Múzeumba menni jó - 2021. február

images/mucsarnokuj.JPG

Elérkeztünk a tél utolsó és egyben legrövidebb hónapjához a februárhoz. A hűvös téli napokat sem kell kedvenc múzeumaink nélkül töltenünk, havi ajánlónkban online tárlatvezetéseket és kvízeket találhattok, emellett bepillantást nyerhettek a  tragikus sorsú királyné, Sisi életébe is.

Új, kibővített sétákat kínál a Műcsarnok. Az új programok egyszerre mutatják be a tárlat hangulatát és teszik bejárhatóvá a teljes kiállítást. A virtuális sétán több, mint 70 tárlatot örökítettek meg digitális formában. Ezeket az extra bejárásokat a normál belépőjegyek árának feléért kínálják, eddig az Egy időben – Stúdiólátogatások, a Beat ünnep – Kőbányai János fotói és A bomlás virágai – Fejezetek a Hórusz Archívumból című kiállításokra készültek el a tárlatok.

Videósorozatot indít az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. Herceg a vasfüggöny mögül címmel Róna Viktor balettművészről nyílt kiállítás a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A gazdag anyagból megannyi történet, megannyi elgondolkodtató emlék kerül elő, melyek kulisszatitkaiba a tárlat kurátora, Halász Tamás avatja be az érdeklődőket. A négy kisfilmet szerdánként érhetitek el az OSZMI YouTube csatornáján keresztül.

Az időgép egy olyan, egyelőre csak elméletben létező szerkezet, melynek segítségével a múltba vagy a jövőbe repülhetünk. A Ludwig Múzeum új kiállítása az idő és a művészet viszonyát vizsgálja különféle szempontokból, és magukat a műveket tekinti olyan időgépeknek, melyek lehetővé teszik számunkra a gondolati utazást.

Virtuális sétát tehettek a kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyének Sisi kiállításán. A modern technikának köszönhetően bebarangolhatjátok a termeket, megcsodálhatjátok Magyarország emlékezetes királynéjának, Sisinek tárgyait, ruházatát, kincseit. A tárlat középpontjában Erzsébet királyné élete, Magyarországhoz és a magyarokhoz fűződő viszonya áll. Bemutatja a magyar udvartartás tagjait és bizalmasa, Ferenczy Ida is kiemelt szerepet kap a kiállítás során.

Trianonnal kapcsolatos kötetet mutatott be a debreceni Déri Múzeum. Lakner Lajos, Nézz ránk, Ady Endre című könyve Trianon és Debrecen kapcsolatát hivatott bemutatni. A három tanulmányból álló kötet első része Trianon hosszú távú hatását mutatta be Debrecen történetében, középső szakasz helyi költők revizionista verseit mutatja be, a végső harmadik fejezben pedig a költők rövid életrajzával és azokkal az antológiai versekkel ismerkedhetünk meg,  amelyek az akkori Magyarország helyzetére reagáltak.

Eddig nem látott műkincseket tekinthettek meg a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban. A Gyűjteményeink gyöngyszemei 2020 tárlat során azokat a műtárgyakat mutatják be, amelyeket az utóbbi időszakban szereztek be. Az alkotások a képzőművészeti, a régészeti, a történeti és a néprajzi gyűjteményekből származnak, így az újonnan bemutatott tárgyakkal a múzeumi munka sokszínűségét is megtapasztalhatjátok.

Egyenesen a raktárból címmel állítanak ki műtárgyakat a gyulai Erkel Ferenc Múzeum gyűjteményéből a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont télikertjében. A ritkán látott tárgyakat egy különleges ablaktárlat formájában tekinthetik meg az érdeklődők. A rendkívüli kiállítást egy eddig ismeretlen 19.századi alkotó művével, Martell Károlyt ábrázoló lovas szobrával nyitották meg.  A távolabb  élőkről sem feledkeznek meg természetesen,  a hét műtárgyát az emlékház közösségi felületein is megtekinthetitek.

Töltsétek a hónapot virtuálisan is a múzeumokkal!