Tihanyi Bencés Apátság

Mozaik Múzeumtúra - Virtuális Roadshow

2020. július 28.

Vissza a virtuális feladatsorhoz

 

 

 

LÉLEK A VIZEK FELETT –
MÚLT ÉS JELEN TALÁLKOZÁSA A TIHANYI APÁTSÁGBAN JÚLIUS 11-TŐL!
2020 nyarától a Tihanyi Apátság múzeuma megújult állandó kiállítással várja a látogatókat. A királyi kriptára, a földszinti kiállítótérre és a pinceszint termeire egyaránt kiterjedő tárlat új nézőpontból beszél az apátság közel 1000 esztendős történetéről.

Az eddig nagyrészt be nem mutatott, újonnan restaurált egyházművészeti tárgyakat, fotókat és dokumentumokat neves szakértők tolmácsolásában ismerhetjük meg.

A félsziget nevezetességeinek áttekintése után a látogató a pinceszinten kronologikus rendben ismerkedhet meg az Apátság történetének jelentős korszakaival, az abban lakó szerzetesközösség életével, a jelentős apátokkal, az itt őrzött kincsekkel, valamint a monostorhoz köthető királyokkal.

Már rögtön az első teremben virtuális időutazásra hívjuk az érdeklődőket: I. András király (1046-1060) temetési szertartása tűnik fel, valamint kivételes részletességgel fedezhetik fel legrégebbi magyar nyelvi emlékünket, a Tihanyi alapítólevelet. A legfrissebb régészeti eredményeket is feldolgozó 3D-rekonstrukciós filmekkel mutatjuk be az apátság építéstörténetének szakaszait.

A török kor utáni újjáépítés időszakát bemutató szakasz hallatlan alapossággal beszél egy olyan közösség erőforrásairól, amely képes volt a romokból felépíteni Magyarország egyik legkiemelkedőbb barokk templomát és monostorát.

A 18-20. századi történelmi alakokkal – szó szerint – találkozhatunk: a különleges installációk segítségével bemutatkoznak az apátságot személyiségükkel is formáló egykori lakók.

Az utolsó teremben a hangsúly a jelenkorra kerül át. Itt mutatjuk be mindazt, ami egy laikus számára átadható és megismerhető a mai szerzetesi életből, a tihanyi közösség mindennapjairól.

A kiállítás a legmodernebb eszközökkel igyekszik a látogató elé tárni közel egy évezred érdekességeit. Az interaktív panelek, filmek és animációk, projektoros vetítések és hanganyagok, az elérhető audio és visual guide egyaránt segítik a 21. század emberét az információszerzésben. Mindemellett a gyerekekre a pinceszint minden termében játékok is várnak.

Biztosak vagyunk benne, hogy kiállításunk számos olyan egyedi elemet tartalmaz, amely nyomot hagy látogatóinkban és a gazdag gondolatvilág, spirituális tartalom sokáig elkíséri őket további útjukon.

Nyitvatartás:

2020. május 1. – szeptember 30.:
Hétfőtől - szombatig 09.00-tól 18.00-ig (a pénztár zárása: 17.30)
Vasárnap és ünnepnapokon 11.15-től 18.00-ig (a pénztár zárása: 17.30)
2020. október 1. – október 31.:
Hétfőtől szombatig 10.00-tól 17.00-ig (a pénztár zárása: 16.30)
Vasárnap és ünnepnapokon 11.15-től 17.00-ig (a pénztár zárása: 16.30)
2020. november 1. – december 31.:
Hétfőtől szombatig 10.00-tól 16.00-ig (a pénztár zárása: 15.30)
Vasárnap és ünnepnapokon 11.15-től 16.00-ig (a pénztár zárása: 15.30)

A Tihanyi Apátságról szóló applikáció ITT tudod letölteni

  

Információk a múzeumról:

Tihanyi Bencés Apátság és Apátsági Múzeum
H-8237 TIHANY, I. András tér 1.

Központi porta: +36 87 538 200

Facebook oldal: www.facebook.com/T.Apatsag/

Perjeli titkárság: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

---------------------------------------------------------------------------------

 

A múzeum weboldala: http://www.tihanyiapatsag.hu/Tihanyi_Bences_Apatsag.html

Az esemény szervezője: Mozaik Múzeumtúra
Az esemény koordinátora: Örökség Kultúrpolitikai Intézet
Az iskolai program szervezője: Felelős Szülők Iskolája

Facebook esemény: Vakációzzunk a múzeumokkal! Virtuális Roadshow