Vadászati kiállítások – I. rész

images/2020/EB3.jpg

„Egy a Természettel”. Vadászati és Természeti Világkiállítás

Ötven évvel ezelőtt, 1971. augusztus 27. – szeptember 30. között Budapesten került megrendezésre a Vadászati Világkiállítás. A kiállítás sikerét és magas presztízsű, nemzetközi színvonalát jelzi, hogy négy kontinens – Európa, Afrika, Amerika és Ázsia – 52 országa vett részt rajta, a „Vadászat a világon” című reprezentatív bemutatón 34 ország szerepelt.

Az 1971-es budapesti Vadászati Világkiállítás grandiózus és professzionális megjelenítésével a magyar vadgazdálkodás és vadvédelem nemzetközi elismertségét és hírnevét alapozta meg.

Az „Egy a Természettel”. Vadászati és Természeti Világkiállítás 2021. szeptember 25. – október 14. között mutatkozik be a nagyközönségnek a Hungexpo területén. A világkiállítás alkalmából a Mozaik Múzeumtúra a magyarországi vadászati kiállítások közül mutat be egy válogatást. Magyarország egyedülálló élővilágát, egy-egy régióra jellemző vadászatát és vadgazdálkodását a kiállítások mind tematikájukat tekintve, mind földrajzi értelemben, vagyis térben és időben is a teljességre törekedve reprezentálják.

 

Vadászat. Közel a természethez
Savaria Múzeum, Szombathely
2020. november 27. – 2022. március

A kiállítás a Föld számos területéről származó, válogatott vadászati emlékek, trófeák látványos kollekcióinak bemutatkozása. A tárlat a megélhetési és a sport vadászat módszereit, eszközeit prezentálja, valamint a vadászati tevékenység vadállományra gyakorolt hatását. A kiállítás központi eleme két dioráma: jellegzetes Vas megyei tájrészlet fényképe előtt felépített erdőszélen és réten nagy- és apróvadakat lehet tanulmányozni. Az évszakok váltakozásával különböző vadászati időszakok következnek: tavasszal az erdei szalonka-húzás, nyáron az őz, ősszel a gím és dám bikák, télen a vaddisznó és a róka adja a fő látványelemet. A kiállítás látványos elemei Magyarország jellemző vadfajainak trófeái. Az őzagancsokból épített piramis a genetikai változatosságot, a mennyiség és a minőség viszonyát szemlélteti, míg a szarvasagancsok, vaddisznóagyarak, koponyák az elejtés élményét idézik fel. A sportvadászok hazai és egzotikus tájakon terítékre hozott zsákmánya a „vadászszobában” tekinthető meg, ahol Európa hazánkhoz közeli hegyvidékeiről például barna medve, zerge, mormota, havasi hófajd, nyírfajd, siketfajd kapott helyet. Az ezredfordulón többen vadásztak az Urálban, a trófeák közül Pődör Miklós hagyatékából mutat be a kiállítást néhány kivételes szépségű példányt.

A 21. században sok vadász számára vált elérhetővé Afrika. A modern szafarik trófeái jelennek meg az Afrika falon (nagy kudu, nyársas antilop, jávorantilop, gnúk, varacskosdisznók). A kiállításon látható fegyverfalon minden vadászati eszköz megjelenik, a fegyverektől a vadhálóig.

Az ázsiai eredetű vadászati technikát, a solymászatot Bechtold István eszközeinek segítségével lehet megismerni. A kiállítás külön egységet szentel két Vas megyei családnak: a Chernel István által gyűjtött vagy vásárolt madárpreparátumok mellett Almásy György és fia, László ázsiai és afrikai útjairól származó trófeák jelentenek igazi kuriózumot a vadászat iránt érdeklődő közönségnek.

 

Vadászat az Alföldön. Bács-Kiskun megyei vadászok barangolásai a Kárpát medencében az Alpoktól a Kárpátokig. Állandó vadászati kiállítás
Hajósi Barokk Kastély

Az „Egy a Természettel". Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérő rendezvényeként 2021. június 25-én nyílt meg a hajósi Érseki Barokk Kastélyban a „Vadászat az Alföldön” című állandó kiállítás.  

A magyar főúri vadászati kultúra a 17-18. században szü­letett, de csak a 19. században indult valódi fejlődésnek. Az ország több, mint 23 500 vadászterülete bőséges zsákmányt kí­nált a főúri vadászoknak. A kalocsai érseki uradalom hajósi va­dászkastélya, a kalocsai érsekek egykori nyári rezidenciája a magyarországi késő barokk építészet egyik legjelentősebb em­léke.

A látogatók trófeák, egész alakos preparátumok, diorámák, vadász festők alkotásai, interaktív módon megjeleníthető állathangok és természetfilmek, továbbá gyermekek számára készült szemléltető múzeumi eszközök segítségével ismerhetik meg közelebbről a vadon élő állatokat.

 

Helikon Kastélymúzeum Vadászati Központ, Keszthely

2021. augusztus 23-án nyílt meg a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban a megújult és kibővült Vadászati Múzeum. A vadászati kiállítás öt földrészen elejtett vadfajok trófeáinak ad helyet.

Az állatok többségével „természetes élőhelyükön” sétálva ismerkedhetnek a látogatók, 
a két új szárnyban valósághű környezetben kerül bemutatásra az ázsiai és az amerikai hegyvidék, illetve az afrikai esőerdők vadvilága. Előbbiben Mongólia, Oroszország, Irán, Pakisztán és Észak-Amerika nagyvadai­nak preparátumai láthatók, utóbbiban pedig megjelenik például a különleges hegyi nyala, a vörös bivaly, a bongó és a szitatunga is. Kialakítottak egy vadász-dolgozószobát, egy másik kiállítási blokkban a múzeumalapító Hidvégi Béla fegyverei, díjai kaptak helyet.  A Vadászati Központ az „Egy a Természettel” világkiállítás egyik kiemelt vidéki helyszíne. A kiállításon megtekinthető Brian Jarvi 208 afrikai vadfajt ábrázoló monumentális festményének a replikája.

 

Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon
Magyar Mezőgazdasági Múzeum

2021. augusztus 25. – december 31.

A kiállítás a honfoglalás korszakától napjainkig tartó időutazás, a tárlaton az ötvösművészet, fegyverművesség reprezentatív alkotásai mellett megtekinthető mintegy negyven, a vadászfegyver­-kiállításhoz kapcsolódó, vadászat ihlette képzőművészeti alkotás. A kiállításon bemutatott műtárgyak a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeiből, valamint magánszemélyek és hagyományőrző szervezetek kollekciójából válogatott remekművek. A hazai múzeumokban őrzött, ritkán látható tárgyak és képzőművészeti alkotások bemutatása mellett külön reprezentációt kaptak a magyarországi vadászat hagyományos módjai, a solymászat, az agarászat, az íjászat és az elöltöltő-fegyveres vadászat. Láthatóak lándzsa-­ és nyílhegyek, a 15. századból származó számszeríjak, 17-19. századi lőportartók, solymásztáskák. A kiállítás az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérő rendezvénye.

 

Művészet és vadászat
A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria legszebb vadászati témájú művei a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Vajdahunyad várában

2021. augusztus 25. – december 31.

A trófeák, a preparátumok és a fegyverek eleinte csak a főúri kastélyokat díszítették, az első nyilvános trófeaszemlék után azonban hamarosan már a világkiállítások közönsége is megcsodálhatta őket. A vadászati kiállításoknak egyre inkább részévé váltak a képzőművészeti alkotások. A természet, a vad és a vadász hármasának viszonya évezredek óta változásban van, e folyamatot pedig követik a viseletek, a szokások, illetve a nyelv és a művészet is. A vadászat aktusát örökíti meg az antik mitológia számos története, például a görög Adónisz végzetes vadászata, Meleagrosz királyfi kalüdóni vadkanvadászata, vagy azok az epizódok, amelyek a rómaiak erdei istensége, Silvanus Silvestris, vagy Artemisz görög istennő és római megfelelője, Diana alakjával forrtak össze. E szereplők ma is részei a vadászkultúrának, s mellettük megjelennek a vadászat védőszentjei, Szent Hubertusz és Szent Euszták is.

A vadászat, mint egyetemes téma a képzőművészet összes műfajában fellelhető: a mitologikus és vallásos képeken túl találkozhatunk a főúri reprezentáció eszközeként értelmezhető arcképekkel, kifejezetten a vadászat társas szokásaiból kialakuló csoportportrékkal, hajtást és halászatot ábrázoló zsánerekkel, vadászzsákmányt megjelenítő csendéletekkel, sőt még a vadászatot segítő állatokról vagy az elejtett vadakról készült, portrészerűen egyénített állatábrázolásokkal is.

A „Művészet és vadászat” című kiállítás az „Egy a természettel” című vadászati világkiállítás alkalmából válogatott 17.-20. századi, magyar és nemzetközi festményekkel és szobrokkal a vadászat sokszínűségét mutatja be.