Vadászati kiállítások – II. rész

images/2020/vadszat web 2.jpg

„Egy a Természettel”. Vadászati és Természeti Világkiállítás

Az „Egy a Természettel”. Vadászati és Természeti Világkiállítás 2021. szeptember 25. – október 14. között mutatkozik be a nagyközönségnek a Hungexpo területén. A világkiállítás alkalmából a Mozaik Múzeumtúra a magyarországi vadászati kiállítások közül mutat be válogatást.

 

Somogyország vadászati kincsei. Állandó kiállítás
Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum, Kaposvár, Fő utca 12. (Anker-ház)

2021. szeptember 18-án, a "Vadászok éjszakája" rendezvény keretein belül megnyílt a „Somogyország vadászati kincsei” című állandó kiállítás. A vadászati kiállítás üzenete: „A vadászat nem az öldöklésről, hanem a természet megismeréséről, megértéséről és tiszteletéről szól. Napjainkban életünk már elképzelhetetlen felelős vadgazdálkodás nélkül”. A „Somogyország vadászati kincsei” című kiállítás a megye vadgazdálkodásáért, vadászati közéletéért sokat tett kiemelkedő személyiségeinek portrésorozattal állít emléket, és bemutatkozik a megye vadgazdálkodása.  Az interaktív kiállítótérben belépéskor egy magasles fogadja a látogatókat. Az 1971-es Vadászati Világkiállítás ötvenedik évfordulója alkalmával bemutatásra kerültek az egykori somogyi vadászati emléktárgyak, és helyet kaptak míves vadászfegyverek. A szakmai tárlaton nemcsak az öt nagyvadfajt mutatják be, hanem az apróvadfajok mindegyikét is, emellett pedig azokat az élőlényeket is megismerhetik a látogatók, amelyek hazánkban nem őshonosak. A tárlaton a magyar solymászat hagyományait és a hazai vadászkutyákat is megismerhetik a látogatók. A kiállítás reprezentatív áttekintést nyújt a vadászkutyákról, solymászatról, agancsfejlődésről, megtekinthetők a megye legnagyobb elejtett gímszarvas trófeáinak másolatai, a vadászat folyamatát kísérhetjük végig történeti, és napjainkban használatos fegyverek bemutatásával. A kiállítás záróakkordjaként a látogató lézeres céllövészeten vehet részt.

A kiállítás az „Egy a Természettel. Vadászati és Természeti Világkiállítás” programsorozat keretében az Országos Vadászkamara Somogy Megyei Területi Szervezete és a Rippl-Rónai Múzeum közreműködésével valósult meg.

 

Metafizikus áthatolás egy zebrán. Történetek vadászatról, természetről
Ludwig Múzeum, 2021. szeptember 23. – november 21.

A kiállítás műtárgyai vadászat és természet témában a múzeum saját gyűjteményi anyagából, valamint kortárs művészek alkotásaiból válogatott kollekció, a tárlat egyfajta keresztmetszetét szeretné annak nyújtani, hogyan gondolkodnak ma a művészek természet és vadászat kapcsolatáról.

A vadászat tematikája évszázadokon keresztül jelentős fejezetet töltött be a művészettörténetben akár mitologikus, akár zsánerképek realista-idealizált megfogalmazásban. Az allegorikus megfogalmazástól a zsánerképekig, az apoteózistól az elmúlásra figyelmeztető csendéleteken keresztül a vadászat jelentése több volt mindig, mint a létfenntartáshoz szükséges örök, ősi aktus, a vad elejtése. Az elejtett vad vagy a legyőzni vágyott, megszemélyesített ismeretlen, félig állati, félig emberi lények a vadászatot, mint ember-állat, ember és természet örökérvényű harcát fogalmazták meg. A legnemesebb vad, a szarvas szinte valamennyi nép legendáriumában a csoda erejével ható lény, metaforája a természet örökérvényűségébe vetett hitnek. A vadászat a mai napig betölti évezredes szerepét a létfenntartástól az arisztokratikus időkedvtelésig. A közel 30 művésztől kiállított munkák a kvázi reprezentációs formától a kritikus álláspontig a téma megközelítésének sokféleségét mutatják be.

A kiállítás az „Egy a Természettel. Vadászati és Természeti Világkiállítás Budapest 2021” című rendezvény kísérő programja.

 

Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum

A Magyar Természettudományi Múzeum tagintézményeként megvalósuló Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum Kárpát-medence és Közép-Európa egyetlen olyan kiállítóhelye, amely a legmodernebb interaktív eszközökkel közvetíti a 21. századi fenntartható vadászathoz kapcsolódó etikai elveket és környezettudatos ismereteket. Az 1754 és 1757 között épült hatvani Grassalkovich-kastély épületében működő vadászati múzeumban természettudományos, vadászati, halászati, horgászati és kultúrtörténeti témájú, interaktív, multimédiás állandó kiállítások látogathatók. A kastélyban megtekinthető a Grassalkovich-kastély történetét ismertető tárlat is: a Hatvanyak idejét idéző, szalonszerű környezetben korabeli bútorok, fényképek, berendezési tárgyak között elevenednek meg a barokk főúri életmód mindennapjai. A kiállítások bemutatják az európai, ezen belül is a magyar vadászmesterség és vadgazdálkodás hagyományait, eredményeit, a Kárpát-medence legfontosabb élőhelyeit és vadfajait, a vadgazdálkodás társadalmi beágyazottságát és kulturális vonatkozásait, valamint a trófeabírálat szabályait. A Széchenyi Zsigmond-emlékszobában világrekorder trófeák, utazóládák, fényképalbumok és kiadványok sora tekinthető meg, dokumentumfilm mutatja be az intézmény névadójának munkásságát, illetve vadászútjainak legfőbb helyszínét, Afrikát. A múzeum valamennyi kiállítása a vad és a vadászat jobb megismerését, a bennük rejlő értékek tudatosítását szolgálja.

 

Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum
8073 Csákberény, István u. 66.

Csákberényben, a Vértes lábánál, az egykori Merán-uradalom központjában található a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum. A múzeum a Vértes vadászati, erdészeti múltját és jelenét mutatja be, az egykori nagy múltú csákberényi Lamberg, majd későbbi Merán, illetve a csákvári Esterházy uradalmak történeti és tárgyi emlékeinek reprezentálásával. A vadászati múzeum őrizni és ápolni kívánja a vadász és erdész hivatás gazdag kultúrájú múltját, hagyományait és emlékeit. A múzeum kültéri tablóin a Merán és Esterházy családok története, illetve a Merán-uradalom híres fővadászának, Öhlmann Péternek az életútja kerül bemutatásra.

 

Bodajki Vadászkastély

A Hochburg-Miske-kastélyt a Hochburg család 18. század első felében készült barokk kúriájának felhasználásával építtette báró Miske József, 1837-39-ben. A kastélyt 1900-ban Megyeri Krausz Lajos vásárolta meg, majd 1917-ben Grünfeld Sándor birtokába került.  Az épületet 1964-ben felújították, 1990-ig turistaszálló működött benne. A nagy kiterjedésű parkban szabadon álló, „U” alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős, felújított műemlék épületet és a körülötte hét hektáron található angolkertet 2021. szeptember 18-án adták át a nagyközönségnek. A teljeskörűen megújult, új funkciókkal bővült klasszicista stílusú kastély vadászati múzeumként nyitotta meg kapuit, ahol a világ különböző tájait és az ott élő állatokat mutatják be. A kastély földszinti és emeleti tereiben megtekinthető interaktív vadászati tárlat enteriőrjei, kiállított tárgyai a vadászat, a vadászmesterség és vadgazdálkodás hagyományait, eredményeit, a vadgazdálkodás természeti hátterét, preparált vadakat, a vadgazdálkodás társadalmi beágyazottságát, kulturális szerepét mutatják be. A kiállításon mintegy kétszáz hazai vadász által elejtett apró- és nagyvad trófea tekinthető meg. A világ öt kontinensének élővilágát bemutató, interaktív elemekkel és digitális tartalmakkal megrendezett, húsz teremből álló, mintegy 1000 négyzetméternyi alapterületű kiállítás a kastély épületében látogatható, a kastélyparkban hat új pavilonban hazánk öt legfontosabb nagyvadját – gímszarvas, dámszarvas, őz, vaddisznó, muflon - ismerhetik meg a látogatók, a hatodik pavilon pedig Magyarország dúvadjainak bemutatására létesült. A kiállításon vizuális- és hangeffektusok teszik életszerűvé az enteriőröket, az élményszerű bemutatást telefonapplikációk, érintőképernyős információs falak, valamint egy 3D virtuális szafari segíti.