Néprajzi Múzeum

Digitális Edukációs Múzeumi Órák - DEMÓ

2020. május 18.

Múzeum a karanténban 

 

A Néprajzi Múzeum 1872 óta gyűjti, óvja és közvetíti a magyar, az európai és az Európán kívüli közösségek hagyományos és modern kulturális emlékeit tárgyak, képek, szövegek, hangok formájában. A Kárpát-medencéből és a világ minden tájáról származó, mára 250 ezer darabot számláló kollekció sokat vándorolt alapítása óta,  utolsó helyén, a valamikori Kúria Kossuth-téri épületében volt elérhető a gyűjtemény. A Liget Budapest Projekt részeként a tervek szerint 2021-ben készül el a Néprajzi Múzeum minden szakmai és látogatói igényt kielégítő új otthona. 

 

 

Miért, kik, hol használják a praktikus védőmaszkokat? Melyek azok a tapasztalatok, igények, amelyek meghatározzák az egyes típusok kialakításának jellegzetességeit? Kiderül a videóból.

 

Honnan származik a MASZK szó és milyen jelentésekkel bír? Az arcot, homlokot vagy fejtetőt, testet eltakaró maszkokat Földessy Edina főmuzeológus, az Afrika gyűjtemény kurátora mutatja be, aki mesél a különleges tárgyak anyagáról, díszítéséről, használatuk módjáról, valamint az "én" és a láthatatlan kapcsolatáról is.

 

A maszkokat bemutató kisfilmben Dr. Földessy Edina főmuzeológussal találkozhattál, aki az Afrika gyűjtemény kurátora. Néhány kérdést, feladatot is összeállított a számodra, hogy még több érdekességgel találkozhass a maszkok izgalmas világából!


Milyen földrészre/földrészekre vezet vissza minket a maszk szavunk eredete? Eredetileg milyen jelentést hordoztak?

Mit tudsz, hallottál arról, hogy milyen alkalmakkor használnak nálunk és a világon máshol maszkokat?

Ha beírod a Néprajzi Múzeum online gyűjteményi adatbázisába a tárgynévhez a maszk szót, és megnézed a képeket, hányféle alapanyagot tudsz összegyűjteni ezek alapján, amelyekből maszkok készülhetnek? Játszhatjátok az osztálytársaiddal versenyezve, egyénileg vagy csoportban, és kontinensek szerinti felosztásban is!

A múzeumi adatbázisban levő maszkképek alapján, mit gondolsz, mit ábrázolnak vagy jelenítenek meg? Engedd szabadjára a fantáziád!

Nézd meg a múzeumi adatbázisban a maszkokat, és pár példával szemléltetve alkoss különféle csoportokat belőlük. Te választhatod meg, hogy mi legyen a válogatás alapja, és mesélhetsz arról, hogy számodra ez miért érdekes.

Osztálytársaiddal versenyezhettek azon, hogy ki talál többféle állatot megjelenítő maszkot, csak pörgessétek a múzeumi adatbázis által kiadott maszkképeket!

A múzeumi adatbázisból válasszatok egy maszkot, és meséljétek el a többieknek, hogy miért arra esett a választásotok, esetleg miért az a kedvencetek.

Ha már több maszkot láttatok, bizonyára feltűnt, hogy milyen eltérő ábrázolásmódokkal találkoztok. Nevezzétek meg ezeket!

 

A múzeum weboldala:
https://www.neprajz.hu/

 

Az esemény szervezője: Mozaik Múzeumtúra
Az esemény koordinátora: Örökség Kultúrpolitikai Intézet
Az iskolai program szervezője: Felelős Szülők Iskolája

Facebook esemény: DEMÓ – Digitális Edukációs Múzeumi Órák