Múzeumba menni jó – 2020. október

images/mnm.png

A szeptember végével véget értek az utolsó nyári/koraőszi napsütötte délutánok, egyre gyakoribbak a nyirkos, esős napok. Bújj el te is az eső elől, keresd meg a kedvenc kiállításaidat, a múzeumok októberben is színes programpalettával várnak.

Trianon 100. évfordulója alkalmából vándorkiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Szenvedő szerkezet című országjáró tárlat az utóbbi években fellendülő Trianon-kutatások szakmai eredményeinek felhasználásával, a hazáját elvesztő, onnan menekülni kényszerülő közemberek mindennapjait idézi meg, egészen váratlan és szokatlan módon, a legmodernebb látványelemek és a magyar kiállításokban még nem használt vizuálistechnikai megoldásokkal.

 

A magyar irodalom egyik legismertebb alkotása Kosztolányi Dezső Édes Annája azon művek közül, amik a száz évvel ezelőtti állapotokat mutatják be. A regényben hol egyértelműen, hol utalva jelennek meg a történelmi események. A Petőfi Irodalmi Múzeum tárlata rendhagyó módon egyetlen irodalmi mű világán keresztül mutatja be a száz évvel ezelőtti korszakot, és idézi fel Trianon emlékezetét: a történelmi hátteret, a máig velünk élő legendákat és tényeket.

 

Liszt Ferenc utolsó éveiben is aktív társadalmi életet élt, számos egyházi személy, művész és pályatárs fordult meg a sugár úti otthonában. Ezek a találkozások határozták meg az első magyar felsőfokú zenei intézmény korai időszakának működését is. A Liszt Ferenc Emlékmúzeum szeptember 24-én indult kiállítása bemutatja, hogyan is zajlott az élet az Országos Magyar Királyi Zeneakadémián.

 

A fővároson kívül is számos izgalmas program vár rátok. Állandó régészeti kiállítás nyílt a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban. Az őskori halomsírok a fehérvárcsurgói grófi vadasparkban című tárlat anyagát a Szent István Király Múzeum gyűjteményéből kölcsönzött 2700 éves, mind tudományos szempontból, mind látványosságban kiemelkedő leletek adják. Olyan különleges vaskori, kr. e 7.századból származó leleteket nézhetnek meg a látogatók, amelyek az eresztvényi erdőbeli halomsírokból származnak.

 

A huszadik század egyik legjelentősebb iparművészének, Lesznai Annának műveiből nyílt kiállítás a makói József Attila Múzeumban. Életútjának különlegessége, hogy három művészeti ágban is képviselte magát, verseket és családregényeket írt, mellette pedig tehetséges ipar és képzőművész volt. A kiállítás során a legszebb, legkülönlegesebb alkotásait tekinthetitek meg, mint például Ady Endre számára készített díszpárna tervét vagy a költőóriás köteteinek illusztrálását is.

 

Végül, de nem utolsósorban Szentendrére látogatunk, ahol az idén 120 éve született festőművészről, Barcsay Jenőről tekinthettek meg egy kiállítást a Ferenczy Múzeumi Centrumban. A XX. század egyik legjelentősebb festőjének látványvilága, a térszemlélet, a geometrikus szerkesztettség és a figurativitás feszültségének megteremtésével egyedülálló életutat hagyott maga után. A tárlat során közel 200 darabos életmű-válogatását csodálhatja meg a közönség.

Októberben is tartsatok a múzeumokkal!