Múzeumba menni jó - 2020. Szeptember

images/tisza_csempe.jpg

Véget ért az idei nyár, kiürültek a strandok, megteltek az iskolapadok, elkezdődött a 2020-21-es tanév is. 

Ugyan a koronavírus járvány miatt az idei nyáron elmaradtak a legnagyobb hazai fesztiválok, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kezeskedik a jó hangulatról és a dallamos zenékről. BlackJazz néven megismerheted az afro-amerikai jazzkultúrát, Sós Gábor grafikusművész tolmácsolásában.

Amennyiben érdekel a tudomány és a fizika órán érzed magad a legjobban, garantáltan kedvelni fogod az óbudai Csodák Palotája Öveges termi előadásait. Űrutazás, izzó színpad vagy a hangok birodalma, ráadásul lehet te leszel a szerencsés, akit egy-egy bemutató során kiválasztanak a közönségből segítőnek.

Becsöngettek, a következő óránk a történelem lesz. A régészek gyakran találkoznak hajdani íjászathoz kötődő emlékekkel, mint a kőből pattintott őskori nyílhegyek vagy a szkíta korból előkerülő bronz eszközök. A BTM Vármúzeum Lovasíjászok Budapest múltjából című kiállításban kitérnek arra a kultúrtörténeti folyamatra is, amely során fokozatosan közismertté vált a honfoglaló magyarok lovasíjász mivoltja.

Az Országgyűlési Múzeum új időszaki kiállítása 2020. augusztus 31-én megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt. Az új világ hajnalán – Tisza István című tárlat a 20.század egyik legjelentősebb, ikonikus magyar államférfijának életét, pályafutását mutatja be, akinek a politikája már a kortársai közt is vitákat generált. A kiállítás ingyenes, de regisztrációhoz kötött, bővebb információt a kiállításról az alábbi oldalon találhattok.

https://www.parlament.hu/web/orszaggyulesi-muzeum/uj-vilag-hajnalan-tisza-istvan

Magyarországon Jedlik Ányos nevűhez fűződik a hazai kultuszital, a szódavíz. Zseniális feltalálásának köszönhetően az addig használt gyártás szigorúan titkos technológiát lecserélhették. A legenda szerint az ő nevéhez köthető a szódavíz és bor elegyének, vagyis a fröccsnek a feltalálása is. Akárhogy is nézzük, a szódavíz és a fröccs – akár szörp formájában is – de, olyan népszerűségre tett szert, hogy nyugodtan nevezhetjük magyar kultuszitalnak is. A kaposvári Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum interaktív gasztrokiállítása során megtudhatsz mindent róla.

A tánc képes minden érzelmet, indulatot, pillanatot lefesteni, miközben a fiúk a lányokkal táncolnak reggelig. A Tánc fesztiválja kísérőrendezvényeként, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum a saját képzőművészeti gyűjteményének kiemelkedő műtárgyegyüttesét mutatja be, Dohnál Szonja kurátor rendezésében. Gáspár Gábor ikonikus veszprémi fotóriporter sorozata összefoglalója az immár 22 éves A tánc fesztiválja történetének is.

Záró akkordként egy kis ének óra, a fővárosi Bartók Béla Emlékház vezénylésével. A Bartók Emlékház Szokolay Ádám Zsolt A III. Bartók Világverseny Nemzetközi Zongoraverseny I. díjasa és a Bartók Béla Emlékház különdíjasa előadására várja a zeneszerető közönséget 2020. szeptember 26-án 18 órai kezdettel.

A koronavírus-járvány miatt a kiállítóhelyek dönthetik el, hogy kötelező-e arcmaszkot vagy szájat, orrot eltakaró kendőt hordani. Erről bővebb tájékoztatást a múzeumok weboldalán találhattok. A legbiztonságosabb, ha visztek magatokkal.

Az iskolakezdés idején se feledkezett meg arról, hogy múzeumba menni jó!