Múzeumba menni jó! – 2020. augusztus

images/miau.jpg

Elérkeztünk a nyár utolsó hónapjához, augusztushoz. Ha alternatív elfoglaltságot keresnél a strandoláson és a parti lángosos büféken kívül, kövesd az ajánlónkat, hisz számos kiváló programlehetőséggel várunk.

Manapság a 21.században sokszor gondoljuk, hogy már mindent feltaláltak, azonban ez koránt sem volt így mindig. Az ókori tudomány fejlődésében kr.e 3.század és a Kr u. 1.század különösen termékeny periódus volt. Ebben az időszakban rengeteg innovatív újdonságot találtak fel, erről szól az Aquincumi MúzeumZseniális találmányok – innovatív ötlete: Epizódok az ókori technika történetéből” című időszaki kiállítása. A római városokban vízvezetékek szállították a friss forrásvizet, elkészültek az első robotok és az „autók” prototípusán is elkezdtek dolgozni. Egy elfeledett, izgalmas utazás vár rád a múzeum kiállításával.

Augusztus nyolcadikán ünnepeljük a macskák nemzetközi napját, ennek okán két kiállítással is érkeztünk a cicakedvelőknek. 

Miau címen fotók és személyes történetek titkait ismerhetitek meg a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. A nem hivatalos címerállat nemcsak a régmúlt legendáinak, hanem a 21.század fotográfiai alkotásainak is kiemelt főszereplői. A kiállítás során kilenc kortárs magyar alkotó cicás fényképein és történetein keresztül kutatjuk fel a rejtélyes állatok népszerűségének és a macska-ember kapcsolódások titkait.

A csúcsragadozó nagymacskák életmódjáról, rejtőzködő szokásairól ismerhetsz meg részleteket a Magyar Természettudományi Múzeumban. Napjainkban negyvenegy fajt ismerünk a macskafélék közül, amellyel az egyik leggazdagabb, legsikeresebb állatcsalád. Ausztrália és az Antarktisz kivételével minden földrészen előfordulnak. Ismerd meg a változatos vadászati módszereiket és a hihetetlen rejtőzködő szokásaikat.

Nagyszabású kiállításon mutatta be drMáriás különleges művészetét a kápolnásnyéki Halász-Kastélyban. A kritikus, szellemes, közéleti és politikai témákat rendszeresen feszegető alkotó mintegy nyolcvan alkotásait tekinthetitek meg. A Cecília legyőzi a vírust című kiállításában számos alkotása a koronavírus idejében készült, így reflektál az előző hónapok bezártságára, jelenségére, humoros mémjeire.

Augusztus 14-én, pénteken adják át a felújított szegedi Móra Ferenc Múzeumot. Az állandó kiállítások mellett két új időszaki tárlattal várják az érdeklődőket. A díszteremben Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményének történetét, a másik kiállításnál pedig az 1848/1849-es szabadságharc székelyföldi hadjáratáról tudhatsz meg részleteket.

Zárásként belátást nyerhetsz a dunaújvárosi képző- és iparművészek kiállításába a Kortárs Művészeti Intézetben. A nagyszabású csoportos tárlat hagyománya 1966 nyaráig vezethető vissza, amikor első ízben mutathatták be a városban élő alkotók a művészetüket. Az esemény minden korosztály számára alkalmat ad az új munkákkal való találkozásra, egyéni teljesítménynek és a városi munkaközösség állapotának feltérképezésére. 

Töltsd te is kultúrával a nyár utolsó napjait!