki Márk elmúlt években készített, utópikus korszakokat feltáró archeo-futurológiai alkotásait.

Töltsétek az ősz utolsó napjait is a múzeumokkal!